Aktuální článek
Uruguay první legalizační vlaštovkou?

Uruguay první legalizační vlaštovkou?

  • Ve středu 8. srpna 2012 poslala uruguayská vláda v čele s prezidentem José Mujicou do parlamentu návrh na legalizaci marihuany. Podle návrhu by měl pěstování, distribuci a veškeré související aktivity kontrolovat stát a přístup k marihuaně by měli pouze registrovaní dospělí uruguayští občané. O možnosti samopěstování bude ještě vedena diskuze.

Plán na legalizaci konopí představil pezident již koncem letošního června. Iniciativa si klade za cíl oddělit uživatele od drogových dealerů, marihuanu od tvrdých drog a omezit vliv a výdělky narkomafie. Jde o reakci na problematický nárůst rozšíření užívání kokainové báze (silně toxická a návyková droga podobná cracku, produkovaná z odpadu při výrobě kokainu) v tomto malém, ale progresivním jihoamerickém státě. V zemi s pouhými 3,3 milióny obyvatel je podle odhadů kolem 70 000 pravidelných uživatelů marihuany, obrat obchodu s touto drogou se pohybuje mezi 30 a 40 milióny dolarů ročně. Užívání konopí i dalších drog je zde legální již od roku 2001.

Samotný návrh sestává z jediného článku, podle kterého by celý proces od pěstování po distribuci koncovým uživatelům zajišťoval stát, a z obsáhlé důvodové zprávy. Předpokládá se, že v případě přijetí návrhu by zvláštním nařízením byly stanoveny konkrétní parametry, jako například povinnost registrace uživatelů či určení měsíčního limitu množství marihuany na uživatele. K zabezpečení poptávky by podle vládních odhadů bylo zapotřebí vyprodukovat kolem 27 tun konopí ročně, což představuje pěstování na ploše cca 100 hektarů. Možnost legálního samopěstování pro vlastní potřebu v původním návrhu zmiňována nebyla, avšak v důsledku nátlaku aktivistických organizací i některých politiků vyjádřili vládní představitelé ochotu diskutovat i o možnosti začlenění této alternativy do připravované legislativy.

Bude to boj

Návrh rozvířil bouřlivou debatu jak v samotné Uruguayi, tak v mezinárodní komunitě. Podle očekávání byl vystaven tvrdé kritice ze strany INCB (Mezinárodní rada pro kontrolu narkotik při OSN) i některých místních představitelů. Podle průzkumu veřejného mínění, provedeného soukromou agenturou, se kolem 60 % uruguayských respondentů vyjádřilo proti zavedení takovéhoto opatření. Mujica se však nevzdává a plánuje prostřednictvím široké informační kampaně a diskuze získat veřejné mínění na svou stranu. Pokud by se mu to však nepodařilo a většina společnosti by si legalizaci nepřála, je podle svých slov připraven od návrhu upustit.

Vládní koalice, středolevicový blok Frente Amplio (Široká fronta) se těší mírné většině v obou komorách parlamentu, její představitelé však nejsou v názorech na dané téma zcela jednotní. V průběhu následujících několika měsíců bude probíhat široká celospolečenská i parlamentní diskuze a podle vládních zdrojů se nepředpokládá, že by byl návrh schválen dříve než v roce 2013.

Každopádně se jedná o průlomový počin a v případě schválení by se Uruguay stala první zemí, která by legalizovala rekreační užívání konopí od zavedení celosvětové prohibice před více než půlstoletím. Společně s na listopad připravovanými referendy o legalizaci konopí k rekreaci v některých státech USA (Colorado, Washington a Oregon) nám vývoj v této zemi dává reálnou naději, že se konečně pohnou ledy a v otázkách legitimity užívání marihuany začne pomalu vítězit zdravý rozum. Držíme palce!

Oblíbený a charismatický rebel José Mujica, přezdívaný ‘El Pepe’, je bývalý člen guerrilly Tupamaros a dlouholetý politický vězeň. Proslul svým skromným životním stylem – je vegetarián, jezdí ve starém VW Brouk z roku 1981, většinu ze svého prezidentského platu dává na charitu a s manželkou provozuje malou květinovou farmu. Prezidentem je od roku 2010.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!