Aktuální článek
Legalizace naplňuje ideál svobody

Legalizace naplňuje ideál svobody

  • Harvardský profesor Jeffrey Miron tvrdí, že důsledky užívání ilegálních substancí jsou hrubě zveličovány. Uznávaný americký ekonom obhajuje legalizaci už několik desetiletí a v rozhovoru pro německý deník Spiegel vysvětluje, proč by byl prodej drog v supermarketech pro společnost bezpečnější než současná prohibice.

Pane Mirone, proč by měly být drogy jako heroin, kokain a marihuana legální?
Prohibice je nejhorším možným způsobem prevence užívání zakázaných látek. Za prvé plodí černý trh, který s sebou přináší korupci a má na svědomí lidské životy. Za druhé kriminalizuje lidi, kteří drogy nezneužívají. A za třetí stojí hodně peněz.

Kolik?
Kdyby Spojené státy americké legalizovaly drogy, ušetřily by ročně 85 až 90 miliard dolarů. Zhruba polovina z toho je vynaložena na prosazování současné drogové politiky a druhá polovina jsou peníze, které by mohly jednotlivé státy získat ze zdanění a regulace zakázaných látek.

ideálNa druhé straně této rovnice ale stojí mnoho lidí, kteří by se na drogách stali závislými.
Řekněme, že jako důsledek legalizace vzroste spotřeba drog. Bylo by to opravdu tak špatné? Pokud se na to podíváme čistě z ekonomického hlediska, jednalo by se (alespoň částečně) o dobrou věc. Jakékoli zákony bránící člověku v tom, aby mohl dělat něco, co má rád, mu zároveň brání žít šťastný život.

Drogy způsobují závislost. Lidem nepřinášejí štěstí.
O závislost tady primárně nejde. Mnoho lidí je závislých na kofeinu a nikomu to nevadí. Lidé jsou závislí na sportu, pivu nebo jídlu. O to se vlády také nestarají.


Stát by tedy měl ke kokainu přistupovat stejně jako ke sportu?
Možné následky užívání kokainu jsou značně zveličovány. Existují finančníci z Wall Street, kteří šňupou kokain – mají přitom velký příjem, dobrou zdravotní péči, spokojenou rodinu a pohodový život. Mnozí z nich s kokainem v pozdějším věku sami od sebe přestanou. Domnívám se, že tito lidé si kokain dávají rádi a nemají s tím problémy. Potom tu ale máme lidi, kteří kouří crack a žijí velmi odlišným životem: mají nízký příjem, jsou bez práce a nemohou si dovolit kvalitní zdravotní péči. Většina z nich skončí velmi špatně. Nicméně se nedá říct, že by za to mohl právě kokain. Může za to životní situace a prostředí, ve kterém se nacházejí.

Chcete snad říct, že crack není škodlivý?
Můžete ho dlouhodobě užívat a pak přestat? Podle statistických údajů zcela jednoznačně. Prohibiční lobby záměrně zveličuje realitu, aby dosáhla svých cílů. Drogy nejsou zdaleka tak nebezpečné, jak si lidé myslí. Je dokázáno, že užívání marihuany nebo kokainu nemá výrazné negativní dopady – tedy nemělo by, pokud by tyto produkty byly legálně dostupné a člověk by nemusel riskovat život, když si je chce obstarat. Také by znal složení a nemohlo by se stát, že konzumuje závadné zboží, které kdosi vylepšil například jedem na krysy.

Takže podle vás není nebezpečné píchat si heroin?
Heroin je kvůli prohibici velmi drahý, přičemž nitrožilní formou nabízí uživatelům intenzivnější a delší prožitek než při šňupání nebo kouření. Právě proto je nitrožilní aplikace mezi závislými tak rozšířená. Kdyby byly drogy cenově dostupnější, většina uživatelů heroinu by pravděpodobně preferovala kouření.

Domníváte se tedy, že na zvýšení spotřeby drog v důsledku legalizace není nic špatného?
Jestliže věříme v ideály, v něž údajně věří Američané – svobodu, individualitu, zodpovědnost za sebe, tak bychom měli drogy legalizovat. Hranice má být nastavena tam, kde vaše svobody a činy ohrožují někoho jiného. Dá se formulovat předpoklad, podle kterého užíváním drog vždy někomu ubližujete, nicméně odborné výzkumy tyto hypotézy nepotvrzují.

Lidé na kokainu jsou agresivní.
Vědeckých studií, které by toto dokazovaly, je velice poskrovnu. Naopak, většina studií zabývajících se násilím a drogami odkazuje na alkohol. Zakazuje ale někdo alkohol? Ve skutečnosti by legalizace všech drog ve Spojených státech vedla k dramatickému poklesu násilných trestných činů.

Opravdu?
Prohibice vede k násilí. Jakmile vznikne černý trh, začne se roztáčet spirála násilí, protože konflikty mezi účastníky drogových obchodů nelze řešit legálními prostředky u soudu. Tito lidé žijí v nelítostné realitě, kde na sebe musejí střílet místo toho, aby si najali právníky a řešili obchodní spory s pomocí justice.

Takže stát by měl prostě nechat kartely svobodně podnikat?
Existují studie, které prokazují, že tam, kde státy přestanou bojovat proti obchodu s drogami, dojde k poklesu násilí. Důvodem je to, že mezi dealery nedochází k tolika sporům. Dokazují to i poslední zprávy z Mexika. Není pochyb o tom, že tam mají obrovský problém s násilím v souvislosti s drogami. Ovšem tato extrémní vlna násilí začala nabírat na síle právě v době, kdy prezident Felipe Calderón vyhlásil velkou válku proti drogám v roce 2006. Spočítali jsme, že po legalizaci drog by počet vražd jen ve Spojených státech poklesl o 25 %.

Jak by se v důsledku legalizace změnily ceny drog?
Ceny marihuany by zůstaly víceméně stejné. Když porovnáte ceny na černém trhu s cenami v zemích, kde je konopí téměř legální (například v Nizozemsku), není mezi nimi veliký rozdíl. Cena kokainu by postupně klesala.

A všichni budou šňupat kokain.
Spotřeba méně škodlivých látek by zřejmě stoupla. Přibylo by i takzvaných příležitostných uživatelů, kteří si dají drogu jednou za čas. Nicméně když se s koncem americké prohibice znovu zlegalizovala whisky, národ tehdy nepropadl davovému alkoholismu.

Není jednou ze základních funkcí demokracie ochrana lidí před nimi samotnými?
Podle mého názoru lidé, kteří si ubližují užíváním drog, v tom budou pokračovat, ať už bude legální status těchto látek jakýkoli.

Není to ale naše morální povinnost?
Kdyby váš kamarád udělal nějakou hloupost, přemýšlel byste o tom, zda vaše případná intervence situaci zlepší, anebo zda ji může ještě zhoršit? Zavřít ho do vězení a nutit ho podstoupit terapii opravdu nemusí být nejvhodnějším řešením. Možná by bylo lepší si s ním v klidu a věcně promluvit.

Může rozhovor vyřešit drogovou závislost?
Rozhodně ji nevyřeší prohibice.

Proč jsou vlastně drogy zakázány?
Naivní lidé věří tomu, že když něco bude ilegální, ostatní to pak přestanou dělat. Což je ovšem velký omyl. Jiní si myslí, že když se nějaká látka postaví mimo zákon, tak stoupne její cena a bude ji užívat méně lidí. Jenže ani cena nemusí být určujícím faktorem.

Jak by vypadal svět, ve kterém by byly drogy legální?
Jako v Portugalsku, kde bylo před několika lety dekriminalizováno držení drog, a přitom nedošlo k žádné výraznější změně v počtu lidí, kteří je berou. Legalizace by neměla za následek dramatický nárůst uživatelů. A kdyby více lidí začalo kouřit marihuanu, také by to ničemu nevadilo. Jde o jejich soukromou věc.

Opravdu byste byl pro, aby se drogy prodávaly v supermarketech?
Ano.

Mohl by být řešením systém na předpis?
V Kalifornii mají velmi laxní a tolerantní zákon o léčebném konopí na předpis, takže není problém si takový předpis obstarat. Ale jaký smysl pak takový systém má? Naopak když bude v platnosti příliš přísný zákon o drogách na předpis, opět jen posílí černý trh.

Co by se stalo s černým trhem, kdyby byly drogy legalizovány?
Měli bychom na výběr. Buď si koupit kokain v supermarketu, anebo v temné uličce od neznámého mexického dealera, který nás u toho může zastřelit. Černý trh by vyschl.

Co by se stalo s kartely?
Kdyby došlo k legalizaci drog, mnoho velkých kartelů v Mexiku by se okamžitě chopilo příležitosti a snažilo by se zúročit zkušenosti z oboru v novém, legálním podnikání. Tyto kartely by se snažily využít již existující distribuční sítě a stát se prvními dodavateli kvalitního zboží. Stále však zůstává otázkou, zda je vůbec legalizace v zájmu kartelů. Nejmocnější kartelový boss na světě El Chapo Guzmán má přirozenou výhodu v tom, že je zkušeným a nemilosrdným zločincem – i proto je tak bohatý. Kdyby přestal existovat černý trh s drogami, lidé jako on by přišli o svou výhodu.

Měly by drogy být zdaněné?
Příliš velká daňová zátěž není dobrý nápad, protože by mohla vést k opětovnému vzniku černého trhu.

Proč se nikdo nesnaží prosazovat vaše doporučení v praxi?
Tisíce lidí, kteří pracují ve státní správě, by v důsledku legalizace přišli o práci. Rehabilitační centra by přišla o spoustu zákazníků, kteří byli soudem nuceni docházet na terapie. Také majitelé a stavitelé věznic mají zájem na tom, aby měli dostatečně naplněné kapacity. A v neposlední řadě nemá ráda drogy církev, přičemž ve Spojených státech má církev stále velkou moc.

Vy sám drogy užíváte?
Ne. Ještě na škole jsem zkusil trávu, ale to bylo všechno. Kdyby ovšem zítra vyhlásili legalizaci, hnedka bych je všechny vyzkoušel. I když pochybuji o tom, že bych chtěl některou z nich zkusit více než jednou. Na druhou stranu se musím přiznat, že po dlouholetém zkoumání této problematiky jsem docela zvědavý! !

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!