Aktuální článek
Nenasytná hnojiva 6. část

Nenasytná hnojiva 6. část

  • Vítejte u šestého pokračování seriálu Nenasytná hnojiva, jehož cílem je porovnat použitelnost a finanční náročnost hnojiv, která jsou dostupná na našem trhu. V minulém díle jsme se věnovali hnojivům na kokosové pěstební substráty. Tentokrát kapitolu o kokosu uzavřeme posledním testovaným hnojivem Gold Label a dále podíváme se na zoubek hnojivům, která mají ve svém názvu slovíčko BIO. Na závěr načneme výsledky hnojiv pro zeminu, jelikož jich máme přesně pět a do jednoho dílu se nám více než čtyři tabulky nevejdou.

Gold Label Coco

V minulém díle jsme porovnávali hnojiva pro kokosové substráty a jeden výsledek vám ještě dlužíme. Jsou to hnojiva Gold Label Nutrients, se kterými jsme se již v našem testu setkali – konkrétně ve čtvrtém dílu při porovnávání hnojiv pro hydroponii. Při hodnocení řady Gold Label Hydro jsem v podstatě používal jen slova chvály. Informace o složení hnojiv a dávkování jsou snadno dostupné na webu výrobce i na balení jednotlivých složek, takže nemusíte nikde dlouho pátrat, jak hnojiva používat.

Sada Gold Label Coco je na první pohled stejná jako sada Hydro, jen hlavní složky nesou název Coco. I dávkování je u obou sestav naprosto identické a výsledné hodnoty EC a pH rovněž vycházejí úplně stejně. Kde je tedy rozdíl? Pro tuto odpověď musíme pečlivě přečíst složení uvedené na obalech. A najdeme ji až překvapivě snadno hned na přední etiketě. Porovnejte sami. Poměr NPK u složky Hydro A je 4 : 0 : 3,5 % a přidáno je 5 % Ca. Složka Coco A má následující hodnoty: NPK 4 : 0 : 3, Ca 4,4 %. Hydro B osahuje NPK 1 : 3 : 4 + 2,5 % Mg, zatímco Coco B má NPK 1: 3 : 4 + 2 % Mg. Gold Label tedy používá pro hydroponii více draslíku, vápníku a hořčíku. Rozdíl je ovšem tak malý, že jej EC metr nezaznamená. Výrobce ale jistě ví, co dělá, a my můžeme být rádi, že rozdíl mezi řadou Hydro a Coco není jen v nápisu na obalu.


Použití Gold Label Coco je velmi jednoduché a dávky jednotlivých složek se kontinuálně zvyšují, takže můžete přecházet z jedné fáze do další bez jakýchkoli problémů. Vývoj EC a pH je optimální. Od startu se EC postupně zvyšuje, aby v posledních týdnech zase klesalo a rostliny byly připravené na sklizeň v co nejčistějším stavu. Hodnota pH se naproti tomu stále snižuje, což umožňuje rostlinám lépe vstřebat fosfor, tolik důležitý pro tvorbu květů. Obrovskou výhodu vidím v malém množství potřebných složek, v již zmíněné jednoduchosti použití a také v ceně. Gold Label pro kokosový substrát je z testovaných hnojiv nejlevnější, a to i v případě, že započteme všechna aditiva, jako je doporučené PK 13/14 a další. Levněji už vychází pouze univerzální Metrop, který má stejná hnojiva pro hydroponii a kokos.

Bio kvalita

Při hodnocení hnojiv nemůžeme zapomenout na přípravky, které se pyšní přídomkem „bio“. Tato hnojiva by měla být vyráběna plně biologickou cestou a skládat se pouze z biologických složek. Tyto výrobky jsou čím dál žádanější, a to nejen na poli pěstování rostlin, jak jste jistě zaznamenali sami. Výhodou bio hnojiv je eliminace zatížení výsledného produktu chemickými přípravky a také dopadu na životní prostředí. Nevýhodou je obvykle kratší životnost. Z hlediska použití je nejvhodnější používat bio hnojiva pro ruční zálivku, kdy si pokaždé připravíte nový roztok a nemusíte ho mít namíchaný třeba na týden dopředu – v takovém případě se může zkazit, nebo se v něm objeví drobné sraženiny, které by vám mohly ucpat kapilární systém.

Případná usazenina je bio hnojivům přirozená a nemá negativní vliv na kvalitu. Bio hnojiva se hodí nejlépe pro zemité, případně čistě kokosové substráty, ale je možné je použít i pro anorganické pěstební substráty, jako je minerání vata typu rockwool anebo umělé kamenivo keramzit. Je ovšem třeba pamatovat na to, že při vysoké teplotě v pěstírně mohou nastat problémy se zavlažovacím systémem. Řešením je míchat živný roztok častěji a v menším množství – třeba tak, aby vydržel na tři dny. Bio hnojiva se také vyznačují tím, že nepotřebujete příliš mnoho složek a pěstování je tak o něco jednodušší.

Plagron Bio

Plagron Bio se skládá ze základních preparátů Alga Grow a Alga Bloom. Jako doplňkové složky se pak používá kořenový stimulátor Power Roots a květový stimulátor Green Sensation. Použití hnojiv Plagron Bio je velmi jednoduché, a během celého pěstebního cyklu se mění pouze čtyřikrát. Vývoj EC a pH je pro rostliny výhodný, i když v případě pH by asi nevadila hodnota o pár desetinek nižší. To lze ale bez problému dohnat přípravkem pro snížení pH, jehož použití je cenově zanedbatelné. Cena pěstování s Plagron Bio výrazně závisí na tom, jestli používáte pouze základní složky, nebo k nim přidáte složky doplňkové. V druhém případě se cena zdvojnásobí. Ve srovnání s Canna Bio je hnojení s aditivy levnější, ale hnojení základními složkami o něco dražší. To nakonec snadno rozpoznáte z tabulek.

Pokud bych měl volit bio hnojiva pro kokosový substrát nebo hydroponii, asi bych sáhnul po Plagronu. Hodnoty EC jsou při dodržení dávkování dostatečně vysoké. Pro zeminu bych dávkování snížil.

Canna Bio

Druhým výrobcem, jehož bio hnojiva se dostala do naší zkušebny, je Canna, kterou už jsme v seriálu potkali při srovnávání hnojiv pro hydroponii a kokos. Společnost Canna tudíž není zapotřebí představovat, protože všechny zásadní informace znáte z minulých dílů Nenasytných hnojiv.

Bio hnojiva jsou obecně na trhu méně dostupná nežli hnojiva klasická. Poptávka ještě není tak velká a prodejci někdy nechtějí držet skladem přípravky, které se neprodávají dostatečně často. Proto jsem oběma výrobcům, jejichž bio hnojiva porovnáváme, strhl shodně jeden bod v kolonce Dostupnost na trhu. Canna Bio zahrnuje čtyři složky, stejně jako Plagron Bio. Dávkování je snadné a poradí si s ním i začátečníci. Vývoj EC odpovídá nejlépe použití pro zemité substráty, pro kokos a hydro by bylo třeba dávkování zvýšit, ale jelikož se bio hnojiva používají především pro substráty zemité, nemám s EC problém.

Naopak, pokud bych měl vybrat bio hnojivo pro hlínu, rozhodně bych zvolil Canna Bio. Hodnoty pH takřka dokonale kopírují potřeby rostlin v jednotlivých fázích vývoje, a to i při použití s měkkou vodou – Canna Bio tedy nijak extrémně pH nesnižuje, jak je tomu například při použití Canna Hydro pro tvrdou vodu, kde je tento efekt úmyslný. Cena Canny nevybočuje ze zaběhlého programu tohoto holandského výrobce. Cena za hnojení s využitím pouze základních složek je nižší než u Plagronu, ale s využitím aditiv Plagron Bio bude vyšší téměř o tisíc korun. Největší vinu na tom nese složka Bio Boost, které se v tomto případě spotřebuje hodně a litr stojí bratru 1 000 Kč.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!