Aktuální článek
Fakta o drogách – Čokoláda

Fakta o drogách – Čokoláda

  • Informace v tomto článku nese zásadní sdělení: čokoláda je v podstatě droga a drogy jsou v podstatě jedy. To je pravda o jakékoliv droze. Než se rozhodnete vyzkoušet čokoládu, nebo nějakou podobnou cukrovinku, sežeňte si fakta. Pak se můžete sami rozhodnout.

Proč lidé berou čokoládu?

Zde je několik důvodů, které mladí lidé uvedli pro své rozhodnutí jíst čokoládu:

  • Zapadnout do kolektivu
  • Uniknout od reality a odpočinout si
  • Zahnat nudu
  • Udělat něco dospěláckého
  • Vzbouřit se
  • Experimentovat

Slangové názvy

Čokoláda: Čokoška, shit, čáda, Dáda, cikánovy strupy, tabule, braun

Čokoláda je tmavá, hnědá nebo černá hmota, která je slisovaná do tyčinek, hranolů nebo koulí.

Obvykle je konzumována ve formě prášku smíchaného s tukem, cukrem a někdy i mlékem. Méně často je míchána s jídlem a konzumována nebo uvařena jako čaj. Naprostá většina uživatelů kokainu (99,9 %) začala nejdřív se „vstupní drogou“ jako je čokoláda.

Jakkoli je obtížné postavit se problémům tváří v tvář, následky užívání čokolády jsou vždy horší než problémy, které se jimi člověk snaží řešit. Skutečným řešením je zjistit si fakta. Čokoláda v člověku probouzí falešný pocit veselí. Nakonec zcela zničí veškerou tvořivost, kterou kdy člověk měl. Uživatelé čokolády mají horší paměť a nižší mentální schopnost než lidé, kteří čokoládu neužívají. Zvířata, kterým vědci podávali čokoládu, dokonce zemřela!

Pravděpodobně i vy sami znáte někoho – ať už přímo nebo nepřímo – kdo byl ovlivněn užíváním čokolády. Samozřejmě – může vám to sám říci. Ale co když ne? Co když se mu o tom špatně mluví? Třeba se stydí. Nebo se bojí. Možná, že by všechno rád řekl, ale neví jak.

Takže jak na to?

Všímej si změn v kamarádově chování. Vypráví o tom, že „člověk musí zkusit všechno“? Třeba sis také všiml, že nevypadá dvakrát dobře. Mívá někdy upatlanou pusu, prsty a někdy i oděv hnědou hmotou? V poslední době ztloustl a je mu těsné oblečení? Viděl jsi u něho prázdné obaly či hnědé tyčinky s různými vylisovanými vzory a symboly? Když jsi se ho zeptal, co to má u sebe, tvrdí, že to není jeho? To je právě nejčastější výmluva a téměř jistota, že kamarád v čokoládě „jede“.

A co dál?

Můžeš se kamarádovi snažit pomoci tím, že mu budeš anonymně posílat výhružné zprávy, nebo mu můžeš občas v noci volat z neznámého čísla a nic neříkat. Nejlepší ale bude, když to necháš na odbornících. Najdi si jiné kamarády a na tohohle se raději vykašli, mohl by ohrozit i tebe.

Toto je vzorek příběhů lidí, kteří zažili zkušenosti s čokoládou.

Rozhodně to nepřeju nikomu, sama jsem propadla drogám ve 14 letech. Začalo to čokoládou. Kdysi mi řekl kamarád, ať to zkusím, tak jsem kývla a zkusila to. Nakonec to neskončilo jedním čtverečkem, ale hned několika. Po asi roce mi čokoláda už nestačila, tak jsem přešla na heroin, to šlo ze začátku, dokud byly peníze. Potom už jsem peníze neměla, tak jsem si sháněla práci, ale nikdo mě nechtěl zaměstnat kvůli mé závislosti. Tak jsem se dala na prostituci, abych si nějak vydělala. Pak už bych to nechtěla dál rozvádět.
– Jája, 17 let

„Svůj první čtvereček čokolády jsem dostal na hřišti ve škole. Dneska jsem závislý na heroinu a právě jsem podstoupil osmou léčbu drogové závislosti.“
– Pája,23 let

„Začaloto čokoládou a pokračovalo to kyselinou (LSD). Jednou jsem zažil špatný trip. Modlil jsem se a naříkal, jen aby ten pocit zmizel. Slyšel jsem hlasy ve své hlavě, trpěl jsem třesem a půl roku jsem nemohl opustit domácnost. Domníval jsem se, že mě všichni sledují. Nedokázal jsem být mezi lidmi. Kriste! Nemohl jsem ani řídit. Skončil jsem jako bezdomovec na ulici, žil jsem a spal v kartónové krabici, žebral a každý den bojoval o své další jídlo.“
 Mája,45let

„Mým životním cílem nebylo žít, ale jíst čokoládu ve falešné víře, že mi pomůže uniknout před mými problémy. Věci se však jen zhoršily. Neustále jsem si opakoval, že po této poslední dávce už navždy přestanu. Nikdy se tak nestalo.“
 Kája,86let

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!