Aktuální článek
Češi, nekraďte!

Češi, nekraďte!

  • Znáte ten pocit? Člověk se s tím od semínka piplá, od jara sleduje jak ty kytky postupně rostou a sílí, pečuje o ně s láskou div ne opičí, mazlí se s jejich květy a dech se mu tají nad jejich vůní. A když z jeho princezen začnou uzrávat skutečné královny, přeskočí nějaký hajzl přes plot a…! Vám zbydou jen oči pro pláč.

Už jen obavy z takových nezvaných návštěv dokážou pěkně pokazit radost z očekávané úrody. Když si odmyslíme udavačství a omezenost některých sousedů, co dokážou v zášti a pocitu zadostiučinění kvůli pár kytkám ve skleníku volat zásahovku, tak úplně nejhorší dárek jsou právě zloději. I ti však bohužel obvykle pocházejí odněkud ze sousedství. Drzí spratci, co se celý rok jen poflakují a pak na podzim jako ta nejpodlejší havěť obcházejí zahrady a hledají, co by kde šlohli. A ochranou jim bývá jistota, že je nikdo neudá, protože těžko půjde někdo na policii ohlásit, že mu právě ze zahrady ukradli marihuanu. Obzvlášť bolestivé je, když někomu v podobě rostlin konopí ukradnou i lék, který účinně pomáhá léčit neduhy a zmírňuje nemocnému obtíže. Ačkoliv by při setkání tváří v tvář nemocného člověka zřejmě bezdůvodně nenakopali do žeber, neuvědomují si, že takhle ubližují mnohem víc.

Obětí sprosté krádeže se stal i jeden z našich čtenářů, který se rozhodl o své hořké zklamání, které ho doma čekalo po návratu z dovolené, podělit. Na fotografie zpustošené zahrádky je velmi smutný pohled. Kytky nestihly ani pořádně dokvést. A co na to říká sám okradený, avšak zřejmě osvícený, pěstitel?

„Já už se s tím nějak smířím, ale vím, že nejsem sám, koho taková návštěva překvapila. Už i dokonce vím, kdo to byl, ale mstít se nijak nebudu… Příští rok si to pohlídám a zabezpečím. Zlobu, vztek a nenávist přetavím v nové úsilí a výzvu – postavím si „skříň“. A jaro je tu cobydup.“

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!