Aktuální článek
Cannafest 2010 – Splynutí v konopné fúzi

Cannafest 2010 – Splynutí v konopné fúzi

  • Milovníci konopí měli v listopadu možnost navštívit první (a největší) mezinárodní konopný veletrh v Praze, Cannafest 2010. Bylo zajímavé sledovat, jak různorodé návštěvníky tento pozoruhodný projekt spojil. Prolínali se zde pěstitelé, vysokoškolští profesoři, zvědavci, vědci, umělci a pacienti hledající lék na různé neduhy se sympatizanty, huliči z venkova i z metropolí, obchodníky a podnikateli z tuzemska i ze zahraničí. Mezi těmi všemi ladně proplouvaly polonahé hostesky. Výsledkem byl příjemný happening, jehož atmosféra spíše než veletrh připomínala uvolněný festival a vlídně otevírala mysl.

Mezinárodní konopný veletrh Cannafest 2010 má za sebou úspěšnou premiéru, která proběhla v nádherných prostorách Veletržního paláce v Praze. Ve srovnání s konkurenčními veletrhy překvapil nezvykle vysokou návštěvností jak odborníků, tak laické veřejnosti. Celkem se sešlo přibližně sedmnáct tisíc lidí všech věkových kategorií. Svou roli zde možná hrála i přátelská výše vstupného. Kdo nezaspal předprodej, nebo natrefil na jeden z mnoha slevových kupónů, mohl se na veletrh dostat již za stovku. Akce tak byla přístupná i pro lidi, kteří mohou mít hlouběji do kapsy, studentům, důchodcům a rodinám s dětmi.

Na veletrhu se sešlo 120 vystavovatelů ze 17 zemí, kteří se představili na stovce expozic. Je povzbudivé, že již v průběhu veletrhu si někteří z nich rezervovali místo na příští rok. Svou účast na poslední chvíli zrušila delegace ze Srí Lanky – vyklubali se z ní podvodníci, kteří usilovali pouze o získání víza. Dále nedorazili vystavovatelé s přírodními produkty z Rumunska a jedna čínská firma, která se nechala zastoupit pouze hosteskou. Ostatní se sešli v plném počtu a zaplavili smysly návštěvníků nepřeberným výběrem všech možných produktů s konopnou tématikou. Představili nekonečný výběr konopných mastiček, krémů, olejů, potravin, oděvů, hudebních nástrojů, stavebních materiálů, uměleckých děl a high-tech vychytávek ze světa growingu. A tím výčet zdaleka nekončí.

Zajímavou součástí veletrhu byl odborný program o konopí se zajištěným simultánním překladem do angličtiny. Program byl rozdělen do tří tématických celků. V pátek se řešilo pěstování a legislativa, v sobotu se posluchači dozvěděli o všestranné využitelnosti konopí a celá neděle byla věnována jeho léčivým vlastnostem. Se svými příspěvky zde vystoupila řada odborníků, z nichž nejvíce pozornosti přilákal výklad profesora Lumíra Hanuše z Hebrejské univerzity.

Na Cannafestu nechyběl kinosál, kde se o naší oblíbené rostlině promítaly dokumentární filmy. Kulturní program nabídl kromě jiného módní přehlídku, kuchařskou show Konopí jako koření, stand-up show Howarda Markse aka Mr. Nice, hudební vystoupení hráčů na didžeridu i na nástroje vyrobené z materiálu hemp stone. Návštěvníci se mohli odreagovat ve venkovním chill-outovém stanu při poslechu několika různých DJ’s.

V předvečer posledního dne se na Cannafestu 2010 rozdávala ocenění. V kategorii Nejhezčí expozice veletrhu zvítězila firma Hydroponic s.r.o. Nejlepší prezentaci na veletrhu v sekci Pěstování měla firma PG Worldwide a Nejlepší prezentace na veletrhu v sekci Přírodní zdroje  firma Textilwerstatt Obermuhle. Podle organizátorů nebude soutěž chybět ani na příštím ročníku, plánují její obsah rozšířit do více kategorií.

Akce proběhla poklidně, nevyskytly se žádné závažnější komplikace, vše běželo více či méně podle plánu. Organizátoři spolupracovali na přípravě projektu od začátku s policií, protože se zbytečně nechtěli dostat do konfliktu s platnými zákony.  Policisté projevili vstřícný přístup a to nejen před akcí, ale i v celém jejím průběhu. Kromě pátečního rána, kdy odebírali vzorky vystavených rostlin na rozbor, nemuseli vůbec zasahovat.

Pachatelem a ředitelem celé akce je ing. Lukáš Běhal. Hanka Gabrielová z o.s. Konopa měla na starosti převážnou část sekce Přírodní zdroje a odborný program. Kromě nich se na veletrhu podílelo nejméně dalších čtyřicet lidí. Organizátoři všem návštěvníkům vzkazují: Díky za podporu a budeme se těšit za rok na Cannafest 2011. Ať se vám mezitím daří nejen na zahrádkách.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!