Aktuální článek
Seznamte se s člověkem, který naučil Ameriku pěstovat

Seznamte se s člověkem, který naučil Ameriku pěstovat

  • V 70. letech sepsal dnes prakticky zapomenutý Mel Frank kompletního průvodce pěstováním konopí, ve kterém krok po kroku radil nadšencům do pěstování venku i pod umělým osvětlením.

Vraťme se na chvíli do New Yorku roku 1967. Mel Frank právě oslavil 23. narozeniny a vrátil se z vojny, kterou strávil u námořnictva. Rovnou se rozhodl nastěhovat do bytu ve čtvrti Upper West Side, ve kterém bydlela mimo jiné i zpěvačka Nico z legendární kapely Velvet Underground. 

Tráva plná semen

Začal kouřit konopí a kupovat si ho po gramech na ulici. „Tehdejší mexická a kolumbijská tráva byla plná semínek – netrvalo dlouho a konopí jsem si z nich začal pěstovat sám.“ O konopí věděl jen to, že se pěstuje na polích jako kukuřice. V bytě měl nepoužívaný kumbál – tak vyložil igelitem, dal do něj velkou krabici, naplnil jí pískem a hnojem a pověsil na ní lampy. „Později jsem začal pěstovat v menších květináčích, díky kterým jsem mohl rostliny přemisťovat tak, aby měly vždy ideální přísun světla.“

První krůčky

V roce 1971, když Mel sháněl práci, mu jeden novinář navrhl, ať se začne živit psaním článků.

Touha po dalším vzdělání v oboru ho zavedla do Kalifornie, kde strávil dva roky výzkumem konopí v botanických knihovnách. 

Začal tedy psát o tom, v čem se vyznal – pěstování konopí. Jeho první velký článek rozdělený na dva díly otiskli v příloze newyorského vydání magazínu Rolling Stone nazvané New York Flyer. Co bylo pro Mela možná jen malým kariérním krokem, bylo obrovským skokem pro celou konopnou komunitu. „Tehdy se magazínu Rolling Stone snažil Ed Rosenthal prodat reklamní článek propagující jeho společnost, která nabízela montáž pěstebních boxů přímo u vás doma,“ vyprávěl Frank. „Vydavatel ho se mnou obratem spojil.

Ed mi téměř okamžitě nabídnul, jestli bych s ním nechtěl napsat knihu. Moc se mi do toho nechtělo, ale on byl docela neodbytný. Za nějaký čas jsem souhlasil.“ Jejich prvotinou byla v roce 1974 kniha o 94 stranách s názvem, který byl dle Melových slov „neuvěřitelně dlouhý.“ „Vyšla, když jsem zrovna studoval biologii na City College a hned mi došlo, jak je trapná,“ vzpomínal.

Vzděláním ke svobodě

Touha po dalším vzdělání v oboru ho zavedla do Kalifornie, kde strávil dva roky výzkumem konopí v botanických knihovnách, v nichž postupně načetl a oxeroxoval přes 300 odborných publikací. Důkladné bádání přineslo své plody – v roce 1978 vydal průvodce pěstováním konopí Marijuana Grower‘s Guide Deluxe, kterému se dostalo nečekaného ohlasu i v recenzi otištěné v asi nejslavnějším deníku na světě The New York Times.

Tehdejší mexická a kolumbijská tráva byla plná semínek – netrvalo dlouho a konopí jsem si z nich začal pěstovat sám.

„Najednou se o knihu začali zajímat všichni recenzenti a knihkupci,“ uvedl Frank. „Kniha se stala biblí pro nadšené pěstitele – našli jste v ní rady pro pěstování pod umělým osvětlením i venku na zahradě. Lidem najednou došlo, že si konopí mohou vypěstovat sami. Byla to vpravdě revoluční publikace.“ Frank se kvůli této knize dokonce naučil fotit. Věnoval se v ní i guerillovým zahrádkářům, kteří konopí pěstovali v odlehlých končinách daleko od domova –jejich fotografie dnes najdete v jeho další publikaci Mel Frank: When We Were Criminals. (Mel Frank je pseudonym, pod kterým autor publikoval kontroverzní knihy, aby se v době před kalifornskou legalizací v roce 2016 chránil před pronásledováním ze strany zákona.)

„Posledních 80 let nám vláda o konopí jen lhala – prohibice je opravdový zločin proti lidskosti,“ nechal se slyšet Frank. „Dnes se protikonopné propagandě smějeme, ale mnozí tehdy brali filmy jako Reefer Madness smrtelně vážně. Vláda se nás snažila přesvědčit, že konopí zabíjí. Propaganda se dokonce pokusila vymazat konopí z naší historie.“ Naštěstí i díky lidem jako Mel Frank se to nikdy nepodařilo.

 Zdroj: www.huckmag.com 

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!