Aktuální článek
Carcassonne: Lovci a sběrači

Carcassonne: Lovci a sběrači

  • Carcassonne asi netřeba těm, kdo čtou tuto rubriku, představovat.
  • Tato hra se stala spolu s několika dalšími synonymem pro novou
  • generaci stolních her, která nastupuje od konce devadesátých let.
  • Lovci a sběrači nejsou přímo rozšířením původní hry, ale spíše v ní nacházejí
  • volnou inspiraci a shodná základní pravidla. Dodávané figurky vystačí pro
  • 2 až 5 hráčů, ale pokud budete kreativní, může vás to hrát i víc. Herní doba
  • je asi 30 až 60 minut.

Jak se to hraje
Stručně se to hraje skoro stejně jako klasické Carcassonne. Přesněji to funguje
tak, že se vyloží doprostřed stolu počáteční kousek mapy a každý hráč si na začátku svého tahu vezme jeden další dílek mapy, který podle svého uvážení přiloží někam k mapě tak, aby na sebe pasovaly lesy, louky a řeky, které jsou na dílku nakreslené.

Tím jsem také zmínil tři hlavní prvky, které utvářejí hru. Při vyložení kartičky totiž můžete někam na ni položit figurku, kterou danou věc obsadíte. Můžete tak obsadit les, řeku nebo louku a při uzavření dostat nějaké ty body, podle kterých se na konci hodnotí, kdo vyhrál. Vyjímkou jsou louky, které se nehodnotí při uzavření, ale až na konci hry podle počtu a druhu zvířat, která se na ní vyskytují. Jakmile je jedna lokalita obsazená, nemůže být obsazena znovu protihráčem ani vlastní figurkou. Je ale možné začít poblíž stavět vedle masivního nepřátelského lesa malinký svůj a doufat, že se povede je spojit, protože pak dostanou body všichni zúčastnění. Les totiž přinese body podle toho, kolik dílků ho tvoří. Hráč, který les uzavře, navíc získává bonusovou kartičku a jeden tah navíc, i kdyby sám neměl les obsazený.

Bonusové kartičky obsahují různé speciality, jako třeba houby, které zvyšují body za les nebo rybníky s velkým počtem ryb. Ve hře je i speciální figurka, která znázorňuje jakousi budku a umožňuje obsadit celé povodí. Normálně se totiž bere řeka jako uzavřená, pokud je z obou stran ukončená buď pramenem nebo rybníčkem s rybami. V tu chvíli dostane vlastník bod za každý dílek řeky plus další za každou rybu v krajních bodech. Budka umožní hráči, který ji vlastní, získat na konci hry bod za každou rybu, která je v propojených vodních tocích. Vítězí logicky ten hráč, který má po finálním součtu nejvíc bodů. 

Hlavní tahák hry
Hlavní tahák hry je zároveň i jejím největším mínusem. Tím myslím známý
herní svět a jeho pravidla. Skutečně nemá smysl vlastnit klasické Carcassonne
i Lovce a sběrače. Na druhou stranu pokud znáte Carcassonne, budete u Lovců a sběračů jako doma. Sehnat lze i dvě rozšíření základní hry, bohužel, pokud je mi známo, nelze je u nás zakoupit. Jde o rozšíření Zvěd a Velehory. Zvěd přináší možnost manipulovat s figurkami ve hře, zvyšovat body za povodí a několik dalších
taktických prvků. Velehory jsou pak obdobou Řeky u velkého Carcassonne a fungují tak, že na počátku hry se místo jedné startovní kartičky skládá 12 dílků s motivem hor.

Hodnocení
Lovci a sběrači nejsou rozšířením hry v klasickém slova smyslu. Je to jen
jiná hra postavená na podobných proncipech. Pokud ještě neznáte nebo nemáte původní Caracassonne, mohou být Lovci a sběrači dobrou alternativou. Pokud už původní Carcassonne vlastníte, koupí Lovců a sběračů nezískáte nic moc nového. Pokud nemáte žádnou z těchto her, jednu si pořiďte, stojí to za to.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!