Aktuální článek
Soud v Německu povolil nemocným pěstování konopí pro vlastní potřebu, vyhráno však ještě není.

Soud v Německu povolil nemocným pěstování konopí pro vlastní potřebu, vyhráno však ještě není.

  • Na sklonku loňského roku dostali vážně nemocní pacienti v Německu předčasný vánoční dárek v podobě rozhodnutí Vrchního správního soudu v Münsteru, který podpořil jejich právo na vlastní produkci konopí. Přestože se toto rozhodnutí týká pouze některých diagnóz, jedná se o další významný krok směrem k legalizaci pěstování a umožnění léčby konopím.

Podle tohoto rozhodnutí by těžce nemocní obyvatelé Německa, kterým konvenční medicína není schopná účinně pomoci, měli mít právo pěstovat si doma konopí pro vlastní léčebné účely.

V současné době je vládní program léčebného konopí postaven na výběru ze dvou poměrně finančně nákladných možností – v lékárnách se prodávají buď synteticky izolované kanabinoidy vyráběné farmaceutickými společnostmi (jako například sprej Sativex produkovaný ve Velké Británii), anebo je možné si tam zakoupit (rovněž na předpis) přímo marihuanu, která se dováží z Nizozemí.

Jedná se tedy o podobný systém, jaký by měl po dobu jednoho roku fungovat i v České republice, a z letmého pohledu na problematickou situaci v Německu je zřejmé, že i toto řešení v sobě skrývá několik nevýhod – zejména z pohledu samotných pacientů a jejich často tíživé finanční situace.

Jeden případ za všechny

Vezměme si například padesátiletého řemeslníka Michaela ze západoněmeckého Mannheimu, který více než dvacet let bojuje s roztroušenou sklerózou. Má problémy s řečí, často trpí silnými křečemi a záchvaty. Podle jeho vlastních slov mu konopí dokáže s těmito obtížemi výrazně pomoci, zatímco syntetické preparáty nejsou zdaleka tak účinné.

nemeckoMichael by považoval za ideální řešení, kdyby mu stát povolil pěstování pro vlastní potřebu, ale zatím má smůlu, protože na roztroušenou sklerózu se rozhodnutí Vrchního správního soudu vztahovat nebude. Důvod je celkem zvláštní – rostlinu konopí lze v případě této nemoci údajně jednoduše nahradit právě syntetickou alternativou jménem dronabinol, která je v Německu na předpis dostupná, a proto tedy není důvod, aby si pacienti s roztroušenou sklerózou pěstovali konopí sami doma.

Michaelova nelehká situace se tak nezlepší a nadále si bude muset pěstovat konopí ilegálně v koupelně, protože nemá dostatek finančních prostředků na to, aby si mohl kupovat jakékoli konopné produkty v lékárně. I když krátce po rozhodnutí soudu v Münsteru následovala další pozitivní zpráva v podobě prohlášení Michaelovy pojišťovny AOK, jež schválila budoucí proplácení dronabinolu.

Nicméně právní zástupce Oliver Tolmein, který reprezentuje několik pacientů žádajících povolení domácího pěstování, tvrdí, že synteticky izolované kanabinoidy obvykle neposkytují dostatečnou úlevu. Pacienti s nimi navíc nejsou v mnoha případech spokojeni pro různé vedlejší účinky a preferují produkty vyrobené přímo z rostliny konopí.

Jak by to mělo vypadat…

Pokud vážně nemocný pacient, jemuž nebude státem „vnucována“ syntetická alternativa, projeví zájem pěstovat si konopí pro vlastní potřebu, musí podat oficiální žádost na příslušné úřady a doložit lékařské zprávy. Jeho léčba by měla i nadále být monitorována lékařem. Do této doby byly všechny podobné žádosti automaticky zamítány ministerstvem zdravotnictví, což bylo nyní Vrchním správním soudem shledáno jako nepřípustné.

legalizace konopí„Toto rozhodnutí považuji za významný milník na cestě za lepší dostupností konopné medicíny pro všechny obyvatele Německa,“ řekl Franjo Grotenhermen, výkonný ředitel Mezinárodní asociace pro kanabinoidní léčbu (IACM), který je v České republice známý především jako autor populární knihy Konopí jako lék. Dále uvedl, že „konopné produkty dostupné v lékárnách jsou ve skutečnosti nedostupné pro většinu nemocných. Svobodné domácí pěstování by mělo být pro všechny pacienty možností první volby. Je nepřípustné, aby bylo takové množství pacientů odkázáno na ilegální zdroje, anebo byli sami nuceni porušovat zákony.“

a jaká je realita

Bohužel během více než dvou měsíců od rozhodnutí soudu neobdržel stále ani jeden pacient povolení pěstovat si vlastní konopí, takže v praxi se navzdory rozhodnutí soudu nic nezměnilo. Na současnou paradoxní situaci a možný budoucí vývoj jsme se zeptali přímo dr. Grotenhermena:

„Ministerstvo zdravotnictví nadále automaticky zamítá všechny žádosti, ačkoli soud se proti tomu jasně vyslovil. Ukazuje se tedy, že ani v tomto případě není zdaleka vyhráno. Německá vláda nepodporuje povolení domácího pěstování pro nemocné, na druhou stranu ještě nedávno byla i proti přítomnosti léčebného konopí v lékárnách na předpis.“

Bude zajímavé sledovat, jakým směrem se konopná legislativa u našich západních sousedů vyvine, a zda by eventuelně mohla posloužit jako vhodný příklad českým soudům a politické reprezentaci.

Zdroj
Toke of the Town
Deutsche Welle

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!