Aktuální článek
USA: Majitelé klubů v Národní fotbalové lize konečně souhlasí s ukončením postihů za užívání konopí

USA: Majitelé klubů v Národní fotbalové lize konečně souhlasí s ukončením postihů za užívání konopí

  • Hráči amerického fotbalu v NFL by se díky nové kolektivní smlouvě v budoucnu měli vyhnout vážným postihům za užívání konopí.

Dokument byl krátce poté rozeslán hráčům a rychle unikl i na sociální sítě. Pokud hráči smlouvu schválí, budou některá z opatření zavedena již v příští sezóně, která začíná v září tohoto roku. 

Povolené uvolnění

Nová dohoda zásadně uvolňuje pravidla ohledně užívání konopí. Například období určené k testování hráčů bude zkráceno na pouhé dva týdny v červenci, těsně před začátkem tréninkových kempů.

NFL částečně rezignuje svou snahu odhalit uživatele a k těm, které odhalí, bude přistupovat shovívavěji. 

V současné době má testovací období začít 20. dubna  (zrovna na mezinárodní den konopí) a trvat až do začátku srpna. To znamená, že se hráči před začátkem sezóny konopí v podstatě nesmí dotknout. Díky novým pravidlům by však konopí mohlo hráčům sloužit k léčení zranění či k úlevě od bolestí téměř po celý rok. Nejedná se sice o naprosté odstranění zákazu, rozhodně jde ale o krok, který by měl vést k menšímu „pronásledování“ uživatelů konopí. Další novinkou je, že hráčům by za pozitivní test na THC neměl hrozit zákaz hraní. Samotná hranice pozitivního testu by se měla zvýšit z 35 na 150 nanogramů. NFL tedy očividně částečně rezignuje svou snahu odhalit uživatele a k těm, které odhalí, bude přistupovat shovívavěji.

Vývoj správným směrem

Dění v NFL odráží čím dál tím liberálnější postoj ke konopí napříč Spojenými státy. V jednatřiceti státech se smí používat k léčebným účelům a už v celkem jedenácti dokonce i za účelem rekreace (a další budou následovat v tomto roce). 

Nová dohoda zásadně uvolňuje pravidla ohledně užívání konopí.

Mnoho dalších krajů, okresů a měst rostlinu alespoň dekriminalizovalo nebo k tomu má blízko. Veřejnost po federální vládě vytrvale žádá, aby učinila podobné kroky. K ukončení prohibice konopí se ostatně zavázali i všichni demokratičtí kandidáti na prezidenta.

Další sporty

Nejvyšší baseballová liga (MLB), která již dříve přestala hráče testovat, v prosinci oznámila, že konopí odstraní ze seznamu zakázaných látek pro nižší soutěže. A podobně se ke konopí staví už i NHL či NBA. 

Zdroj: grizzle.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!