Aktuální článek
Legenda Neville: King of Cannabis

Legenda Neville: King of Cannabis

  • Stejně jako se za posledních padesát let šlechtění konopí objevily některé úžasné odrůdy, objevili se i lidé, bez kterých by marihuana nebyla tím, čím je dnes. V tomto článku vám představím jméno, které je mezi šlechtiteli asi nejvíc opředené legendami: Neville Schoenmaker.

koliv se přízviskem King of Cannabis často a rád tituluje Arjan, současný majitel Greenhouse Seeds, tento titul patří popravdě Nevillovi, a to nejen kvůli jeho konopnému hradu, budově z 18. století, která se nachází asi 60 kilometrů od Amsterdamu na holandském venkově. Zde Neville šlechtil své odrůdy a vypěstoval tisíce semen, které byly první holandskou semennou bankou, známou pod prostým názvem The Seedbank, rozesílány do celého světa. V současnosti se zde nachází muzeum marihuany, jakési poutní místo pro milovníky konopí z celého světa. Jak to ale bylo se samotným Nevillem?

Legenda

Vzhledem ke své roli v moderní konopné historii je Neville častým terčem všemožných mýtů a smyšleností. Pokud si ze školy vybavujete, co je to ústní lidová slovesnost, pak vězte, že jeho život je přesně takový. Informace se předávají ústně mezi lidmi, útržky jeho životních peripetií jsou roztroušené po všech možných fórech a jednotlivé zkazky si často odporují. To, co vám zde předkládám, není stoprocentně přesné vylíčení jeho života, ale spíš varianta, kterou vnímám jako nejbližší realitě.

Neville feťák

Jeden z Nevillových úspěšných modelů G13 SkunkNeville vyrůstal v Perthu v Austrálii (proslaveném slévárnou zlata), kam jeho předkové přišli právě z Holandska. Původně ještě ve své domovské Austrálii šlechtil andulky, čímž získal určitou představu, jak takové šlechtění funguje. Později začal pracovat jako laboratorní asistent pro místní univerzitu. Přilepšoval si prodejem marihuany, kterou v té době sám kouřil. Na pozici asistenta měl klíče od skladů omamných látek, takže testoval tu a tam vzorečky, až se dostal i k morfinu, na kterém se stal závislý.

Díky obojímu byl popotahován policií, byl dokonce uvězněn a nakonec utekl do Thajska. Tam povýšil svoji závislost na morfinu na závislost na heroinu. Byl opět uvězněn. Tentokrát mu pomohli dostat se pryč rodiče. Odvezli ho do země jejich původu, Holandska. Tam Neville přistoupil na léčbu závislosti. Kolem roku 1980 se mu konečně povedlo se od opiátů odpoutat.

Americký sen v Holandsku

Po skončení léčby se Neville dostal k příručce pro pěstitele marihuany, která obnovila jeho zájem o šlechtění, jen se tentokrát nejednalo o andulky. Program pro resocializaci feťáků mu umožnil získat prvotní prostředky pro založení pěstírny. Původně vyráběl hašišový olej, ale kvůli používaným chemikáliím došlo k požáru, při kterém utržil popáleniny druhého stupně. To ho vyděsilo natolik, že zanechal výroby oleje a začal se věnovat vylepšování dostupných odrůd. Když v roce 1983 založil The Seedbank, byl jen australským feťákem, kterému se mu podařilo prodat pár semínek konopí.

Americký trh v té době prahl po indikách, které nabízely krátký květ a vysoký výnos. Neville si dal malý inzerát s nabídkou semen do časopisu High Times, což mu přineslo nečekané tržby, protože zájem byl obrovský. Přitom se v podstatě jednalo o americkou genetiku, kterou v Holandsku pouze namnožil (primárně od skutečně první semenné banky, amerických Cultivator’s Choice, a undergroundových Sacred Seeds). Nakonec se sám vydal na Střední východ, aby získal nějakou (pro západní svět) úplně novou genetiku.

Výlet do Pákistánu

V roce 1985 se Neville dozvěděl od uprchlíka z Afghánistánu, že sovětská armáda se snaží zničit hašišové farmy v okolí Mazar-i-Šarif. Ihned odletěl do Pákistánu, aby se pokusil zachránit tamní genetiku. Poté, co se na podlaze auta nechal propašovat mezi sovětskými hlídkami do Pešaváru, navázal kontakt s třicetiletým muslimským fanatikem. Ten vyndal z kapsy cihličku černého hašiše a řekl Nevillovi, že takový vyrábí jeho strýc, známý jako pan Hašiš. Ten byl velitelem mudžahedínů – místních partyzánů, kteří byli prý překvapeni tím, že Neville vůbec nemá zájem o hašiš ani opium, ale jen o semínka.

Do té doby je totiž nenavštívil nikdo, kdo by chtěl jen konopná semena, a Nevillovi tak trvalo dlouho, než vůbec vysvětlil, o co má zájem. Partyzáni, pobaveni netradičním požadavkem, požadovali za semena nesmyslně přemrštěnou cenu, ale Neville nebyl ochoten zaplatit víc než desetinu. Přesto se nakonec domluvili. Pan Hašiš pak vyslal svoje muže na území okupované Sověty, odkud Nevillovi přinesli dva kilogramy krásných semen.

První pokusy se samonakvétání

Neville již v polovině osmdesátých let přišel s myšlenkou přenést samonakvétání z divokých ruských plání na zahrádky pěstitelů. Tento cíl se mu ale bohužel, snad pro nedostatek trpělivosti nebo proto, že v něj ztratil důvěru, nepovedlo splnit. Jediným živým odkazem těchto pokusů jsou kříženci ruderalis v nabídce Sensi Seeds. Až skoro o dvě desetiletí později někdo dokázal jeho myšlenku dotáhnout do konce. Tím někým byl Joint Doctor, ale o něm až někdy jindy.

Nevillův odkaz

V předchozích odstavcích jste se mohli útržkovitě seznámit s několika zásadními momenty z Nevillova života. Bylo by toho ještě mnoho co psát, ale už nám nezbývá místo. Neville se ještě řadu let (až do přelomu tisíciletí) aktivně podílel na tvorbě nových a lepších odrůd. Každopádně velká část nejdůležitějších semenných bank současnosti vděčí za své postavení právě Nevillovi. Ať už se jedná o Sensi Seeds, kteří převzali většinu jeho konop­ného geno­fondu, o Green House Seeds, u jejichž zrodu stál, než se později ve zlém rozešel s vlastníkem stejnojmenných coffeeshopů Arjanem, nebo o Mr. Nice, který dodnes střeží původní kvalitní genetiku od Green House Seeds z dob jejich největší slávy.

A jak je to s Nevillem dnes? Kde je mu konec, nikdo s jistotou neví. Po odchodu z Green House Seeds jako by se po něm slehla zem. Nedávno jsem však na jednom growerském fóru četl informaci od australského pěstitele, který tvrdil, že Neville žije zpátky ve své domovině pár mil od něj a opět šlechtí andulky. Byla by to krásná tečka za jeho životním příběhem, a tak této zprávě budeme věřit. Ať už je nyní kdekoliv, živý či mrtvý, zůstává stále s námi. Tímto mu děkuji za jeho přínos světu konopí a přeji mu i ty andulky.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!