Aktuální článek
Drogová poradna

Drogová poradna

  • Ve spolupráci s online drogovou poradnou (www.drogovaporadna.cz), kterou spravuje tým zkušených odborníků o.s. Sananim.

Jak skončím?

Dobrý den,

nevím, jestli se chci vlastně zeptat, nikdy moc jistě nevím, co chci… Ale zajímalo by mě, jak to, že mám takový kladný vztah k drogám? Tvrdé drogy neberu, jenom hulím nepravidelně trávu. Ale už od nějakých třinácti let mě svazuje touha zkusit něco tvrdýho. Nevím proč. Ještě chci dodat, že závislosti se v naší rodině vyskytovaly (a vyskytují). Můj otec byl už od osmnácti let na drogách, chvíli na pervitinu, poté na heroinu. Nikdo mi to nikdy neřekl, vypadal jako normální rodič. Chci vědět, proč mě drogy přitahují, i když vím, jak jsou nebezpečné a že z člověka dělají trosku. Když mi někdo někdy drogu nabídne, vím docela jistě, že neodmítnu. Co jsem sakra zač?!

Rozumím otázkám, pochybnostem i váháním, které Vás hlodají. Děláte dobře, že si je nenecháváte pro sebe a obracíte se naši poradnu.

Na otázky co jste zač a jak skončíte Vám nemohu odpovědět, protože Vás neznám a budoucnost předpovídat neumím. Mohu jen konstatovat to, že lidé, kteří mají někoho z rodičů závislého, bývají sami závislostí mnohem více ohroženi a jejich léčba bývá z mnoha důvodů náročnější.

Podle toho, že si alespoň touto formou dokážete říci o pomoc usuzuji, že máte velkou šanci v tomto dilematu obstát. Nechci Vás strašit, ani Vás sáhodlouze přesvědčovat, abyste tvrdé drogy nezkoušela. Mohu Vám jen jednoznačně doporučit, abyste se na ně zvysoka vykašlala. Ve Vašem případě, domnívám se, by nešlo jen o hru s ohněm, ale o daleko nebezpečnější experiment.

Důležité je, abyste nezůstávala s myšlenkami tohoto druhu sama. Nevím, jaký vztah máte s rodiči, případně se sourozenci, a jestli máte odvahu a možnost tato témata otvírat. Pokud to jen trochu lze, pak to udělejte. Jestli ne, svěřte se dobrému příteli nebo kamarádce, případně více blízkým lidem, kteří drogy neberou. Určitě se Vám uleví a díky rozhovoru a sdílení pocitů s někým, komu důvěřujete, můžete získat i kladnou motivaci k tomu podniknout jiné zajímavé nebo zábavnější, ale hlavně bezpečnější věci.

Velmi rozumné by bylo, kdybyste se spojila s odborníkem některého zařízení, které se zabývá drogovou problematikou ve Vašem okolí. Spojte se telefonicky, nebojte se popsat svojí situaci, na tom není nic divného, naopak. Na podobné problémy jsou pracovníci zvyklí a je pravdou, že daleko výhodnější pro všechny je problém řešit ve stadiu, kdy ještě zcela nepropukl.

Kombinace alkohol a THC

Dobrý den, mám problém s tím, že vždycky když kombinuju alkohol a marihuanu, začne mi být nehorázně špatně, jsem úplně mimo a zvracím. Přitom když piju samotnej alkohol, třeba i skoro celou flašku něčeho tvrdýho, tak jsem v pohodě a špatně mi není. Stejně tak když jen kouřím trávu, tak je to v pohodě. Jak to ale smíchám, úplně vždycky je mi jenom špatně a mám z toho hnusnej stav. Je to divný, protože žádným mým kámošům se tohle nestává a mě to docela omezuje. Nevíte prosím vás čím to je a případně co s tím dělat? Není možný to nějak obejít, aby mi z kombinace chlast a tráva pořád nebylo tak špatně? Díky.

Cením si toho, že se s problémem obracíte na naši poradnu, ale asi Vás zklamu. To, že se někomu dělá po kombinaci marihuany a alkoholu někdy špatně, je celkem častý jev. Je mnoho lidí, kterým se po této kombinaci udělá zle vždycky, přesně tak, jak to popisujete. Na každého člověka působí různé látky velmi individuálně, každý organismus je specificky nastavený. Lidé po podobných zážitcích popisují často stav dokonce tak nepříjemný, že při něm měli pocit, že umírají. Spolehlivě obejít se to tedy nijak nedá. Proto jediné, co Vám mohu doporučit, je smířit se s touto skutečností a alkohol s marihuanou nebo s THC v jiných formách prostě nekombinovat.

Přítel hulí

Dobrý den, ráda bych vás poprosila o radu. Mám přítele, se kterým jsem již dlouho a chtěla bych s ním mít jednou rodinu. Jedna věc mi ale vadí a nedokážu ji přehlížet, a to, že kouří trávu. Také jsem si ji dala, asi čtyřikrát, ale nemusím ji. S přítelem jsem to několikrát probírala, ale on to bere stejně jako alkohol a cigarety. Už jsem mu i řekla, že buďto já nebo tráva, ale nic se nezměnilo. Řekl, že chce oboje. Jednou mi slíbil, že přestane, ale nedokázal to. Zatím na naše schůzky nechodí zhulený, ale co až spolu budeme žít? Kdybych přítele nemilovala ukončila bych náš vztah, ale fakt, že se navzájem skutečně milujeme mi to nedovolí. Jsem bezradná.

Chápu, že Vás přítelovo chování znejišťuje a jistě máte v sobě plno nezodpovězených otázek, na které hledáte odpovědi. Jistě by bylo účinnější využít poradenství v osobním kontaktu a probrat vše, co je třeba. Být ve vztahu se závislou osobou není snadné. Přinejmenším je dobré vědět, co vše Vás může čekat, čeho se vyvarovat, jak příteli účinně pomoci a sobě neublížit. Myslím, že doplněním informací by pro Vás celá tato záležitost mohla být čitelnější. Možná byste se po té v sobě pevněji rozhodla, co vlastně chcete, co od vztahu čekáte apod. Veškerá zařízení pracující s uživateli nelegálních drog nabízí ve svých službách mimo jiné i poradenské služby pro rodinné příslušníky, partnery a další blízké osoby. Nebojte se jich využít.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!