Aktuální článek
Drogové šílenství nebo ráj? Jak vypadá Colorado 5 let po legalizaci

Drogové šílenství nebo ráj? Jak vypadá Colorado 5 let po legalizaci

  • Před pěti lety legalizovalo Colorado jako první americký stát konopí. Tento průkopnický experiment zasel v této zemi trávu snad do všech oblastí každodenního života. Jak je na tom stát uprostřed Skalistých hor dnes?

Čtrnáctiletá Serenity Christersenová žije v hlavním městě Denveru a do prodejen s legálním konopím kvůli svému nízkému věku zatím vkročit nemůže. Už se jí ale podařilo najít a využít mezery na konopném trhu. Serenity chodí do skautu a se svou matkou se letos rozhodly postavit tradiční stánek se sušenkami přímo před výdejnou konopí, kde o hladové zákazníky nikdy není nouze. „Byla to příležitost, kterou jsme nemohly minout,“ popisuje Serenity. 

Vliv na celou společnost

Konopí ale nepřináší jen radost. Na druhé straně Denveru bydlí středoškolák David Perez, který dle svých slov musí den co den snášet při ranní cestě do školy nepříjemně silný zápach konopí z okolních pěstíren. 

Státní výzkumy opakovaně ukazují, že celkový počet mladistvých uživatelů konopí se po legalizaci nijak nezvýšil. 

Ukazuje se, že za těch pět let, co je konopí v Coloradu legální, už prostoupilo opravdu celou společností. Průkopnický experiment ovlivnil celé zdravotnictví, politiku, zemědělství i justici způsoby, které se mnohdy zásadně liší od všech původních předpokladů – a to jak těch příliš pesimistických tak i naivně optimistických. Tento stát se nyní stává vzorem a příkladem pro všechny ostatní státy, které zvažují legalizaci léčebného i rekreačního konopí. 

Dvě strany jedné mince

Konopí Coloradu v mnohých ohledech prospělo, nic samozřejmě ale není černobílé. Od roku 2014, kdy se začalo prodávat, neustále stoupá počet pacientů, kteří se kvůli užití konopí hlásí na pohotovosti a nemocnice dokonce upozorňují na vyšší počet případů výskytu psychických poruch, které se začaly projevovat po užití THC. Na druhou stranu se ale ve výdejnách legálního konopí denně zastaví tisícovky zákazníků a zákaznic, kteří s užíváním konopí nemají žádné problémy. Jako třeba jedna nejmenovaná horská vůdkyně z města Boulder, která konopí dle svých slov vděčí za lepší spánek. Řada lidí však konopí stále považuje společenský problém. Některé rodiny se z obavy o své děti dokonce odstěhovaly do jiných států, kde rekreační konopí zatím legální není. Státní výzkumy přitom opakovaně ukazují, že celkový počet mladistvých uživatelů konopí se nijak nezvýšil. Co se týká trestního práva, počet obvinění za provinění spojená s malým množstvím konopí prudce klesl, ale podíl v počtu zadržení z hlediska rasy je bohužel pořád stejný. Coloradské statistiky ukazují, že Afroameričané jsou za obvinění spojená s konopím stále zatýkání téměř dvakrát častěji než lidé bílé pleti.

Průkopnický experiment ovlivnil celé zdravotnictví, politiku, zemědělství i justici způsoby, které se mnohdy zásadně liší od všech původních předpokladů. 

„Rozhodně si nemyslete, že jsme tady svědky nějakého historického zázraku,“ nechal se slyšet Jonathan Singer, jeden z pouhých dvou zákonodárců, který v roce 2012 podpořil legalizaci prodeje, užívání a pěstování rekreačního konopí pro občany starší 21 let. Singer pokynul směrem ke své tříleté dceři na zadním sedadle po cestě autem na odpolední piknik. „Konopí se nám prostě jen podařilo zbavit jeho odvěkého stigmatu – proto se o něm před svoji dcerou už nemusím bát mluvit.“ 

Když se upustí od propagandy

Ethan Pierson, kterému je dnes osmnáct, vyrůstal ve světě změněném legalizací. Narodil se totiž v roce 2000, kdy v Coloradu začal platit první zákon legalizující léčebné konopí. Ethan sledoval, jak se na hlavní ulici vedoucí k jeho škole v příměstské čtvrti Lakewood objevují pacientské výdejny jako houby po dešti. „U nás v Coloradu máte vždycky pocit, že si vedle vás zrovna někdo zapálil jointa,“ tvrdí a dodává, že on sám však konopí neholduje. Lékaři, učitelé i úředníci se obávali především vlivu legalizace na coloradskou mládež. Objevovaly se otázky jako: „Studie dokazují, že konopí může být pro mozky dospívajících nebezpečné – budou mít teenageři kvůli obchodům s legálním rekreačním konopím pocit, že je neškodné? Začne počet mladistvých uživatelů konopí prudce stoupat? Jaký bude mít legalizace vliv na celkový prospěch žáků a kázeň ve školách?“

Pět let po legalizaci se ukazuje, že obdobné obavy byly zbytečné a přehnané – většina teenagerů se konopí stejně jako Ethan vyhýbá. Dle průzkumu veřejnosti ho sice mnozí vyzkoušeli, ale u většiny z nich (cca 80 procent) se jednalo o epizodní záležitost. Státní statistiky ukazují, že počet uživatelů konopí po zavedení prvních zákonů, které v roce 2009 legalizovaly prodejny léčebného konopí, nejprve mírně klesl a od té doby už se výrazně nezměnil ani po „plné“ legalizaci. 

Zelená výchova

Matka Ethana, studenti i jejich rodiče si jsou vědomi, že legalizace naprosto změnila způsob, jakým se ve společnosti na konopí nahlíží. Ethanovi starší sourozenci i rodiče si ho dnes mohou klidně legálně zakoupit a společně zakouřit. Někteří spolužáci si posílají obrázky s jointem v ruce za rohem školy. Místo pokoutně prodávaných dealeráků je teď k dostání celá škála konopných produktů, mezi které patří koncentráty, tinktury a potraviny z konopí. Ty by dle zákona sice pro mládež dostupné být neměly, ale dostat se k nim samozřejmě zas takový problém není. „Trávu schováte snadno,“ vysvětlil Ethan. „Mnozí ji nosí v kabelkách, taškách, nebo i v penálech.“ 

Ve výdejnách legálního konopí se každý den zastaví tisícovky zákazníků a zákaznic, kteří s užíváním rostliny nemají žádné problémy. 

Někteří vychovatelé tvrdí, že v poslední době nachytali více žáků při kouření konopí než při pití alkoholu. Statistiky disciplinárních řízení také naznačují, že konopí je nejčastějším důvodem v případech, kdy jsou studentům uděleny napomenutí, či když jsou jejich přestupky přímo předány k řešení policii. Celkový počet studentů vyloučených ze škol kvůli konopí ale naopak od dob legalizace klesl. Pravděpodobně za to zčásti může zákon, který ve chvíli legalizace školám nařídil ukončit přístup „nulové tolerance“. Na čtvrtém patře soudu v Denveru, které je vyhrazeno mladistvým, se počet obvinění za přestupky spojené s konopím stále snižuje. Počet těchto případů od dob legalizace klesl o dvacet procent. 

Úzkostliví rodiče

Někteří rodiče se obávají, že konopí začíná být až příliš tolerované – mnozí tvrdí, že vedle alkoholu a tabáku je to v podstatě jen další společensky tolerovaná, ale zároveň škodlivá droga. Konopný průmysl je přitom oproti tabákovému a alkoholovému ve své propagaci značně omezován – konopné obchody se například nesmějí propagovat pomocí reklamy na billboardech, u dveří provozoven musí každému zkontrolovat občanský průkaz a měly by se nacházet ve vzdálenosti nejméně 300 metrů od škol. Potraviny s konopím navíc musí splňovat jasně daná kritéria, i co se týká vzhledu – už nesmí vypadat jako gumoví medvídci, ovoce či bonbony. Některým rodičům ale tato nařízení nestačí. Mnozí si stěžují, že děti narážejí na konopí na každém kroku a jako zábavu při cestě ze školy mají sčítání konopných prodejen. Někteří rodiče jsou ohledně kontaktu svých dětí s konopím opravdu úzkostliví. 

Coloradské statistiky ukazují, že Afroameričané jsou za obvinění spojená s konopím stále zatýkání téměř dvakrát častěji než lidé bílé pleti. 

Například když se dcera Bena Corta chce stavit na návštěvu u svých kamarádů, nejprve si otec prověří, zda jejich rodiče nemají doma nějaké konopí. Lékařka a matka Sujata Fretzová z Denveru si zase stěžovala, že současná situace ohledně konopí ji doslova nutí, aby se svým třináctiletým synem vedla o konopí složité rozhovory. „Tématu konopí se při hovorech se svými dětmi jednoduše nemůžu vyhnout, protože ho potkávají na každém kroku,“ postěžovala si. „Současná situace mi výchovu vůbec neulehčuje. Chci, aby se mé děti konopí vyhnuli. Nemůžu jim ale přece tvrdit, že by ho nikdy neměli zkoušet, protože brát drogy je prostě špatné, když je legální a spousta lidí ho veřejně obhajuje.“

Všechno dobré je i pro něco zlé

Čísla hovoří jasně. V Coloradu kouří konopí téměř dvakrát tolik dospělých, než je průměr ve zbytku Spojených států. Počet dospělých uživatelů konopí se navíc od legalizace v roce 2012 zvyšuje. Zastánci legalizace a její odpůrci se nyní přou o to, zda tato skutečnost škodí nebo spíše prospívá veřejnému zdraví. Na tuto otázku přitom opravdu není jednoduché odpovědět. Jedním z odborníků, kteří tento problém řeší, je i Andrew Monte, lékař na pohotovosti a toxikologii, který se mimo jiné věnuje i výzkumu konopí na Lékařské fakultě Coloradské univerzity v Denveru. Statistiky z nemocnic dle Monteho naznačují, že v posledních letech kvůli konopí na pohotovostích končí čím dál více pacientů. Mnoho z nich Monte dokonce osobně ošetřoval. Viděl případy těžkých uživatelů konopí, které přivezli kvůli úpornému zvracení. Zažil ale i případy děti, které ať už vědomě či omylem snědly psychoaktivní potraviny s THC. Na pohotovosti se lidé, kteří to s konopím přeženou, často objevují zcela zmatení a dehydrovaní. Někteří dokonce trpí halucinacemi. „V takových případech se konopí najednou nezdá být tak neškodné, jak všichni říkají,“ upozorňuje lékař. „Pravdou ale je, že ve skutečnosti není naprosto neškodné zcela nic.“ 

Odvrácená tvář legalizace

Výskyt těchto případů by rozhodně nikdo neměl brát na lehkou váhu. Za těch pět let, co uběhly od legalizace, se samozřejmě objevilo i několik hrůzných případů jako vystřižených ze špatného filmu. Například sebevražda v lyžařském středisku, kterou rodina mladíka jasně kladla na vinu konopí, které si v ten den dal. Roste i počet smrtelných dopravních nehod, které zavinili řidiči, u kterých bylo posléze konopí objeveno v krvi (i když to nutně nemusí znamenat, že v tu chvíli byli pod vlivem). 

Dobré zprávy

Statistiky z pohotovostí však zároveň přinášejí i jednu dobrou zprávu – ani jeden pacient na následky užívání konopí nezemřel. Dr. Monte, tvrdí, že tisíce občanů Colorada denně užívají konopí naprosto bezpečně. Mnozí se pomocí této rostliny především léčí. 

Zastánci legalizace a její odpůrci se nyní přou o to, zda tato rostoucí počet dospělých uživatelů škodí nebo spíše prospívá veřejnému zdraví.

Příkladem může být nejmenovaný farmář žijící na jihu Colorada, kterému konopná mast pomáhá proti bolestem kloubů. Starší ženu z Denveru zase konopí osvobodilo od nevolnosti a bolestí, kterými trpěla po oboustranné mastektomii a chemoterapii. Váleční veteráni pomocí konopí bojují s posttraumatickou stresovou poruchou. Konopí překvapivě zachránilo i spoustu dětských pacientů s těžkými případy epilepsie. Někteří uživatelé díky konopí také lépe čelí každodennímu stresu. Alli Fronzagliové, která vede turistickou skupinu, například pomáhá lépe spát. „Konopí není nějaká šílená droga, spousta místních ho umí užívat zodpovědně.“ 

Zelená strana

Ve sféře politiky byla legalizace v roce 2012 jen prvním krokem. S nedávným nástupem nového guvernéra do úřadu přišli místní zákonodárci s šesti novými zákony, kterých se zastánci konopí nemohli dočkat. Povolují například možnost rozvozu konopí až domů. Zásadní změnou, která ovlivní podobu celého konopného průmyslu, je nově zákon, dle kterého budou do konopných firem moci investovat i zahraniční a veřejně obchodovatelné společnosti. Příznivce rekreačního konopí dále potěší i tzv. „konopné salony“, ve kterých si konopí můžete legálně zakouřit, což doposud zákon v jakýchkoliv veřejně přístupných provozech zakazoval. Stát také nově povolil lékařům předepisovat konopí na dětský autismus. 

Nový standard

David Perez, kterému je dnes sedmnáct let, tvrdí, že na všudypřítomnou vůni konopí si už přivykl. Přesto, že konopí neholduje, přijímá ho jako součást každodenního života: „Stačí vyjít z domu a už ho cítím, je prostě všude. Dřív mi to vadilo, ale nakonec jsem si prostě zvykl.“ 

Zdroj: www.nytimes.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!