Aktuální článek
Druh osvětlení má vliv na protirakovinné vlastnosti konopí

Druh osvětlení má vliv na protirakovinné vlastnosti konopí

  • Rostliny pěstované na maximální podíl THC nemusejí být pro onkologické či jiné pacienty ideální. Podle výsledků nového výzkumu by samopěstující pacienti nebo jejich dodavatelé měli zvážit, zda při pěstování konopí pro léčebné účely zvolili správný typ osvětlení.

Nedávno dokončený výzkum izraelských expertů na konopí z institutu Volcani Center naznačuje, že na léčebnou kvalitu konopí má zásadní vliv druh osvětlení použitý v pěstírně. To sice nezní nikterak převratně, nicméně při čtení studie vás může zaskočit zjištění, že konopí s vysokým obsahem THC vypěstované pod umělým LED osvětlením není vždy tou nejlepší volbou pro uživatele, kteří ho konzumují pro léčebné účely. Výsledky výzkumu dokonce naznačují, že pro boj s rakovinou jsou pravděpodobně nejlepší výpěstky s relativně nižší koncentrací kanabinoidů a terpenů, při jejichž produkci se umělé osvětlení nevyužívá vůbec. 

LED osvětlení na vyšší obsah THC

Studie se zaměřila na dvě odrůdy konopí. Při jejich pěstování byly použity tři typy osvětlení – klasické fluorescenční žárovky, vysokotlakové sodíkové výbojky (HPS) a LED osvětlení, které dnes upřednostňuje stále více pěstitelů. Rostliny byly podrobně monitorovány od vyklíčení až po kvetení, jež trvalo 35 dní. Zkouška poměrů kanabinoidů a terpenů v odrůdách proběhla dvakrát, a to po 14 a 35 dnech. Není žádným překvapením, že rostliny pěstované po LED osvětlením obsahovaly nejvyšší míru kanabinoidů a kanabinoidních kyselin. Nejvíc fascinující byl však objev, že rostliny pěstované pod sodíkovými výbojkami sice měly nižší obsah kanabinoidů a terpenů, nicméně jejich schopnost likvidovat rakovinné buňky byla dvakrát vyšší. 


Sodíkovky nejlepší na rakovinu?

Pokus se neprováděl jen na jednom druhu rakoviny, ale rovnou na třech (tlustého střeva, mozku a prsu). Odborníci se také rozhodli otestovat, jak si s nádory poradí čisté THC. Tento kanabinoid se však u dvou druhů rakovinných buněk ze tří ani nepřiblížil účinku látek z celé rostliny konopí pěstované pod sodíkovými výbojkami. Důvodem toho je synergický efekt, kdy výtažek z celé rostliny je účinnější než izolát jediného kanabinoidu, neboť účinek jednotlivých konopných látek se vzájemně podporuje a znásobuje. Poznatky získané izraelskými výzkumníky jsou pro naše pochopení léčivých vlastností konopí nedocenitelné. Studie také poukázala na rozdílné účinky konopí mezi lidskými subjekty, což naznačuje, že léčba konopím by měla být individualizovaná a „šitá“ na míru každému pacientovi zvlášť.

Odborníci dále potvrdili, že rostliny pěstované pod sodíkovými výbojkami obsahují více kyseliny kanabigerolové (CBGA) a méně dalších kanabinoidů, terpenů a alkaloidů. Ve srovnání s odrůdami pěstovanými pod LED osvětlením se sice poměr terpenů až tolik nelišil, nicméně v rostlinách, které rostly pod sodíkovými výbojkami, se nacházelo až o polovinu méně kanabinoidů.

Světlo podle účelu

Co je tedy nejlepší pro vaše vlastní potřeby? Je třeba si uvědomit, co sami od svých rostlin vyžadujete, a z toho se odvíjí jak metoda pěstování, tak i čas sklizně. Pokud potřebujete co největší množství terpenů, proč je nesklidit po 14 dnech kvetení, když jich rostliny obsahují nejvíce? Anebo pěstujete konopí na podpůrnou léčbu onkologických onemocnění, takže vám budou vyhovovat spíše sodíkové výbojky, pod nimiž vyrostou rostliny s dostatečně komplexním kanabinoidním profilem zaručujícím dobrý synergický efekt? Či snad vám jde o rekreační využití, takže vyžadujete větší obsah CBD a THC, který získáte při pěstování pod moderními LEDkami? Možností je zkrátka nespočet a je jen na vás, jak se svými rostlinami naložíte. Někdo zas nejraději pěstuje jen venku, aby neměl kytky přehnaně potentní – ostatně je dost možné, že touto cestou by se měli vydat i producenti léčebného konopí.Každopádně platí, že pokud se chcete dozvědět více nejen o obsahu účinných látek v konopí a jejich vlivu na rakovinu, ale i o proměnách velikosti a hmotnosti rostlin v závislosti na metodě osvětlení, doporučujeme vám přečíst si izraelskou studii celou, je opravdu výživná. 

Zdroj: Dvory Namdar a kol.:  „LED lighting affects the composition and biological activity of Cannabis sativa secondary metabolites.“ Industrial Crops & Products, 2019.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!