Aktuální článek
Warcraft

Warcraft

  • Mnoho lidí v poslední době (znovu) nachází zálibu ve stolních hrách, které jsou zábavné, ať už užíváte jakékoliv drogy nebo dokonce neužíváte vůbec žádné. V tomto díle bych vám rád představil stolní strategii inspirovanou stejnojmennou sérií počítačových her.

Svět Warcraftu většině z vás nejspíše nebude neznámý. Na začátku byla veleúspěšná série strategických her, poté přišla ještě úspěšnější MMORPG (hromadná online hra na hrdiny, pozn. red.) hra World of Warcraft, která má v současné době už také svoji deskovou verzi, a v neposlední řadě je tu už dvouciferný počet paperbacků, zasazených do stejného světa. Warcraft ve své stolní podobě je zábavnou, únosně komplikovanou, ale především velmi dlouhou hrou pro dva až čtyři hráče. Časová náročnost je asi nejmarkantnější devizou této stolní hry.

Jak se to hraje?

Pokud jste někdy hráli jakoukoliv tahovou strategii, máte zevrubnou představu, jak se hraje stolní Warcraft. Na výběr máte ze čtyř ras, stejně jako v počítačové verzi. Těmi jsou aliance, orkové (horda), nemrtví a nakonec temní elfové. Každá rasa má svá specifika, například temní elfové mají silnější střelecké jednotky, zatímco orkové mají posílenou pěchotu.

Herní plán není pevný, ale skládá se z několika fragmentů, které je možno poskládat různým způsobem. Několik různých scénářů hry je popsáno v pravidlech, ale nic vám nebrání udělat si začátek hry podle sebe. Z těch připravených je to například „všichni proti všem“ nebo „všichni proti nemrtvému“ či „dobytí středu“ a další.

a

Pokud jste si nesestavili nějakou speciální mapu, začínáte, podobně jako v počítačové verzi, jen s hlavní budovou. Ta je, coby zvláštní karta, umístěna mimo herní plán, na kterém je reprezentována jedním políčkem. Karta hlavní budovy slouží ke stavbě budov i jednotek. V základě vás zajímají ve hře suroviny, budovy, jednotky a jejich vylepšování. Výrobu budov, jednotek, jejich vylepšování i těžbu obstarávají dělníci. Těžit můžete vždy, když nějaký váš dělník stojí na políčku lesa nebo dolu, ale z ostatních aktivit si v každém kole můžete vybrat jen jednu, ostatní musíte nechat na později.

Ve hře jsou jen čtyři základní typy jednotek. Těmi jsou pěchota, střelci, létající jednotky a dělníci. Pracovní náplň dělníků jsem již popsal výše, takže zbývají tři bojové typy. Ty se liší kromě počtu životů a útoku hlavně v tom, v jakém pořadí útočí. Boj samotný probíhá tak, že když hráč vstoupí na políčko, kde jsou bojové jednotky jiného hráče, začne se to mydlit. Vždy útočí nejdřív střelci, pak letecké jednotky a nakonec pěchota, navíc pěchota nemůže útočit ne letce.

Boje se účastní i jednotky na nejbližších polích herního plánu a dobojováno je, když padnou všechny jednotky jedné rasy stojící na políčku, kde bitva začala. S budovami to není o nic komplikovanější. Existují jich jen tři druhy, pro každou bojovou jednotku jedna. Jejich stavba zvyšuje počet jednotek, které můžete za kolo vyrobit, protože každá může vyprodukovat jednu jednotku svého typu. Navíc své jednotky můžete vylepšit na takovou úroveň, kolik budov daného typu máte.

Každé kolo probíhá tak, že nejdříve všichni hráči pohnou svými jednotkami a případně bojují, pak všichni těží suroviny (pozor, důl a les můžete i úplně vytěžit), potom všichni vyloží jednotky a budovy nakoupené v minulém kole do hry a nakonec si všichni nakoupí na další kolo. Hra končí buď dosažením vytyčeného cíle daného scénáře (například obsazením středu mapy) nebo prostě vybitím všech soupeřů.

Hlavní tahák hry

Hlavním tahákem a zároveň i hlavní nevýhodou je, kromě známého a oblíbeného světa Warcraftu, právě celkem extrémní herní doba. Pokud nemáte plány na celé odpoledne, pak si klidně sedněte k Warcraftu, jinak radši ne. Průměrná herní doba se pohybuje kolem tří hodin, ale výjimkou nejsou ani pětihodinové boje. V extrémních případech, například když se hraje scénář s nevytěžitelnými doly, je možno dostat se i daleko za zmíněných pět hodin. Taková herní doba je ve světě deskových her celkem ojedinělá a vázaná prakticky výhradně na hry podobného typu, tedy tahové strategie.

Hodnocení

aStolní Warcraft je dobrá hra. Platí to ale jen, pokud si rádi zahrajete delší stolní hru a na druhou stranu nemáte velké zkušenosti se stolními strategiemi. Na trhu totiž existuje jedno velké jméno, a sice Warhammer, který svou variabilitou, kvalitou zpracování a vyvážeností předčí jakýkoliv jiný podobný počin, ale cenou za tyto kvality je velká komplikovanost celého herního systému. Warcraft je oproti tomu relativně jednoduchý a během první hry většina hráčů plně pochopí co, jak a proč dělat.

Warcraft také rozhodně není originální hrou, podobných tu už je dost, ale to bych mu odpustil. Mnohem horší problém je neskutečně lajdácký český návod. Dělá trochu dojem, jako by pocházel z automatického překladače, protože sem tam nějaká věta vůbec nedává smysl a u některých popisků nezbývá, než se domýšlet, co tam asi tak mohlo být v originále. Některé části jsou pak přeloženy úplně špatně, takže podle českého návodu se příliš hrát nedá. Pokud nevládnete anglickým jazykem a ani žádný spoluhráč vám s pravidly nepomůže, nemá smysl si tuto hru pořizovat…

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!