Aktuální článek
Odkazujeme na MMM ve světě

Odkazujeme na MMM ve světě

Brazílie

Velmi podrobný a graficky jednoduše zpracovaný web nabízí všem legalizátorům informace o několika občanských iniciativách v jihoamerické Brazílii. Kolektivní web sdružuje rozsáhlou síť institucí, organizátorů protestních pochodů na národní i místní úrovni, vědce, právníky i aktivisty jednotlivce. Stránky fungují na decentralizovaném principu, který velice připomíná například světoznámou Wikipedii. Kromě stabilních rubrik to dokazuje především technicky propracované diskusní fórum, které na několika úrovních poskytuje dostatečné zázemí pro všechny zájemce o konopí a aktivní občanský přístup. Hlavním posláním webu je poskytnutí virtuálního prostoru, kde můžou brazilští občané svobodně projevit svůj zájem o legislativu v oblasti drog. Jak téma napovídá, více transparentní, spravedlivou a efektivní. Manifestace letos probíhá v několika městech najednou, největší pak v Rio de Janeiru a hlavní metropoli Brasílii.

www.marchadamaconha.org

Nový Zéland

Bojovně naladěnou prezentaci naleznou zájemci o dění u protinožců na stránkách aktivistů z Nového Zélandu. Web poskytuje ucelený vhled do konopné problematiky v obecné rovině i z pohledu místní drogové legislativy. Není se ani čemu divit. V minulých číslech magazínu Legalizace jsme již informovali o pokusech soudně zakázat vydávání konopných periodik jako Norml News, včetně lifestylových časopisů, které o marihuaně nárazově informují. Portál však také nezapomíná na kompletní informace z oblasti medicíny, průmyslu nebo umění. Nezisková organizace, která za základním informačním kanálem aktivistů stojí, funguje na území ostrovů již od roku 1979 a je příbuzná organizaci, která úspěšně operuje na území Spojených států. Hezká připomínka pro čtenáře domácí provenience, že na Novém Zélandu se dá stříhat i něco jiného, než ovce.

norml.org.nz

Německo

Jedna z organizací, které na území Spolkové republiky Německo odvádějí skutečně velký kus práce je parta, která si říká Chill Out. Založena byla v roce 1997 v Postupimi a od té doby se vypracovala na celonárodně uznávané sdružení, které se věnuje oblasti protidrogové prevence a práci s mládeží. Internetové stránky jsou přehledně rozděleny do několika sekcí, které velice věrně připomínají náš Drop-In nebo Podané ruce. Členové se aktivně podílejí na organizaci několika projektů, v širším měřítku potom manifestaci Marihuana March. Konkrétní informace o jednotlivých pochodech sice nenabízí, odkazy na jejich organizátory však ano. Stránka je určena především čtenářům, kteří mají o drogovou problematiku hlubší zájem.

spf.chillout-pdm.de

Kanada

Velkým hříchem v průřezu globálních dnů legalizace marihuany by bylo nezmínit jednu z největší světových akcí v kanadském Torontu. Marihuana March zde vystupuje pod lokálním názvem Toronto Freedom Festival a pravidelně ho navštěvuje přes neuvěřitelných čtyřicet tisíc legalizátorů. Celý happening se odehrává v krásném historickém Queen´s parku a účastníkům nabízí širokou plejádu DJs, kapel, komiků, výtvarných umělců a aktivistů. V celé šestileté historii nedošlo k jedinému incidentu a radnice města se dokonce  rozhodla po příznivém ekonomickém výsledku festival podporovat. Čísla mluví sama za sebe, mediální pozornost a turistický ruch přinesl ekonomice města za jediný den odhadem tři a půl milionu dolarů. Na festivalu se prezentuje přibližně stovka vystavovatelů a i díky nim jsou organizátoři finančně naprosto nezávislí.

torontofreedomfestival.com

Izrael

Ano, dokonce pupek světa, město proroků Jeruzalém, má svůj Marihuana March. Skromný webík, či spíše internetový blog, s názvem Cannabis Chassidis nabízí odlehčenou formou konopné zajímavosti ze světa chasidských židů. Ze stránek je patrné, že za nimi stojí místní nadšenec, nicméně to v tomto případě vůbec není na škodu. Ryze komunitní pohled na problematiku konopí zavede čtenáře do – pro mnohé – neprobádané oblasti přístupu starodávných kultur ke konopí a drogám obecně. Blog rozhodně není určen pro čtenáře s inteligenčním koeficientem 9, ani trpící výrazným tikem v pravé paži.

cannabischassidis.blogspot.com

Indonésie

Letošní internetové letem světem, spojeným s organizátory protestních manifestací Global Marihuana March, zakončíme v indonéské Jakartě. Webové stránky Legalisasiganja.com svým uspořádáním a náplní asi nejvíce připomínají náš domovský legalizační portál. Přehledné menu v horní liště nabízí plnou palbu informací bez rušivých elementů, v hlavním oddílu rolují aktuální informace z místního dění a čtenářovu pozornost neodvádějí zbytečná komerční sdělení ani jiný tolik otravný balast. Kdo neutrpěl znalostí jazyka, nemusí ztrácet sebevědomí, google chrome v tomto případě překládá takřka srozumitelně. Příznivcům dálek voňavého Orientu vřele doporučujeme.

www.legalisasiganja.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!