Aktuální článek
Vítejte v Coffee CONTROL shopu!

Vítejte v Coffee CONTROL shopu!

  • Jakmile se určitému druhu lidí povede dostat k větší moci než mají ostatní, přestanou se kontrolovat a oslněni masturbací sama nad sebou začnou vymýšlet a realizovat pitomosti. Je to směšné i smutné zároveň.

V Holandsku začaly za éry konzervativní vlády premiéra Marka Rutteho po čtyřiceti letech liberální drogové politiky bujet myšlenky na zavedení represivních opatření proti obchodu s marihuanou a hašišem v coffeeshopech. Někteří vládní činitelé věří, že se tímto způsobem drogy dostanou pod větší státní kontrolu a prý se tím v důsledku omezí i jejich konzumace. Tento úhel pohledu razí například holandský křesťansko-demokratický zákonodárce Coskun Coruz, který tvrdí, že „Zákaz hašiše bude znamenat snížení jeho spotřeby.“

Jak je možné, že ve dvacátém prvním století někdo nechápe, že vyhodí-li drogy dveřmi, vrátí se mu zpět oknem? Že „bílý“ trh je snadno nahraditelný trhem černým, který se svou živelnější povahou automaticky přináší zákon džungle? Zaspali snad tito zákonodárci, ohánějící se křesťanstvím, když se v kostele vyprávěl starý příběh o tom, jak je zakázané ovoce vzrušující? Nebo prostě jen chtějí zabodovat u svých voličů? Nebo rodičů?

Zkrátka – informace, které k nám o novelách drogových zákonů z Holandska přicházejí, nezní příliš optimisticky. Vydaly jsme se na výzvědy do holandského Utrechtu a o nastávající situaci jsme si povídali s prodejci z několika coffeeshopů.

 Představte si svět, kde vláda vytváří systém k shromažďování, uchovávání a vyhodnocování informací o tom, kdy, kam a za kolik si jeho obyvatelé chodí kupovat trávu. Vítejte v Holandsku v roce 2012.

Místo: Coffeeshop Zanzi
Prodávající: Hicham

Jak se vyvíjí situace kolem speciálních „trávových pasů“ na nákup v coffeeshopech?

S novým systémem, takzvanými Weed Passy, už nějaká města na jihu země začala. Vláda to chce rozšířit po celé zemi, ale právníci Utrechtu jsou proti. Některá města by chtěla zachovat stávající situaci. Každý coffeeshop má k dispozici na rozdání jen určitý počet pasů, které nemohou získat turisté. Pokud by zákon začal platit i u nás v Utrechtu a přišel sem někdo, kdo ten pas nemá, nemohu mu nic prodat. Chtěli by to tímto způsobem kontrolovat. Jenže ti lidé, kteří vytvářejí tato pravidla, sedí v klimatizovaných kancelářích za monitory počítačů a nemají ponětí, co se děje na ulici. Když tohle udělají, vzroste pouliční kriminalita a mnoho lidí bude prodávat drogy na ulicích. Je to složitější než před deseti lety.

Mám informace pouze z televize, zatím nám nikdo neposlal žádné oficiální vyjádření. Konkrétně město Utrecht o to nemá zájem. Ale pokud bude zákon schválen pro celou zem, tak se budeme muset přizpůsobit.

Opravdu myslíš si, že to bude vláda chtít zavést v celé zemi?

Myslím si, že jo.

Jak bude probíhat kontrola toho, aby se pasy nedostaly do rukou cizinců?

Myslím si, že vláda udělá opatření, aby to mohla kontrolovat. Na těch pasech bude jméno a adresa držitele, ale platit bude jen pro coffeeshop. A když si něco koupíš, budou to vědět – tenhle chlápek si koupil to a to tehdy a tehdy. A jednomu člověku se může prodávat maximálně pět gramů. Chtějí to takhle kontrolovat, ale to fakt nepůjde. Objeví se spousta pouličních dealerů.

Prý má vláda v úmyslu díky pasům sestavit seznam zákazníků v coffeeshopech?

Ano. Ale proč, to nevím. Není to příliš dobré pro lidské soukromí. Žijeme v Evropě, o soukromí se tady hodně diskutuje a oni připravují něco takového! Já nechci, aby vláda věděla, že kouřím trávu. To je moje věc. Když si například jdete koupit alkohol, tak si prostě jdete koupit alkohol a pokud je vám víc než osmnáct let, můžete chlastat a dělat bordel a nikdo se nad tím nepozastavuje. V coffeeshopech se lidi nikdy nervou a nedochází zde ani k problémům se sousedy a lidmi kolem. Ale oni taky chtějí aby se snížila hranice THC obsaženého v rostlinách marihuany na méně než 15 %. A také chtějí zakázat hašiš. Chtějí ho přidat na seznam tvrdých drog vedle kokainu. Je to proto, že vidí a vědí, že velké množství hašiše pochází z Maroka a Maroko na tom hodně vydělává a tihle chlápci prodávají hašiš i na ulici, ne jen v coffeeshopech. Netroufám si odhadnout co se stane, jestli zákon o zákazu hašiše vstoupí v platnost.

Existuje už dnes nějaká kontrola kvality?

Ne vždycky, ale může se to stát. Také chodí kontroly maximálního množství marihuany v coffeeshopu. Mohu tady mít jen 500 gramů. A další věc – my tady sice můžeme prodávat trávu, ale nesmíme jí sem nosit. To, jak jí dostaneme dovnitř, je náš problém.

Co běžný uživatel? Ten může s trávou legálně odejít?

Pro běžného uživatele to problém není. Můžeš mít u sebe 5 gramů.

Jak myslíš, že by měla vypadat ideální situace?

Tak, jak to je teď, je to docela v pohodě. Ale oni to chtějí udělat složité. Ti, co kouří, budou kouřit stále, jen se to bude prodávat venku na ulici. Mladí lidé ve vládě to vědí a snaží se ostatním vysvětlit, aby ty změny nedělali.

Moc díky za rozhovor.

Není zač. Dáte si jointa?

Místo: Coffeeshop Andersom
Prodávající: Mase

Ahoj Mase. Váš coffeeshop je situován v centru města a jeho hlavními zákazníky jsou turisté. Dovedeš si představit, co se stane, když bude zavedena existence trávových pasů, podle kterých zde již turisté nebudou moct nakupovat?

Když to udělaj tady, udělaj to i v Amsterdamu a všude. Turisté budou přicházet stále, protože tohle je Holandsko, ale najdou se jiné cesty. Lidi trávu budou například prodávat doma nebo na ulicích. Vrátíme se o dvacet, třicet let zpátky. Na několika místech už to funguje. Menší města již pasy používají a některá z nich dokonce všechny svoje coffeeshopy zavřela. Takže lidé odtud si musí pořídit pas, nebo cestovat o trochu dál. Také Belgičani a Francouzi budou muset popojet dál.

Na těch pasech budou také osobní údaje…

Jo, ale lidi nechtějí být zaregistrování jako „uživatelé“. Nechtějí mít na výpisu z bankovního účtu položku coffeeshop – 20 euro měsíčně za bílou vdovu. Všechno bude registrované a lidi to nechtějí. Když máš dobrou práci, tak se možná tvýmu šéfovi nebude líbit, že kouříš trávu. Ale každý by měl být svobodný, dělat si ve svém volném čase, co chce. Chtějí nám těmahle pravidlama ztížit život. Ale to, že by se jim povedlo zavést zákon o používání pasů v celé zemi, nevidím příliš reálně. Pes, který štěká, nekouše.

Jak si představuješ ideální cestu?

Prostě to nechat jak to bylo. Ale na to už je pozdě.

Tušíš proč nový systém zavádějí?

Prostě – pár lidí, kteří mají trochu větší vliv, si říkají, co chtějí a spoustu lidí tím vystrašili. Ale většinou je to jen žvanění a nic se neděje. Ale ta informace se dostala do celého světa, protože jde o Holandsko, kde chtějí všichni kouřit.

Myslíš, že to není tak horké, jak to vypadá?

Myslím, že ne. Protože tohle je Holandsko a tenhle stát na tom vydělává ohromný prachy. Ohromný. Jsou to jen kecy. Takže nevěřte všem sračkám, které slyšíte.

Coffeeshop: Freakshop
Prodávající: Ellis

Co si myslíš o plánu na zavedení trávových pasů pro nákup v coffeeshopech?

Myslím, že to není dobrý. Spousta lidí nemá rádo pravidla. A někteří se budou bát, že se o nich díky tomu dovědí v práci, že kouří, že budou za feťáky. Každý člověk by měl pas na nákup jen v jednom konkrétním coffeeshopu a každý coffeeshop by dostal k dispozici určitý počet karet, které by rozdal svým klientům. A pokud ty kouříš jednoho jointa denně a tamhleten týpek si jich denně kupuje deset, komu myslíš, že dám přednost?

Myslíš, že je možné, aby zákon o speciálních pasech začal platit v celém Holandsku?

Nevím, možná jsou to jen předvolební kecy. Pokud to udělají, bude se to prodávat doma.

Další rozhovory v ostatních coffeshopech se nesly v dost podobném duchu. Každý prodejce vnímal situaci stejně, nesouhlasil s připravovaným vládním opatřením a viděl, jak situace po zavedení pasů bude pokračovat. Rozšíření černého trhu a návrat prodeje drog na ulici bude logickým důsledkem vládní snahy omezit prodej marihuany a hašiše. Také nebylo snadné odolat nabízeným vzorkům a tak se nám po návštěvě pátého kofáče už motaly jazyky i nohy. Každopádně bylo skvělým zážitkem jen tak vstoupit do obchodu s marihuanou a z „meníčka“ si vybrat podle odrůd či země něco malého na chuť a dost nás mrzelo, že to možná zažíváme naposledy. Ačkoliv můžeme být v očích křesťaňských demokratů obyčejnými feťáky, přispěly jsme při naší týdenní návštěvě Utrechtu svou troškou do státní pokladny i my. A představa, že i příjmy z drogového turismu budou možná využity na zavedení trávových pasů nás mrzelo dvojnásob. Zdá se, že holandská vláda o turisty už nestojí, protože upřímně, pojede se tam snad někdo podívat na ty jejich strakatý krávy?

Holandská vláda nechce svou zem na turisticko-drogové mapě světa.

Holandsko má v plánu provést dvě zásadní protidrogová opatření. Prvním je celostátní zavedení povinného držení členských pasů pro nákup v coffeeshopu, které na jihu země již vstoupilo v platnost. Tyto pasy jsou k dispozici pouze pro nizozemské obyvatele, nikoliv pro cizince. Vláda tím chce omezit drogovou turistiku, především v příhraničních městech. Druhým opatřením je návrh zákona zakazujícího prodej hašiše v coffeeshopech.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!