Aktuální článek
Přátelé konopí

Přátelé konopí

  • Ganja a Karel Schwarzenberg, Justin Bieber, Yoko Ono a Arthur Rimbaud

Justin Drew Bieber

(*1. března 1994, Kanada, zpěvák)

Že neznáte Justina Biebera? Stačí se jen pozorně dívat okolo a určitě na vás odněkud v nejbližší době vyskočí. Buďte však obezřetní. Pokud z nějakých důvodů začnete po jeho identitě blíže pátrat, je možné, že vám po chvíli začnou hlasitě cvakat všechny nože v kredenci, ačkoliv jste jinak mírumilovný člověk. Nevyčítejte si to, je to normální psychická obranná reakce, aby váš mozek zůstal v harmonii s vesmírem.

Justin je totiž: „Oblíbený pro svoji milou a upřímnou povahu, je také velmi hodný, chytrý a šikovný, rád sportuje a překrásně zpívá. Blízcí o něm říkají, že šikovnějšího sportovce, zpěváka či svůdníka nikdy neviděli. Tématem jeho písniček je nejčastěji láska, na kterou nemůže zapomenout. Vypracoval se svou pílí, část výdělků posílá dětem v Africe a postiženým. Miluje ty, kdo ho nenávidí, a nikdy neřekl sprosté slovo.“

Málokdo je takový cynik, aby po shlédnutí jakéhokoli zpěvákova hudebního videa necítil solidaritu s mužem, který plánoval Justina vykastrovat nůžkami a měl kvůli tomu nepříjemnosti s policií. Něco tak odporně správňáckého si přece zaslouží trpět!

Avšak nyní Justin dosáhl 18 let a zdá se, že život hodného hocha dostal divočejší spád. Novinářům ukázal fakáče a na bulvárního fotografa hodil láhev s vodou. Dále vyšlo najevo, že již zkusil i pít alkohol a k tomu všemu se potvrdily spekulace, že tenhle pionýr dokonce začal hulit trávu! Na fotografii z nedávné doby je zachycen s jointem v ruce a na dalších snímcích má pěkně zmaštěný výraz.

Jakmile tato informace obletěla svět, začala doslova téct krev. Existují totiž i lidé, kteří Justina pro jeho dobré vlastnosti milují, což se ovšem nevylučuje s tím, že i u nich nebohý chlapec vyvolává psychopatické sklony. Tvrdé jádro jeho fanklubu dobře ví, že drogy jsou špatné, a reaguje se značnou nelibostí. Někteří fanoušci se na protest, že jejich miláček kouří trávu, začali řezat žiletkami na různých částech vlastních těl. Fotografie zkrvavených údů pak Justinovi zasílají na jeho účet na Twitteru. Podle svých komentářů si hodlají hyzdit tělo do té doby, než Justin dokáže, že s drogami přestal. Jak tohle dopadne? Pomůže prolitá nevinná krev panen a paniců? V kalných vodách internetu zároveň koluje i volání z konkurenčního znepřáteleného antifanclubu, kde si přejí, aby Justin už konečně vlítnul do heráku.

Yoko Ono

(*18. února 1933, Japonsko, umělkyně)

s
Yoko Ono. Žena, která dokázala zničit nejslavnější kapelu všech dob. To už je nějaký výkon. Ačkoliv se může zdát, že s Johnem Lennonem tvořili dokonalý pár, který kolem sebe jen rozséval lásku, ve skutečnosti si navzájem dělali ze života peklo. Co se týká jejich vztahu k nelegálním látkám měnícím vědomí, je známo, že těmto substancím neříkali ne a měli z toho i nepříjemné oplétačky. V říjnu 1968 byli zatčeni za držení marihuany, kvůli kterému jim později úřady hrozily deportací ze Spojených států.

Po rozpadu Beatles nechoval páreček k bývalým členům kapely žádné zvláštní sympatie, ale skutečnou nevraživost v nich vzbuzoval Paul McCartney. Velice je urazilo zjištění, že se Paul chystá na koncertní turné do Japonska, rodné země Yoko. Podle svědectví Johnova osobního asistenta se Yoko posedlá okultismem snažila pomocí svých ezoterických znalostí všemožně vystoupení Paula v Japonsku zabránit. Těžko říct, jestli to, co následovalo zapříčinila náhoda, čarodějnické umění Yoko, nebo obyčejné práskačství. Každopádně po příletu na letišti v Tokiu objevili celníci v Paulově kufru půl kila marihuany. Paul si poseděl 10 dní v base, posléze byl ze země deportován a plánované koncerty byly zrušeny. Yoko a John prý při čtení zprávy v novinách o Paulově zatčení řvali smíchy. Těžko soudit, jestli v tomto případě měla Yoko namočené své dlouhé prsty a zda si svou pozici v rubrice přátelé konopí vlastně vůbec zaslouží. Ale nebyla by to Yoko, kdyby bylo snadné ji jakkoli zaškatulkovat.

Jean Arthur Nicolas Rimbaud

(*20. října 1854 – †10. listopadu 1891, Francie, básník)

gVšichni konzumenti marihuany a hašiše vědí, že tyto látky podněcují fantazii. Není překvapením ani tajemstvím, že právě hašiš inspiroval a ovlivnil tvorbu jednoho z největších básníků v dějinách Arthura Rimbauda. S touto drogou přišel mladý Rimbaud poprvé do kontaktu pravděpodobně v sedmnácti letech na setkáních básnického Krucinálového kroužku, nazývaného také Kruh ošklivých dobráků či šeredných brachů.

„O hodně jste přišel, že jste nebyl na večeři Ošklivých dobráků,“ popisoval později v dopise jeden ze členů spolku svůj dojem z Rimbaudova příchodu svému příteli. „Byl tam předveden… strašlivý básník, který se jmenuje Arthur Rimbaud. Velké ruce, velké nohy, obličej naprosto dětský, který by odpovídal třináctiletému dítěti, hluboké modré oči, povaha spíš divoká než nesmělá, takový je ten kluk, jehož představivost, neslýchaně mocná a zkažená, ohromila a poděsila naše přátele.“

Právě v Krucinálovém kroužku vzniklo později Rimbaudovo velezhulené dílo Samohlásky. Schopnost „vidět zvuky“, kterou převedl do poetického jazyka, je velice sofistikovanou halucinací, již mohou podnítit právě vysoké dávky hašiše. Zvuk každé jednotlivé samohlásky je podle básníka spojen s určitou barvou a dostává vizuální podobu.

Jeho výklad začíná takto:

A čerň, E běl, I nach, O modř, U zeleň hlásek,

já jednou vypovím váš různý vznik a druh…“

Podle F. X. Šaldy je všecko na Rimbaudovi výjimečné, mimolidské, zázračné. Veškerou svoji tvorbu napsal mezi svými patnáctými a jednadvacátými narozeninami. Poté ho psaní omrzelo, s poezií definitivně skončil a své rukopisy spálil. Od té doby se věnoval cestování a v habešském Hararu vedl obchod se zbraněmi. Zemřel v sedmatřiceti letech na rakovinu.

Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas kníže ze Schwarzenbergu

(*10. prosince 1937, Praha, politik)

vZe všech prezidentských kandidátů, kteří se ucházeli o trůn České republiky, se Karel Schwarzenberg vyjadřoval k otázkám marihuany nejotevřeněji. „Jednoznačně jsem pro legalizaci marihuany pro léčebné účely. Nevidím navíc v jointu větší nebezpečí, než je v panáku,“ odpověděl na otázku deníku Mladá fronta, zda by souhlasil s její legalizací. Při setkání se studenty v Pardubickém klubu Žlutý pes byl ještě sdílnější: „Jako mladí jsme kouřili trávu z Maroka a Afghánistánu. Nepovažuji vypít sklenici piva za nic lepšího než si zapálit jointa,“ a přítomné publikum ho za tento výrok odměnilo potleskem. Mezi kandidáty byl tímto výrokem naprosto výjimečný. Ostatní buďto žádné osobní zkušenosti s trávou nemají, nebo to nikdy veřejně nepřiznali, stejně jako většina členů vlády. Trochu škoda. A vůbec – právě u politiků, lidí, kteří rozhodují o životech ostatních a jejich práce je sloužit veřejnému blahu, by požívání marihuany mělo být takřka povinné. Kdyby se večer po práci v klidu u jointa zamysleli nad důsledky svých činů a rozhodnutí, fungování našeho státu by snad nemuselo být v budoucnu tak tristní.

Pro doplnění bychom neměli opomenout názor konečného vítěze prezidentských voleb Miloše Zemana, jenž se vyjádřil jasně proti legalizaci. A důvod? „Domnívám se, že marihuana je jenom první stupeň k užívání tvrdých drog,“ vysvětlil svůj postoj a nám nezbývá, než mu vzkázat: „Miloši, neřeš to!“

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!