Aktuální článek
Nenasytná hnojiva 2. část

Nenasytná hnojiva 2. část

  • Vítejte u druhého dílu seriálu Nenasytná hnojiva, ve kterém se snažíme vás blíže seznámit s hnojivy pro pěstování konopí, která jsou dostupná na českém trhu. V minulém díle jsme si připomněli, které živiny by měla hnojiva obsahovat a k čemu slouží. Také jste se dozvěděli, jak testování probíhalo a na které aspekty jsme se zaměřili nejvíce. Dnes už je čas podívat se na první výsledky.

Hydroponická hnojiva

Dnešní díl je věnovaný hydroponickým hnojivům, která využijete zejména při indoor pěstování. Podstata hydroponického pěstování tkví v tom, že rostliny pěstujeme v inertním pěstebním médiu, které neobsahuje žádné živiny, a kterým snadno prostupuje voda. Živiny čerpá rostlina právě z vody, ve které jsou rozmíchána hnojiva. Vodě s hnojivy říkáme živný roztok.

Hydroponické pěstování se, dle dostupných zdrojů, používalo již ve starém Egyptě. Výhodou tohoto způsobu je rychlejší růst a dozrávání rostlin, větší úroda a nižší riziko výskytu chorob. Vzhledem k tomu, že je hydroponické pěstování velmi rozšířené a hojně se využívá například při pěstování zeleniny, není divu, že lze na trhu najít mnoho hnojiv, která jsou určena právě pro hydroponii.

hnojiva
Při pěstování v hydroponii je výživová hodnota hnojiv velmi důležitá, protože je to jediný zdroj živin, který rostlina má. Stejně důležitý je i vyvážený poměr jednotlivých prvků. Každý druh rostlin vyžaduje jiný poměr živin, a proto jsme do našeho testu zahrnuli pouze hnojiva, která jsou určena pro pěstování konopí, přičemž jsme se drželi návodů na dávkování právě pro případ konopí. Jak jsem již připomínal v minulém díle, není v našich silách udělat stoprocentně objektivní a praktický test hnojiv. Proto se zaměřujeme pouze na měřitelná fakta, která si kdokoliv může zkontrolovat, pokud bude dodržovat výchozí hodnoty vody, ve které byla hnojiva míchána.

Výchozí hodnoty čisté vody, bez přidaných hnojiv byly při testování následující:

•Teplota vody: 15 °C

•PH vody: 6,7

•EC vody: 0,28 µS/cm3

Jak rozumět hodnocení

Ještě než se pustíme do prezentace výsledků, je třeba si upřesnit některé údaje, které v tabulkách naleznete. Při testování jsem stál před problémem, jak počítat náklady na pěstování, když většina výrobců nabízí základní řadu hnojiv a k nim mnoho doplňků. Některé doplňky jsou výrobci vysloveně doporučovány, jiné nikoliv. V tabulkách s výsledky měření proto najdete, mimo jiné, tři kolonky. V jedné z nich je výpočet nákladů na hnojení bez použití přídavných přípravků (aditiv), ve druhé je cena aditiv a ve třetí je cena celková. Jako modelový příklad jsem zvolil pěstební systém o ploše 1 m2, se spotřebou živného roztoku 30 litrů za týden během prvních pěti týdnů pěstování a se spotřebou 50 litrů za týden v pátém až jedenáctém týdnu pěstování.

Z výše uvedeného plyne, že předpokládaná délka pěstování od zasazení do sklizně je jedenáct týdnů. Reálná spotřeba by se samozřejmě mohla lišit v závislosti na zvoleném hydroponickém systému a podmínkách při pěstování. Nicméně si myslím, že tento způsob výpočtu docela odpovídá realitě a lze ho bez výčitek použít. V tabulkách také najdete seznam a přesné dávky hnojiv a podpůrných přípravků. V posledních dvou sloupcích můžete vidět jakého EC a pH bylo s danou kombinací dosaženo. Hodnoty označené zeleně jsou výborné, světle zelené přijatelné a červeně označené jsou horší.

V případě hodnocení pH nejde o to, jestli je pH v té nejlepší hodnotě pro pěstování, ale o to, jestli hnojiva ovlivnila pH tím správným způsobem. Obvykle je totiž nutné pH upravovat, pokud chceme dosáhnout přesných hodnot. V případě hydroponie by se pH mělo pohybovat v rozmezí 6,4 na začátku fáze růstu až 5,6 na konci květové fáze.

Vedle celkem objektivního hodnocení ceny, dosaženého EC a pH musím provést i hodnocení subjektivní, které zahrnuje dostupnost hnojiv na trhu a informací o jejich používání a dávkování. Také hodnotím jednoduchost použití a balení hnojiv. Subjektivní hodnocení vyjadřuje můj osobní názor, nebo vychází ze zkušeností, které jsem načerpal při pěstování a při samotném testování.

Atami B’cuzz Hydro


atami
Společnost Atami B. V. vyrábí hnojiva od roku 1997. Mimo hnojiv produkuje tato holandská firma také pěstební substráty, pěstební systémy a řadu výživových doplňků pro rostliny. Atami nabízí široké spektrum hnojiv, včetně organických, pro různé pěstební systémy a substráty. Mezi hnojivy Atami najdete tři koncepty rozdělené podle názvu na B’cuzz, ATA a ATA organics. My se dnes podíváme na B’cuzz pro hydroponii. Tato řada zahrnuje ještě hnojiva pro pěstování v zemině a v kokosu. Na ty se podíváme v jednom z dalších dílů.

Pokud se rozhodnete pěstovat s hnojivy B’cuzz, pak budete určitě spokojeni s jejich dostupností. V ČR i na Slovensku je koupíte snad v každém growshopu. Informace o dávkování a obsahu živin jsou k nalezení nejen na internetových stránkách výrobce a prodejců, ale také přímo na obalu hnojiv. Návod je v mnoha jazycích a nechybí ani čeština. Samotný web společnosti Atami obsahuje přehledné informace o všech produktech v různých jazykových mutacích, čeština opět nechybí. Obaly jsou neprůsvitné, stabilní a bezpečnostní uzávěr funguje dobře i při opakovaném uzavírání láhví s produktem, což zní sice jako samozřejmost, ale samozřejmostí to bohužel není. Nemám přehled o tom, kolik se prodá jednotlivých značek hnojiv, ale jelikož jsou hnojiva B’cuzz na našem trhu docela dlouho, myslím si, že je používá mnoho českých i slovenských growerů.

Základem hnojiv B’cuzz jsou dvě složky, ke kterým doporučuje výrobce používat řadu doplňků. Pokud se rozhodnete použít všechny doporučené přípravky, budete si jich muset pořídit sedm. Za kompletní sadu, při použití nejmenších balení, zaplatíte zhruba 2 800 Kč. Dávkování hnojiv není příliš složité a měl by ho zvládnout každý. Cenově vychází použití hnojiv B’cuzz velmi dobře a v případě hydroponického pěstování se řadí mezi ta levnější řešení, v případě pěstování pouze se složkami A a B je dokonce nejlevnější. Jsem ovšem přesvědčený o tom, že v případě hnojiv B’cuzz si se základními složkami nevystačíte, zvláště ne při kvetení.

Obě složky se totiž dávkují stále ve stejném vzájemném poměru. To znamená, že základní prvky N-P-K (viz minulý díl tohoto seriálu v Legalizaci č. 14) jsou také ve stále stejném poměru. Abychom dodali rostlinám více fosforu a draslíku, musíme použít doporučené stimulátory. V případě B’cuzz obsahuje nejvíce fosforu a draslíku přípravek Bloombastic, který je velmi drahý, ale jehož použití jistě výrazně zvyšuje šanci na úspěšnou a výnosnou sklizeň. Hnojiva nijak výrazně neovlivňují pH, pouze ho mírně snižují, což je dobré. Přesto by bylo vhodné ho ještě upravit přípravkem k tomu určeným. Dosahované EC se vyvíjí podle potřeb, až na nižší hodnotu při přechodu do fáze kvetení. To je možná záměrem, aby se rostliny připravily na větší příjem živin v dalších fázích kvetení.

Hesi

hesi
Holandská společnost Hesi patří mezi novější značky na českém trhu, nicméně za dobu svého fungování si našla řadu příznivců. Hesi se zabývá výhradně výrobou hnojiv a výživových doplňků pro rostliny. Stejně jako Atami, i Hesi nabízí řady hnojiv pro jednotlivá pěstební média. Konkrétně pro zeminu, kokos a hydroponii. Dnes je na řadě právě hydroponie, jak už jistě víte.

Co se týče dostupnosti, jsou na tom hnojiva Hesi zhruba stejně, jako předchozí B’cuzz. Snadno je koupíte ve většině growshopů a stejně snadno získáte návod na jejich používání. Bohužel na jednotlivých složkách není kompletní návod na dávkování, tedy kombinaci s ostatními složkami. Informace o poměru jednotlivých prvků ovšem na obalu najdeme, stejně jako v případě B’cuzz. Webové stránky Hesi sice nepatří k tomu nejlepšímu, ale potřebné informace tam najdete také. Navíc si můžete zahrát jednoduchou hru. Obaly hnojiv Hesi jsou neprůhledné, pevné a dobře uzavíratelné. Vylévání roztoku z láhve je o něco složitější, pokud nevyndáte vnitřní zátku, která zajišťuje maximální těsnost po uzavření láhve. To je ale problém nicotný.

Pro pěstování v hydroponii si vystačíte se šesti lahvičkami, jejichž pořízení vás vyjde zhruba na 1 800 Kč. Pro hydroponii si můžete také pořídit zvýhodněnou sadu za cca 1 400 Kč. Z hlediska použití jsou hnojiva Hesi velmi přívětivá, jelikož nepotřebujete do roztoku míchat moc složek najednou. Při pěstování pouze se základními složkami (bez kořenového stimulátoru, enzymů a SuperVitu) utratíte pouze 567 Kč za sklizeň, pokud se budete držet doporučeného dávkování. Přidáte-li všechny doporučené složky, vyšplhá se cena na necelých 1 300 Kč, což je o něco méně než v případě B’cuzz, ale rozdíl není příliš velký. Ve fázi růstu by to ale chtělo zvýšit dávkování, abychom dosáhli vyššího EC. Pokud bychom to udělali, ceny hnojení s B’cuzz i Hesi by se srovnaly. Z hlediska vlivu na pH roztoku působí hnojiva Hesi pro hydroponii o něco lépe než hnojiva B’cuzz a pH se postupně snižuje. Přesto by bylo vhodné ho ještě mírně upravit.

Canna

Canna
I další výrobce hnojiv, která se objevují v našem testu, je z Holandska. Je to společnost Canna, jejíž kořeny sahají až do roku 1979. Canna má ve svém portfoliu hnojiva pro pěstování v kokosu, zemině i hydroponii. Navíc nabízí řadu BioCanna, která by měla být plně založena na biologických přísadách. Canna vyrábí také pěstební substráty založené na zemině a kokosu, včetně kokosových rohoží pro pěstování.

Hnojiva Canna jsou v ČR i na Slovensku rovněž snadno dostupná a koupíte je ve většině growshopu. Informace o složení a dávkování také nemusíte složitě hledat, neboť jsou jednak na každé láhvi s hnojivem, na pultech growshopu a samozřejmě na internetu. Webové stránky Canny jsou přehledné a obsahují dostatek informací. Některé rady si můžete přečíst až ve chvíli, kdy si vytvoříte na stránkách účet, což je trochu nevýhoda. Výhodou je naopak online kalkulátor živin, ve kterém zadáte velikost vaší nádrže na roztok, způsob zavlažování a parametry vody. Jedním kliknutím pak získáte kompletní návod na hnojení, přesně pro vaše potřeby.

Za zmínku rozhodně stojí obaly složek hnojiv Canna. Ty mají svůj vlastní systém, který umožňuje jednoduché dávkování bez nutnosti mít samostatnou odměrku. Láhve mají dvě hrdla, z nichž jedno funguje právě jako odměrka. Při menších, nebo naopak velkých dávkách je ale možná stále snazší použít klasickou odměrku. Obaly jsou průhledné, stabilní, dobře se s nimi pracuje a dobře se skladují. Díky průhlednému materiálu vždy víte, kolik hnojiva vám ještě v láhvi zbývá. Z hlediska jednoduchosti použití už je na tom Canna o něco hůře.

Pokud se spokojíte se základními hnojivy, budete potřebovat čtyři láhve. Pakliže se rozhodnete použít všechny přípravky uvedené na návodu pro pěstování, pak už budete mít láhví devět, za celkovou cenu necelých 3 100 Kč, a to není zrovna nejméně. Hnojiva pro hydroponii zahrnují pět základních složek, ke kterým Canna doporučuje používat kořenový stimulátor Rhizotonic, enzymatický přípravek Cannazym a květový stimulátor Canna Boost.

Při testování hnojiv Canna mě velice překvapilo, jak velký vliv mají tato hnojiva na pH zálivky. Velice výrazně ho totiž snižují a je jasné, že se bez regulátorů kyselosti neobejdete. U hnojiv jiných značek se nemusíte úpravou pH zabývat tolik, jako v případě Canny (samozřejmě to závisí také na tom, jaké pH má voda z vašeho vodovodu). V každém případě mi přijde snížení pH po namíchání roztoku z 6,7 na 3,3 (3-4 týden květu) zbytečně velké. Úprava pH stojí další peníze a v případě Canny je cena za pěstování už tak dost vysoká. Výrobce by mi asi oponoval tím, že je vyšší cena vyvážena kvalitou.

To v tomto testu nemohu ani potvrdit, ani vyvrátit, takže tento ukazatel berte jako můj subjektivní názor. Co se týče hodnoty EC, tak s Cannou dosáhnete přesně takových hodnot, které v dané fázi rostliny potřebují a využijí. V tomto bodě je třeba Cannu pochválit. Při dodržení doporučeného dávkování většinou dosáhnete hodnot, které Canna avizuje.

další měření

Dnešní díl seriálu Nenasytná hnojiva je u konce. V příštím díle budeme pokračovat s dalšími značkami hnojiv pro hydroponické pěstování. V dílech dalších pak dojde na hnojiva pro kokos a samozřejmě i zeminu. Pokud máte k testování nějaké náměty, dotazy, nebo připomínky, neváhejte napsat do redakce magazínu Legalizace, nebo přímo mně na e-mail info@pestovat.cz.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!