Aktuální článek
Přátelé konopí

Přátelé konopí

  • GANJA HRDINOVÉ, MARIHUANOVÉ HVĚZDY A ZKOUŘENÉ CELEBRITY

Chuck Berry (Charles Edward Anderson Berry, *18. října 1926, USA; kytarista, zpěvák a skladatel)

Měl doma 62 gramů!

Jeden z otců rock’n’rollu, který v padesátých letech tímto směrem rozvinul rhythm&blues ve spojení s jižanskou country, ovlivnil svou tvorbou a břitkou kytarovou hrou celé další generace muzikantů v čele s Beatles, Rolling Stones a dalšími zvučnými jmény. V roce 1979 si na žádost prezidenta Jimmyho Cartera zahrál i v Bílém domě.

Není zcela jasné, zda se na Chucka hodí označení „přítel konopí“. Již v 18 letech si coby středoškolák a začínající muzikant šel na 3 roky sednout za ozbrojenou loupež auta, pak spořádaný život, práce, rodina a příležitostné hraní. Díky svému prvnímu hitu Maybelline se však stal hvězdou a více než 4 roky hrál i podnikal. Až do roku 1959, kdy dostal další 3 roky basy kvůli nelegálnímu převozu 14leté apačské dívky přes hranice státu. Berry, ač kuřák cigaret, údajně nepil alkohol ani nebral drogy a ve vězení studoval, psal, skládal. Následovalo dalších 15 letech hraní po celém světě se slavnými i zcela neznámými muzikanty, než si Chuck šel sednout znovu. Tentokrát šlo o daňové úniky a vyřešilo se to pár měsíci a veřejnými pracemi.

S trávou se pochopitelně často setkával, ale na veřejnosti nikdy nehulil, ani o trávě nemluvil. V roce 1990 byl však Berry obviněn z instalace kamer na dámských záchodech ve svém podniku a při domovní prohlídce kromě nahrávek zkonfiskovala policie i 62 gramů marihuany. Za trávu dostal podmínku, kamery ho přišly na více než milión dolarů na mimosoudním vyrovnání s dámami… Ať už je to však s jeho vztahem ke konopí jakkoli, jisté je, že svůj rock’n’roll valí dál i po těžko uvěřitelných jednasedmdesáti (!!!) letech na pódiích. Klobouk dolů.

Bill Murray (William James Murray, *21. září 1950, USA; herec, komik)

Zelené bomby!

Dávno předtím, než se se Bill Murray proslavil nejprve ve Spojených státech pořadem Saturday Night Live a posléze po celém světě prostřednictvím úspěšných filmů jako Krotitelé duchů, Groundhog Day nebo Ztraceno v překladu, povedl se mu jeden nezáviděníhodný kousek. V den svých 20. narozenin v roce 1970 čekal na chicagském letišti O’Hare na spoj do Denveru. Už tehdy byl vtipálek a tak v žertu prohodil k jednomu ze spolucestujících, že má v zavazadle ukryty dvě bomby. Jakýsi zaměstnanec aerolinek poznámku zaslechl a přivolal agenty FBI. Ti Murrayho zavazadla prohledali a „bomb“ nalezli hned pět – nešlo však o výbušniny, ale o cihličky marihuany v celkové váze cca 4,5 kg. Pravděpodobně by však byl zadržen i bez svého v dané chvíli nešťastného vtipkování, neboť chicagští detektivové na na něj základě tipu již čekali. Měl však štěstí a přesto, že existovalo jasné podezření, že tráva byla určena k prodeji, byl usvědčen „pouze“ z držení marihuany a vyvázl s pětiletou podmínkou. Kromě toho však byl v důsledku této události vyloučen z Regis Univesity, kde se připravoval na studium medicíny. Možná právě díky trávě se tak z něho nestal zcela neznámý lékař, ale světově proslulý herec, který své zkušenosti s drogami uplatnil například v bláznivé komedii Bizoni na tahu, ve stylu pozdější Strach a hnus v Las Vegas. Další průser přišel až o mnoho let později, když ho jeho druhá manželka v roce 2007 obvinila v žádosti o rozvod mimo jiné z alkoholismu a závislosti na marihuaně, to už je ale zase jiný příběh…

Daniel Hůlka (*1. června 1968, ČR; zpěvák, herec)

Hulí v divadle!

Démonický představitel muzikálových hrdinů Draculy, hraběte Monte Christa či kata Mydláře si za dobu svého působení v showbyznysu vydobyl čestné místo mezi slavnými přáteli a legalizátory konopí, legalizaci podpořil i svým vystoupením na pražském MMM 2006. Kvůli hulení trávy při premiéře hry Obraz Doriana Graye v divadle Ta Fantastika se málem dostal do problémů se zákonem, když při závěrečné děkovačce poslal jointa kolovat nejen svým kolegům (mj. Báře Basikové, Kamilu Střihavkovi či Davidu Krausovi), ale následně i divákům v prvních řadách. I když po představení Dan hulení přiznal s tvrzením, že „máme limit dva jointy na představení“, důkazy byly naštěstí kvalitně zlikvidovány a policie tak musela skousnout následné tvrzení, že šlo o tabák s vonnými bylinami. Proslulý proutník, který prý na výjezdu s Draculou v Bratislavě zhulil i Ivetu Bartošovou, svou náklonnost k chutnému dýmu nijak nezastírá: „Občas si s kamarády rád někde dám sklenku, doutníčků jsem se nevzdal nikdy, cigaretu si také občas zapálím. I toho jointa si dám, ale už opravdu jen sporadicky. Nic se nesmí přehánět,” uvádí v rozhovoru pro Blesk z roku 2009. Co znamená „sporadicky“ není zcela jasné – loni před premiérou Kata Mydláře dostal kvůli chlastu a hulení málem padáka, nakonec ale situaci ustál. U rostlinných látek však jeho drogové záliby končí: „Já mám jasnou hranici. Tráva je ještě v pohodě, celkově přírodní materiály považuju za přijatelný, ale chemie už je špatně.“

Dr. Lester Grinspoon (*24. června 1928, USA; profesor psychiatrie, spisovatel)

Puffing is the best medicine!

Profesor psychiatrie z Harvardské univerzity a jeden z nejvýznamnějších světových legalizátorů se začal o konopí zajímat v šedesátých letech minulého století, kdy se v USA dramaticky zvýšilo užívání této drogy. Zpočátku neměl nejmenší pochybnosti, že jde o velmi škodlivou látku, kterou nerozvážná mládež zneužívá a ignoruje mnohá s ní spojená nebezpečí. Když začal marihuanu studovat, jeho cílem bylo „vědecky definovat povahu a stupeň těchto nebezpečí“. V průběhu studia však byl nucen zcela změnit názor a nevyhnutelně dospěl k závěru, že se podobně jako široká veřejnost stal obětí lží a dezinformací. O svém výzkumu konopí publikoval více než 140 odborných článků a 12 knih, z nichž nejznámější – Marihuana, zakázaná medicína – vyšla v roce 1996 i v češtině u nakladatelství CAD Press. Léčebné účinky konopí si bohužel ověřil i takřka „na vlastní kůži“: jeho prvorozenému synovi, umírajícímu v mladém věku na leukémii, konopí v posledním roce a půl jeho života výrazně pomohlo od zvracení a nevolnosti při chemoterapii. Jako expert vystupoval i v americkém Kongresu, před legislativními komisemi řady států či při soudních procesech (např. při projednávání návrhu na deportaci Johna Lennona). Grinspoon, jenž konopí sám užívá již 45 let, identifikuje tři pozitivní stránky konopí – kromě léčivých účinků i rekreační využití a zkvalitnění života. Obhajuje také kouření rostliny ve srovnání s užíváním farmaceutických preparátů a provozuje dvoje webové stránky o konopí.

Noel Gallagher (*29. května 1967, Anglie; zpěvák, kytarista, skladatel)

Tráva je dobrá!

Kytarista, skladatel a textař je starším z bratrů Gallagherových, kteří vytvořili jádro nejslavnější britpopové kapely Oasis. Neprožil zrovna šťastné dětství a od útlého mládí byl pěkné kvítko. Již ve 13 letech vykradl místní obchod a v 15 byl vyloučen ze školy za vysypání pytle mouky na učitele. Velkou část osmdesátých let strávil nezaměstnaný ve své garsonce, kde se kromě hry na kytaru a skládání věnoval především rekreačnímu užívání drog. S úspěchem Oasis se oba bratři oddali rock’n’rollovému stylu života. Noel přiznává, že kromě toho, že byl těžkým huličem, vyšňupal si i svůj díl kokainu, se kterým však v roce 1998 skoncoval: „Měl jsem drogy rád a byl jsem v jejich braní dobrej. Ale pak jsem přestal kvůli častým panickým záchvatům. Je to docela snadné, když se fakt rozhodnete. Z let 1993-1998 si skoro nic nepamatuju… Kokain není příliš kreativní droga, naproti tomu alkohol a marihuana jsou vynikající.“ Proslul také prohlášením, že dát si špeka je stejně normální, jako vypít šálek čaje – ačkoliv uznal, že písně, které ho v rauši napadaly, byl schopen zaznamenat pouze za střízliva. V roce 2009 po další z mnoha roztržek se svým bratrem Noel definitivně opustil Oasis a vydal se na sólovou dráhu, v současnosti vystupuje se svou kapelou Noel Gallagher’s High Flying Birds.

Zpracováno s použitím friendsofcannabis.com a dalších veřejných internetových zdrojů.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!