Aktuální článek
Legální náplně do inhalačních per jsou tisíckrát bezpečnější než ty z černého trhu

Legální náplně do inhalačních per jsou tisíckrát bezpečnější než ty z černého trhu

  • Pokud žijete v zemi, kde je legálně k dispozici rekreační konopí, nemáte se čeho obávat. A co se týká vás ostatních... no raději se nejprve posaďte – následující informace by vás totiž mohly zaskočit. Magazín Leafly se na základně veřejně dostupných dat rozhodl sestavit statistiku vapovací krize a zjistil, že ve státech, kde je konopí nelegální, byly případy poškození plic v důsledku vapování desetkrát častější než tam, kde jsou prověřené konopné produkty legálně k dostání v obchodech s licencí.

V roce 2019 utrpělo 2 409 Američanů poranění plic v důsledku vapování (lékaři to pojmenovali tzv. syndrom VAPI/EVALI) a 52 pacientů napříč Spojenými státy na důsledky tohoto syndromu dokonce zemřelo. Co bylo příčinou těchto zdravotních problémů, dnes již s jistotou víme. Během vyšetřování záhadné epidemie se zjistilo, že viníkem byly jednorázové náplně do vapovačů s konopnými extrakty z černého trhu, které obsahovaly škodlivé přísady. K dostání byly na ulicích ve spoustě států a regionů, kde je rekreační konopí stále nelegální. 

Vapovací krize

Nenechte se obalamutit – vapovací krize loňského roku je jedním z nejsilnějších argumentů pro legalizaci a vznik regulovaného konopného trhu. Rozšíření syndromu VAPI potvrdilo, že fungující trh s legálním konopím dokáže ochránit zdraví spotřebitelů.

Jediným původcem poranění plic byly náplně s obsahem THC zakoupené na černém trhu.

Nešlo o virovou či bakteriální infekci – žádná „epidemie“ VAPI ve skutečnosti neexistuje. Jednalo se o hromadnou otravu, která vznikla kvůli nedůsledné kontrole náplní do inhalačních per neboli mapovačů (vape pens), které jsou mezi uživateli konopí za oceánem (a čím dál více i v Evropě) značně populární. Vapovací krize nápadně připomíná případy otravy pančovaným alkoholem během prohibice ve třicátých letech minulého století, opioidní léky s přidaným fentanylem nebo čínskou kauzu týkající se toxické přísady melaminu v dětské výživě.

VAPI nebo EVALI?

Americké Centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (Center for Disease Control and Prevention – CDC) oficiálně tato onemocnění plic nazývá EVALI, což je zkratka pro poranění plic způsobené elektronickými cigaretami či vapovači. Jejich rozhodnutí sice respektujeme, ale s takovým označením si musíme dovolit nesouhlasit – zkratka EVALI totiž neodpovídá skutečnosti. Mnohem přesnější je původní název VAPI, který se ale federální autority rozhodly v zájmu jejich kampaně proti elektronickým cigaretám záměrně pozměnit. Veřejnost by měla znát pravdu – nikotinové elektronické cigarety vapovací krizi nezpůsobily. Jediným původcem poranění plic byly náplně s obsahem THC zakoupené na černém trhu.

Jednoduché řešení? Legalizace!

Pokud chtějí státní autority v roce 2020 zamezit dalšímu výskytu syndromu VAPI, mají po ruce jednoduché a efektivní řešení – stačí náplně s obsahem THC legalizovat. „Legalizace zajistí, že konopné produkty projdou kontrolou bezpečnosti a kvality,“ nechal se slyšet Paul Armentano, ředitel nejstarší konopné proreformní organizace NORML. „Spotřebitele je nutné informovat, že ne všechny konopné náplně do vapovačů jsou si rovny,“ upozornil Armentano.  „Kontrola kvality a bezpečnosti je pro bezpečí spotřebitelů naprosto zásadní a nabídnout ji může pouze regulovaný trh.“ 

Nenechte se obalamutit – vapovací krize loňského roku je jedním z nejsilnějších argumentů PRO legalizaci a vznik regulovaného konopného trhu.

Ve státech s konopnou prohibicí se EVALI vyskytuje desetkrát více. Když se pak zaměříme na celonárodní měřítko, zjistíme, že onemocnění způsobená vapováním jsou nejrozšířenější ve státech, kde operují nekontrolované společnosti, které rozvážejí drogy za pomocí elektronických aplikací. Stačí se podívat na následující srovnání.

Utah vs. Kalifornie

V Utahu se vyskytlo 10krát více případů VAPI v přepočtu na jednoho obyvatele než v Kalifornii. Co způsobilo takový rozdíl? Konopné náplně do vapovačů jsou v Kalifornii legální, zatímco v Utahu ne. Výsledek? Průměrný výskyt případů VAPI na jeden milion obyvatel v Utahu dosáhl 38, zatímco v Kalifornii pouhých 3,6.

New York vs. Colorado

Rozdíl mezi státy s prohibicí a těmi, kde je konopí legální, lze pozorovat napříč celými Spojenými státy. V Coloradu, kde má legální konopí dnes již vybudovanou tradici (regulovaný trh tu byl spuštěn jako první v Americe – v roce 2014), je vapování obrovským hitem – přesto se zde syndrom VAPI vyskytl pouze v počtu 2,1 případů na milion obyvatel. Naopak stát New York, kde je konopí pro rekreační využití zatím stále nelegální, zaznamenal 23,8 případů na milion obyvatel.

Wisconsin vs. Washington

Stát Washington na Západním pobřeží byl jedním z průkopníků legalizace konopí ve Spojených státech a v souladu s výsledky z jiných států uvedenými výše se zde vyskytlo pouze 2,8 případů VAPI na milion obyvatel. Wisconsin, kde není legální ani léčebné konopí, na tom byl o poznání hůře se 17,6 případy VAPI na milion obyvatel. Během vyšetřování záhadné epidemie se zjistilo, že viníkem byly jednorázové náplně do vapovačů s konopnými extrakty z černého trhu, které obsahovaly škodlivé přísady.  Podle zprávy CDC ohledně výskytu VAPI v Illinois a Wisconsinu „byla drtivá většina produktů s obsahem THC, které pacienti dle vlastních slov užívali, zakoupena z ilegálních zdrojů – od přátel, příbuzných či pouličních dealerů.“

„Vapovací krize jasně poukazuje na to, jak je legální regulovaný trh s konopím důležitý a prospěšný,“ nechal se slyšet Josh Wurzer, zakladatel renomované kalifornské laboratoře se státní certifikací na testování konopí SC Laboratories. „Je na čase, abychom se z toho poučili.“

Zdroj: www.leafly.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!