Aktuální článek
Oběti prohibice na sportovních kolbištích

Oběti prohibice na sportovních kolbištích

  • Obětmi prohibice se stávají i profesionální sportovci. Kdo by si nepamatoval závodníka Tomáše Engeho, jehož nadějnou kariéru zabrzdilo THC v krvi, anebo slavného plavce Michaela Phelpse a jeho aféru s bongem. V poslední době navíc přibývá paradoxních případů, kdy jsou disciplinárně trestáni i legální uživatelé léčebného konopí.

Ani s legálním fetem do formule nelez!

Nešťastník Enge se veřejnosti připomněl v polovině loňského roku, kdy mu byla znovu pozastavena činnost za „doping“. Tentokrát se sice nejednalo o nebezpečnou drogu marihuanu, které se v roce 2002 údajně nadýchal v zahulené místnosti, přesto měl Tomáš zase smůlu. Zakázané látky v jeho těle měly pocházet z legálních léků, které užívá na chronické onemocnění kardiovaskulárního systému, a měl na ně mít jakousi výjimku. Historie se ale znovu opakovala – disciplinární komisi o své nevině ani tentokrát nepřesvědčil a vyfasoval osmnáct měsíců bez závodění. Ale zpět k nejrozšířenějšímu konopí.

Kouř z bazénu

Olympijského rekordmana a jednoho z nejslavnějších plavců historie Michaela Phelpse nechala americká veřejnost vykoupat ve vlastním studu v roce 2009 po tom, co byl na jedné party vyfocen, jak usilovně tahá z bongu. Následovala pro Američany typická vlna mediálního znechucení, kdy se zděšení rodiče po celé zemi báli pomyslet, co s jejich dětmi udělá propagace „tvrdé drogy“ od slavného sportovního idolu.

oběti prohibice
Jeden z hlavních sponzorů, cornflakesový gigant Kellogg’s, s Phelpsem okamžitě rozvázal smlouvu a reprezentační svaz ho na několik měsíců vyloučil, ačkoli plavec svým zavrženíhodným činem v danou chvíli žádná konkrétní závodní pravidla neporušoval. Následně byl pod tlakem veřejného mínění donucen k tomu, aby se veřejně omluvil a slíbil, že tuto obrovskou chybu už nikdy nezopakuje.

Média jako by zcela zapomněla na příklad, který dětem dávají každodenně konzumenti legálního (leč zdraví mnohem škodlivějšího) alkoholu, jejichž chování na mejdanech bývá – na rozdíl od pokuřování bongu – s každou další rundou nebezpečnější jak pro zdraví konzumenta, tak pro okolí. Přesto představa, že by někoho takovým strašným způsobem pohoršovala fotografie slavného sportovce s lahví whisky u úst, je stejně úsměvná jako nereálná.


Michael Phelps si z toho všeho naštěstí nedělal velkou hlavu a loni v Londýně všem ukázal, že mu pár šluků z trávy nijak nebrání v tom, aby se stal nejúspěšnějším olympijským medailistou historie.

Rváči to nemají lehké

Podobných úspěchů se nejspíš nikdy nedočká zápasnice ve volném stylu Stephany Leeová z Havaje, která měla též reprezentovat Spojené státy v Londýně 2012. Tato žena oslavila své vítězství v kvalifikaci na olympiádu vcelku netradičně – nejenže si krátce poté vzala za manželku svou dlouholetou přítelkyni, ale zřejmě si i zakouřila marihuanu, protože těsně před cestou do Londýna jí byla na základě pozitivního testu pozastavena na jeden rok závodní činnost.

Zhrzená Leeová, jež ze stejného důvodu přišla v roce 2009 i o titul americké šampionky, neměla ani tentokrát sílu odporovat antidopingové mašinérii a vydala pouze kajícné prohlášení, jako kdyby spáchala nějaký vážný zločin: „Omlouvám se americkému zápasnickému týmu, spoluhráčům, trenérům a všem, kteří ve mě věřili a podporovali mne.“

I léčebné konopí je doping

Absurdita celé situace je patrná zejména z množících se případů, kdy jsou disciplinárně trestaní jedinci, kteří jsou zároveň legitimními uživateli marihuany k léčebným účelům. Stále více sportovců se již nehodlá nechávat perzekuovat a ponižovat, jako tomu bylo ještě před několika lety, protože moc dobře vědí, že nic špatného nedělají.

Na stranu „svých atletů“ se koncem loňského roku postavil i Dana White, ředitel elitní bojové soutěže (UFC – Ultimate Fight Championship), která sdružuje většinu nejlepších zápasníků smíšených bojových umění (MMA – Mixed Martial Arts) na světě. White prohlásil, že zhruba tři čtvrtiny z necelých pěti set zápasníků by neprošlo testem na marihuanu, čímž by celá soutěž rázem skončila. Ačkoliv většina z těchto sportovců užívá konopí k rekreačním účelům, počet legálních pacientů mezi sportovci neustále roste.

Mezi nejznámější oběti z řad registrovaných uživatelů konopí patří například úspěšný zápasník Nick Diaz, který navzdory potvrzení od lékaře, že marihuanu užívá jako lék, dostal roční zákaz činnosti. Nejčerstvějším případem byl koncem února další elitní bojovník Matt Riddle, který veřejně vystoupil proti současné dopingové politice:

Je to tak, za posledních sedm měsíců jsem měl několik pozitivních testů na marihuanu. Nevím, co bych s tím měl dělat – tato medicína mi byla předepsaná doktorem a já ji hodlám nadále užívat. Byl jsem suspendován za to, že se léčím tímto způsobem, protože nechci brát chemické léky. I z obyčejných prášků jako ibuprofen se mi dělá zle a bolí mě z nich žaludek. Na druhou stranu marihuana mi žádné problémy nezpůsobuje, pomáhá mi nejen se spánkem, ale zbavuje mě i chronických bolestí, kterými trpím od té doby, co jsem začal zápasit.“

I podle ředitele UFC Dany Whitea je paradoxní trestat někoho, kdo v soukromí užívá látky (ať už z léčebných nebo rekreačních důvodů), jež nemohou nijak pozitivně ovlivnit jeho sportovní výkon. Celý způsob testování na přítomnost THC v krvi je navíc scestný, protože neumí rozlišit, zda dotyčný užil marihuanu den nebo týden před zápasem. Jak dodává sám White: „Osobně marihuanu nekouřím. Není to legální a nepodporuji to. Na druhou stranu ti kluci, kteří na ni budou mít pozitivní testy, dostanou stejný trest jako sportovci, kteří používají různé chemické látky vylepšující jejich výkony. Přitom člověk na těchto drogách může mimo jiné vážně zranit svého protivníka, ale na marihuaně? Nesmysl.“

Konopný knockout

Poslední velkou obětí se stal na konci letošního února nevadský boxer Julio Cesar Chavez Jr., kterému byla na základě pozitivního testu na marihuanu pozastavena činnost na devět měsíců, a především mu byla vyměřena pokuta v astronomické výši téměř dvaceti milionů korun.

Jednalo se o druhou nejvyšší pokutu v historii sportu ve státě Nevada – Chavezovi se sice nepodařilo „trumfnout“ Mika Tysona a jeho legendární kousnutí do ucha Evandera Holyfielda, ale tento absurdní trest alespoň rozvířil debatu o nutnosti reformovat systém dopingových kontrol. Významné celonárodní sdružení bojující za práva uživatelů konopí Marihuana Policy Project umístilo na internetové stránky change.org petici požadující zrušení Chavezova trestu, pod kterou se během dvou týdnů podepsalo více než pět tisíc lidí.

I mezi experty na dopingovou problematiku se stále více prosazuje osvětový názor, že marihuana není drogou, která zlepšuje sportovní výkon. Podle Světové antidopingové agentury (WADA – World Anti-Doping Agency) by měla marihuana být považována za přestupek proti pravidlům pouze v případě, kdy je užita přímo během sportovní události. WADA také nedávno prohlásila, že zvažuje odebrání marihuany ze seznamu zakázaných látek. Snad se sportovci celého světa tohoto zásadního kroku dočkají v rekordním čase.

Zdroje:
sports.yahoo.com
london2012.blogs.nytimes.com
sport.aktualne.centrum.cz

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!