Aktuální článek
Anketa Million Marihuana March 2012

Anketa Million Marihuana March 2012

  • Jak jste již jako správní legalizátoři jistě zaznamenali, akce, v rámci kterých se setkáváme i my v české kotlině a pod Tatrami, probíhají v neuvěřitelných 366 městech na celé planetě. Popravdě je docela zajímavé odpálit si první odpolední brčko a posedět u krásných fotografií, které dávají organizátorům mírumilovné manifestace za legalizaci konopí tolik potřebné energie, aby se pustili – někdy i navzdory osudu - do dalších ročníků. A právě v momentě, kdy unavené tváře po perném pracovním dni pošimraly první paprsky jarního slunce, vůbec nebylo od věci strčit do zdířky u cestovního počítače mikrofon a krátce se pozeptat, jak to vlastně vypadá za našimi humny. Na lince mám organizátory Million Marihuana March 2012 z celého světa.

Je náročné uspořádat ve vaší zemi demonstraci za legalizaci marihuany?
Jaká je vaše současná drogová legislativa ve vztahu ke konopí?
Jak u vás Million Marihuana March probíhá? Jde jen o pochod nebo také o kulturní happening?

Jméno: Jan Wells
Název místa: Londýn, Spojené království Velké Británie a Severního Irska
Počet demonstrantů: 2000

1. Všechny veřejné demonstrace vyžadují velké zapojení mnoha složek policie a záchranného systému. Malá setkání jsou v pořádku, ta velká musí být hlášena a je s nimi náročné papírování. Není to vůbec těžké, ale je nezbytné zaplatit poplatky.

2. Mít u sebe aktivní konopí nebo pěstovat konopí je ilegální. Pochopitelně existuje možnost pěstovat technické konopí, nicméně licence stojí 500 liber a musíte být povoláním zemědělec. Jednotlivcům není legálně umožněno ani to. Vláda nedávno udělila licence pro prodej přípravku s názvem Sativex. Je to legální konopný lék, ale mnoho pacientů velice záhy zjistilo, že si ho nemůže dovolit.

3. Pochod nepořádáme. Užíváme si možnost setkat se v hezkém liberálním prostředí Hyde Parku, kde máme povolené reproduktory.

Jméno: Joep Oomen
Název místa: Antverpy, Belgie
Počet demonstrantů: 100-150

1. V Belgii to vůbec žádný problém samozřejmě není.
 

2. Od roku 2005 v Belgii platí zákon, podle kterého se netrestá držení tří gramů konopí nebo jedné rostliny. Nanejvýš může policie udělit “zjednodušenou registraci bez právních následků.“ Konopí nesmí být zabaveno bez souhlasu majitele. Sdružení typu social club s názvem Trekt Uw Plant testovala platnost zákonu v praxi a ve dvou případech byl kolektivní výnos konopí prezentován široké veřejnosti a poté zabaven. Členové klubu byli zatčeni a perzekuováni. V obou případech soudil lokální soudce nižší instance, poprvé rozhodl v neprospěch obviněných kvůli držení konopí, podruhé kvůli podněcování k užívání drog. Pochopitelně jsme se odvolali, soud vyhráli a od února 2010 můžeme pěstovat pro osobní potřebu svých 150 členů legálně.

3. Marihuana March jsme pojali jako kulturní festival s básníky, živou hudbou a DJs.

 

Jméno: Mosi (Fourtwenty.ch)
Název místa: Bern, Švýcarsko
Počet demonstrantů: 30

1. Pořádání jakékoliv demonstrace není vůbec žádný problém. Co je opravdu obtížné, je najít demonstranty, kteří by se ke kouření marihuany veřejně přiznali. Švýcarský kuřák je vystrašený, že by mohl být odhalen a upřímně, hodně konzumentů konopí je z nějakého záhadného důvodu spokojeno se současným stavem.

2. Dalších 4-7 let nemáme možnost změnit jakýkoliv zákon, který se týká narkotik. Zákon ve Švýcarsku je nyní přísnější než kdykoliv před tím. Dokonce je u nás nyní ilegální prodej konopných semen!

3. Jediné co děláme je, že zdarma nabízíme pivo a klobásy. Pochopitelně se při tom všem snažíme propagovat konopí. Hraje nám DJ a pro naše děti je připravené dětské hřiště. Naše manželky pak připravují 3 různé tradiční domácí saláty s konopným olejem. Minulý rok přišlo 25 lidí. Ale my se nevzdáváme a tento rok rozhodně uděláme Marihuana March znovu!

Jméno: Alessandro “Mefisto” Buccolieri
Název místa: Řím, Itálie
Počet demonstrantů: 50000

1. Právo na demonstrace nám zaručuje ústava, takže velký problém to, stejně jako u ostatních, není. Mentalita italských úředníků je pak kapitola sama o sobě.

2. Za pěstování konopí nebo držení půl kilogramu hrozí od šesti do dvaceti let vězení. Pro drobné prohřešky pak maximálně šest. Existují i alternativní tresty pro malodržitele jako například zabavení řidičského průkazu, cestovního pasu a další.

3. Je to velice pomalý, barevný a veselý pochod kolem světoznámého římského Colossea. Do kroku hrají sound systémy a hlavně živá muzika. Na konci přijde na řadu politika a projevy aktivistů. Celé se to odehrává v další proslulé oblasti Circo Massimo na Piazza della Bocca Verita. Určitě je to vždy neopakovatelný zážitek, a to i pro domácí publikum.

Jméno: Renio Driessen
Název místa: João Pessoa – Paraíba, Brazílie.
Počet demonstrantů: 1000

1. Stát Paraíba je kulturně i nábožensky mnohem více konzervativní než zbytek Brazílie. Máme mnoho problémů. Justice, policie i církev je zásadně proti našim aktivitám. Nicméně po mnoha problémech Nejvyšší soud rozhodl, že se Marihuana March může uskutečnit, pokud se vše odehraje v tichosti a bez problémů.

2. Sankce pro pěstitele a rekreační uživatele jsou drženy pod hlavičkou „malé množství“. Toto malé množství ale není zakotveno v zákoně a politické funkce jako mechanismus sociální kontroly nefungují. Je to krutá válka proti chudým.

3. Kousek od historického centra pochodujeme s živou hudbou, tancem a transparenty. Projevy aktivistů letos uskutečníme, pokud nás policie nezarazí.

Jméno: Perry Young
Název místa: Salem, Oregon, USA
Počet demonstrantů: 25

1. Je i není. Stejně jak říkají kluci, svoboda ani u nás není problém, tak jako v jiných státech. Hodně lidí se však bojí o svá místa, zejména pokud oni sami nebo někdo z rodiny pracuje pro vládu. Každopádně možnost, že by byl někdo zatčen, protože veřejně kouří marihuanu nebo jinak provokuje policejní odpověď, je docela malá. Větší problém je cynismus, hodně lidí tady je pasivních a všichni mají plnou pusu výmluv. Marihuana March navštěvuje pravidelně 25 lidí, ale pro ultra konzervativní malé město v Oregonu je to asi vše, co můžeme očekávat. Policie a dopraváci jsou každopádně hodně tolerantní.

2. Na státní úrovni Oregonu máme legální lékařské konopí, takže určitý stupeň volnosti platí i u nás v Salemu. Důležité je, že i stát Oregon vede velký spor s federální vládou, která jako jediná ve skutečnosti profituje na „válce“ s drogami.

3. Průvod vedeme formou rally na hlavní křižovatce města. Rozdáváme literaturu, komunikujeme s řidiči i s kolemjdoucími. Potom projdeme centrem města, kde si řekneme pár slov a vrátíme se zpátky na křižovatku, kde následuje rozchod a individuální agitační aktivity.

Jméno: Juan Miguel Disperéz
Název místa: Buenos Aires, Argentina
Počet demonstrantů: 25000

1. Obtížné to není, obtížné je především bořit předsudky úředníků a to dá velkou práci.

2. Argentina se oficiálně drží Vídeňské úmluvy o psychotropních látkách z roku 1971. V současné chvíli se držíme na počtu 27 737 spotřebitelů na jednoho dealera drog. Uspořádat Marihuana March tedy těžké není, závisí to ovšem na konkrétní lokalitě. Díky bohu žijeme ve věku digitálních médií a všeobecná informovanost otevřela cestu pro revizi zákona, a jak se zdá, v této oblasti u nás fouká čerstvý vítr.

3. V průběhu roku u nás dochází docela roztomile k dobré koordinaci různých skupin a společně tak jsme schopni připravit Marihuana March ve 25 městech Argentiny. Hodně nám pomáhá časopis podobný tomu vašemu, nazvali jsme ho THC a podílí se na něm dobrovolníci z celého kontinentu.

Jméno: Paul Cruickshank
Název místa: Aberdeen, Skotsko
Počet demonstrantů: 12 

1. Vnímám to stejně jako otázku: „Jaké to je mít kde bydlet?“ Je to vůbec legální? My jsme naštvaní. Uspořádat demonstraci ve Skotsku ale těžké není.

2. Tak to je úplně v prdeli! Vážně nemocní uživatelé konopí mohou ve Skotsku dostat větší trest než trýznitelé dětí. Za Skotsko se v roce 2012 upřímně stydíme.

3. Shromáždíme se v centru města a budeme se snažit být slyšet. Prahu jsme navštívili, v úsilí nepolevte a držíme vám palce, myslíme, že jste na dobré cestě!

Global Marihuana March je pravidelné celosvětové shromáždění příznivců konopí. Probíhá po celé planetě obvykle ve stejný den, tedy první sobotu v květnu. Zahrnuje pochody, shromáždění, rave párty, koncerty, festivaly, veletrhy, přednášky a v některých zemích i rozvinuté parlamentní diskuse na několika úrovních. V prvním roce (1999) celosvětového konopného hnutí se k akci přihlásilo na 700 různých organizačních skupin. Projekt Global Marihuana March slouží jako zastřešující prvek pro desítky participujících akcí, hlásících se ke stejnému odkazu. Namátkou dobře známý Million Marihuana March ve střední Evropě, Cannabis Liberation Day v zemích Commonwealthu, Global Space Odyssey, Ganja Day, J Day, Million Blunty March, Toronto Freedom Festival. Global Marihuana March je mírumilovná manifestace příznivců konopí a rozumné drogové politiky. Mezi aktivisty se v celosvětovém povědomí etablovaly zejména osobnosti jako Dana Beal, Rick Simpson nebo legendární Jack Herer. V České republice potom sdružení Legalizace.cz společně s konopnou aktivistkou Libuší „Bushkou“Bryndovou a mnoho dalších.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!