Aktuální článek
Kojenci na kanabinoidech

Kojenci na kanabinoidech

  • Kanabinoidy, látky nacházející se v marihuaně, jsou přirozenou součástí lidského mateřského mléka.

Přirozenou součástí lidského těla je komplikovaný systém proteinů, známých jako kanabinoidní receptory. Jejich specifickým účelem je zpracovávání kanabinoidů, jako např. tetrahydrokanabinolu (THC), jedné z hlavních aktivních složek marihuany. A na základě zjištění početných vědeckých studií se ukazuje, že lidské mateřské mléko přirozeně obsahuje mnohé z těch samých kanabinoidů, které se nacházejí v marihuaně a které jsou mimořádně důležité pro zdravý vývoj lidského organismu.

Buněčné membrány v těle jsou od přírody vybaveny těmito kanabinoidními receptory, jež při aktivaci kanabinoidy a některými dalšími výživovými látkami chrání buňky proti napadení viry, škodlivými baktériemi, rakovinou a dalšími zhoubnými vlivy. A lidské mateřské mléko je vydatným zdrojem endokanabinoidů, specifického typu neuromodulačního lipidu, který v podstatě učí novorozence jíst pomocí stimulace procesu sání.

Nebýt těchto kanabinoidů v mateřském mléce, novorozené děti by nevěděly, jak jíst, ani by nutně nepociťovaly potřebu jíst, což by mohlo mít za následek závažnou podvýživu či dokonce smrt. Věřte nebo ne, tento proces je podobný, jako když dospělí jedinci kouřící marihuanu dostanou tzv. „žravku”. Novorozenci, kteří jsou přirozeným způsobem kojeni, přijímají dávky kanabinoidů, které spouštějí hlad a podporují růst a vývoj.

“Endokanabinoidy byly zjištěny v mateřském mléce a aktivace CB1 receptorů (kanabinoidních receptorů typu 1) je zřejmě zásadní pro sání mléka… Zdá se, že aktivuje orálně-motorické svalstvo,” uvádí se v abstraktu studie o systému endokanabinoidních receptorů z roku 2004, publikované v časopise European Journal of Pharmacology.

“Medicínské implikace těchto nových poznatků jsou dalekosáhlé a naznačují slibnou budoucnost využití kanabinoidů v pediatrii u poruch jako např. ‚neorganické poruchy růstu‘ (syndrom neprospívajícího kojence) a cystické fibrózy.”

V těle existují dva typy endokanabinoidních receptorů – typ 1 (CB1), který se nachází v mozku, a typ 2 (CB2), který nalezneme v imunitním systému a v celém zbytku těla. Každý z těchto receptorů reaguje na kanabinoidy, ať už pocházejí z lidského mateřského mléka nebo například z konopné šťávy u dospělých.

To v podstatě znamená, že lidské tělo je stavěno pro kanabinoidy, neboť tyto výživové látky hrají zásadní roli mimo jiné při ochraně buněk proti nemocem, posilování imunitních funkcí, ochraně mozkového a nervového systému a úlevě od bolestivých zánětů, i těch, které jsou způsobené infekcí. A jelikož věda konečně dohání zpoždění ve výzkumu fungování tohoto udivujícího kanabinoidního systému, stigma spojované s užíváním marihuany je díkybohu postupně eliminováno.

V jiné studii o endokanabinoidech, publikované v magazínu Pharmacological Reviews již v roce 2006, odhalili vědci z Laboratoře fyziologických studií ( Laboratory of Physiologic Studies) amerického Národního institutu pro zneužívání alkoholu a alkoholismus (National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism) ještě další výhody kanabinoidů. Ty mimo jiné zahrnují jejich schopnost podporovat správný energetický metabolismus, regulovat apetit, léčit metabolické poruchy či roztroušenou sklerózu a předcházet neurodegenerativním poruchám.

Dnes existují doslova tisíce publikovaných studií, které ukazují bezpečnost a užitečnost kanabinoidů. Kanabinoidy a zejména marihuana jako jejich hlavní zdroj představují skutečnou „supervýživovou” látku s téměř neomezeným potenciálem při podpoře zdraví a prevenci nemocí.

Překlad: Michal Řehák

Zdroj: www.naturalnews.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!