Aktuální článek
Konopí jako záchrana pro včely

Konopí jako záchrana pro včely

  • Technické konopí slouží lidem již po celá staletí, nyní se však ukázalo, že by mohlo ještě lépe než lidem posloužit včelám, které bývají považovány za naprosto zásadní živočišný druh, bez něhož by lidstvo na planetě nepřežilo. Výzkumníci na Cornellově Univerzitě totiž zjistili, že naši pilní opylovači mají technické konopí celkem v oblibě. A čím vyšší rostlina konopí je, tím větší pozornost přiláká.

Nedávný výzkum publikovaný v magazínu Environmental Entomology zkoumal jedenáct farem zaměřených na produkci technického konopí v oblasti Finger Lakes ve státě New York. Výzkumníci došli k závěru, že výška rostliny má pozitivní vliv na množství včel, jak informuje server Marijuana Moment. 

Přínos konopí pro včely

Dvoumetrové a vyšší rostliny přilákaly téměř sedmnáctkrát více včel. Celkově bylo v blízkosti vyšších rostlin zpozorováno šestnáct různých druhů. „Produkce technického konopí stoupá a pěstitelé, hospodáři i zákonodárci by si měli uvědomit, jaký přínos má pro včelí kolonie. Oblibu technického konopí mezi včelami by měli brát v potaz také při vyvíjení strategií na hubení škůdců,“ píší výzkumníci. „Výška rostlin úzce souvisí s rozmanitostí a počtem včel. Pole s vyššími rostlinami přilákalo daleko více různých druhů.“ 

Technické konopí produkuje dostatek pylu v dobách, kdy je ho jinde nedostatek. 

Takový objev přichází jako na zavolanou. Jak poznamenávají výzkumníci, tento nepostradatelný blanokřídlý hmyz trpí v důsledku rozvoje zemědělského průmyslu, který v oblasti mnohdy nahrazuje původní plodiny těmi, které více vynášejí. Technické konopí možná není pro včely tak silným lákadlem jako jiné rostliny, produkuje však dostatek pylu v dobách, kdy je ho jinde nedostatek. Podle výzkumníků by mohlo konopí hrát klíčovou roli v udržení kolonií při životě a na oplátku zachránit ty části potravního řetězce, které potřebují péči včel.

Přínos včel pro lidstvo

Včelí opylování je pro americké zemědělství stěžejní. Podle Organizace pro výživu a zemědělství se díky němu v rámci domácí rostlinné výroby produkují plodiny v hodnotě 20 milionů dolarů. Celosvětový ekonomický přínos včel je odhadován na hodnotu 235 až 577 miliard dolarů.

Dvoumetrové a vyšší rostliny přilákaly téměř sedmnáctkrát více včel.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o pozdní plodinu kvetoucí během neúrodného období v roce, má veliký potenciál podpořit opylovače a tím pádem i opylování plodin v nadcházejícím roce, a to právě díky vyplnění prázdného prostoru v pozdním ročním neúrodném období,“ tvrdí výzkumníci. 

Zdroj: www.thegrowthop.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!