Aktuální článek
IACM – UZÁKONĚNÍ LÉČEBNÉHO VYUŽITÍ KONOPÍ SNIŽUJE SPOTŘEBU ALKOHOLU A POČET TRAGICKÝCH DOPRAVNÍCH NEHOD

IACM – UZÁKONĚNÍ LÉČEBNÉHO VYUŽITÍ KONOPÍ SNIŽUJE SPOTŘEBU ALKOHOLU A POČET TRAGICKÝCH DOPRAVNÍCH NEHOD

  • IACM Zpravodaj - ve spolupráci s Mezinárodní asociací pro kanabinoidní léčbu (IACM) přinášíme zprávy a studie ze světa léčby konopím. (www.cannabis-med.org)

Legalizace konopí k léčebným účelům má souvislost se sníženou konzumací alkoholu a snížením počtu dopravních nehod se smrtelnými následky, jak se ukázalo ve studii realizované vědci z Montanské státní univerzity, Oregonské univerzity a Coloradské univerzity, kteří sesbírali data ohledně konzumace alkoholu a úmrtnosti při dopravních nehodách v letech 1990 až 2010. Vědci si povšimli, že jeden rok po
legalizaci konopí k léčebným účelům „došlo k 8 až 11procentnímu snížení počtu nehod se smrtelnými následky.“

Autoři studie uvádějí, že „legalizace bývá rovněž spojována s prudkým poklesem nákladů na konzumaci marihuany i alkoholu, z čehož lze usuzovat, že marihuana a alkohol jsou navzájem zástupné drogy.“ Závěr zní, že „alkohol je pravděpodobně
mechanismem, jehož prostřednictvím legalizace marihuany k léčení snižuje počet obětí dopravních nehod. Tento závěr ovšem nemusí nutně znamenat, že řízení pod vlivem marihuany je bezpečnější než řízení pod vlivem alkoholu. Alkohol se často konzumuje v restauracích a barech, ale v mnoha státech je veřejná konzumace marihuany zakázaná. Pakliže ke konzumaci marihuany dochází spíše doma či v jiných soukromých prostorách, legalizace vede ke snížení počtu smrtelných dopravních nehod už v důsledku toho, že uživatelé marihuany mají nižší pravděpodobnost, že usednou za volant intoxikovaní.“ Dopravní nehody jsou hlavní příčinou úmrtí Američanů ve věku 5 až 34 let.

Zdroj: Anderson, D. M., Hansen, B., Rees, D. I. „Medical marijuana laws, traffi c fatalities, and alcohol consumption.“ The Journal of Law and Economics, 2013; 56(2): 333–69.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!