Aktuální článek
Osobnost legalizace – Leopold Svatý

Osobnost legalizace – Leopold Svatý

  • Leopold Svatý patří mezi neúnavné bojovníky za legalizaci konopí a už více než dvacet let propaguje léčebné využití této byliny. Vyzařuje z něj energie a odhodlání, vypadá o deset let mladší, než ve skutečnosti je, a dost možná že i díky netradičnímu příjmení se člověk v jeho přítomnosti cítí jaksi povzneseně.

Leopolde, snad se nebudeš zlobit, když si hned na začátku vyjasníme jednu věc, která mi vrtá hlavou – jsi opravdu svatý?
Ano, svatý opravdu jsem. Toto příjmení mám po rodičích a oni ho mají po svých rodičích. Bohužel náš rodokmen jsem nikdy zevrubně nestudoval, musel bych se na to podívat. Mně na tom ani nezáleží, protože kdybych o někom říkal, že je svatý, tak tím bych zároveň naznačoval, že někdo jiný už svatý není a tenhle pohled dvojnosti nemám rád. Já se snažím žít v jednotě, a to vylučuje, že by někdo něco byl a někdo něco nebyl. Takže svatí jsme v podstatě všichni.

I konopí je pro tebe svaté? Jak a kdy ses s touto rostlinou seznámil?
Všechny byliny jsou pro mě svaté a chovám k nim úctu. Ke konopí jsem se poprvé dostal ve dvaceti letech, do té doby jsem byl zásadně proti všem drogám, a to jsem tvrdil obzvláště ve chvílích, když jsem byl opilý jako Dán.

svatý
První zkušenost s konopím mě pozitivně překvapila, celý večer jsem se smál a bylo mi příjemně. Po revoluci jsem už kouřil pravidelně a postupně jsem si začal uvědomovat, že mě tato bylina nejen relaxuje, ale i duchovně obohacuje. Rozhodl jsem se proto navštívit tehdejší konopnou mekku Holandsko, kde jsem kompletně přehodnotil svůj dosavadní život. Vystoupil jsem z role podnikatele, který vlastnil úspěšnou firmu se stovkou zaměstnanců, protože mi došlo, že tudy moje cesta nevede. Díky užívání konopí a dalších přírodních drog jsem dospěl k závěru, že bych měl vystoupit ze systému.


V jakém systému tedy žiješ dnes?
Teď je mi něco přes čtyřicet let, mám tři zdravé děti, věnuji se profesionálně konopí a využívám ho spolu s dalšími bylinami i rituálně. Snažím se žít v symbióze s přírodou. Býval jsem těžce závislý na legálním tabáku, ale toho jsem se díky pobytu ve vězení zbavil. Tam jsem si mimochodem poprvé uvědomil, jak to s těmi závislostmi vlastně je. Na konopí jsem si po týdnu ani nevzpomněl, ale několik měsíců jsem sbíral nedopalky po těch nejhorších kriminálnících, abych uspokojil svou závislost na nikotinu.

To je zajímavé, ale počkej, tys byl ve vězení? Proč?
Po návratu z Holandska jsem nabyté zkušenosti využil tak, že jsem v Javorníku ve Slezsku s přáteli založil muzeum konopí, kde jsme lidem představovali možnosti, na co všechno se dá tato rostlina využít. Spolupracoval jsem například s Pavlem Runštukem, dnes téměř zapomenutou postavou počátků konopného hnutí v České republice, který měl první firmu obchodující s technickým konopím na stavební účely. Účastnili jsme se psychofarmakologických konferencí, kde vystupovali odborníci na konopí jako pan profesor Horáček a adiktolog Michal Miovský. V roce 2005 tam byl dokonce i Stanislav Grof. Pana Miovského a další jsme pozvali k nám do muzea a udělali přednášku pro širokou veřejnost – zástupce města, škol a policie. Všechny to velmi zajímalo, a jak se ukázalo nakonec, nejvíc to zajímalo policii, až z toho vzniknul problém. Bylo nám naznačeno, že vysíláme špatné signály směrem k mládeži a měli bychom celý projekt zrušit. Dobrovolně jsme ale muzeum zavřít nechtěli a tato tvrdošíjnost mě nakonec dovedla až k několikaměčnímu pobytu za mřížemi.

Jak ale vidím, ani taková zkušenost tě z nastoupené cesty nesvedla. Vraťme se zpět k momentu, kdy ses konopí začal věnovat profesně.
Začalo to tak, že jsme v malém množství pěstovali technické konopí pro rostoucí český trh. Mezi naše odběratele patřili výrobci mastiček, stavební firmy, osvícení lékaři a různá občanská sdružení zabývající se legálním využitím konopí. Tyto organizace a lidé v nich se snažili a snaží nenásilnou formou rozšířit povědomí o této démonizované, přitom já si dovolím říct svaté bylině.

Jako Svatý si to snad dovolit můžeš. A také bys mohl čtenářům alespoň stručně popsat, jak vypadá práce konopného farmáře?
Základem je vybrat půdu, která nebyla zemědělsky intenzivně využívaná. Ta je totiž vyčerpaná a nezdravá. Jak se někdy říká, že je vybydlený dům, případně celá země, tak u nás je ve velké míře vybydlená půda. Co se týče semen, tak odrůdy různě střídáme. V posledních letech jsme si oblíbili například italskou Carmagnolu, která má vysoký obsah léčivého kanabinoidu CBD a dorůstá v našich podmínkách až do výšky čtyř metrů. Z Agritec Šumperk odebíráme odrůdu Bialobrzeskie. Sejeme jednou ročně a sklízíme průběžně v různé fázi růstu. Důvodem je to, že poměr léčivých látek v rostlině se v průběhu růstu mění. Před přiznáním pohlaví sbíráme – vždy ručně – listy a kořeny, které meleme do mastí a na tinktury. Později sklízíme listy a stonky. Využíváme tedy celou rostlinu. Loni jsme ve spolupráci s MUDr. Ivou Pouskovou získali na Carmagnolu regionální ochrannou známku „JESENÍKY originální produkt“. Nyní se snažíme zaregistrovat značky ekologického zemědělství, abychom mohli spotřebitelům deklarovat vysokou kvalitu a nezávadnost našich produktů, které jsou samozřejmě laboratorně testované.

O jaké produkty se konkrétně jedná?
V současné době dodáváme různým firmám materiál na výrobu mastí, čajů a olejů používaných buď ke konzumaci, anebo jako vynikající napouštěcí lak. Také spolupracujeme s firmami, které z konopí vyrábějí izolace a další produkty využitelné ve stavebnictví.

Závěrem se zeptám na naše dvě obligátní otázky. První z nich je – co říkáš na současnou legislativní situaci v této zemi?
Já si myslím, že jak říkal náš velký pan prezident Havel, pravda a láska nakonec zvítězí. Čili všichni, kdo z nějakého důvodu nehovoří pravdu, se budou smažit na pekelném loži a zažijí šílená muka (smích)…

Anebo prozřou a obrátí…
To by byla ta lepší varianta. Ten zákon o léčebném konopí je každopádně posun – teprve čas ukáže, jakým směrem. Souhlasím s tím, že nepamatuje na pacienta a naopak nahrává lobbistickým skupinám a korupčnímu prostředí. To pro nemocného, o kterého tady má jít, není dobře. Jestliže si člověk zvládne konopí vypěstovat sám, což není žádná velká věda, tak by mu to mělo být umožněno. Navíc interakce mezi člověkem a bylinou je známá ze šamanské tradice tisíce let – když se o rostlinu staráš poctivě a s láskou, ona ti to pak mnohonásobně vrátí. Každá druhá babička, která si se svými bylinkami povídá, tohle moc dobře ví. Pokud si pacient z nějakého důvodu nezvládne konopí vypěstovat sám, měl by mu samozřejmě stát dát možnost obstarat si kvalitní produkt za přijatelnou cenu.

A ta druhá – chtěl bys něco vzkázat nebo popřát čtenářům našeho magazínu?
Přál bych nám všem, abychom v téhle zemi přestali pořádat hony na konopné čarodějnice a aby se na tuto rostlinu lidé dokázali dívat nezaujatě, čímž by se otevřely dveře k dalšímu objevování léčebných vlastností této svaté byliny.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!