Aktuální článek
Konopí a léčba vážně nemocných dětí

Konopí a léčba vážně nemocných dětí

  • Mykayla Comstocková se proslavila, už když jí bylo sedm. Ne však způsobem, který by jí kdokoli záviděl. V červenci roku 2012 jí totiž byla diagnostikována vzácná forma leukémie. Rodiče nejprve souhlasili s léčbou klasickou chemoterapií, ale s následným ozařováním mozku měli problém. Místo toho Mykayla podstoupila léčbu vysokými dávkami výtažku z konopí, který obsahoval celé spektrum látek, ale především vysoké množství THC.

Po pouhém týdnu této léčby začala rakovina jako zázrakem ustupovat. Podle aktuálních zpráv je Mykayla i po více než šesti letech zdravá, a dokonce se u ní snížila celková pravděpodobnost návratu zhoubného onemocnění. Díky této formě léčby se mimochodem vyhnula většině vedlejších účinků, které sužují ostatní děti s obdobnou diagnózou.

Jak to začalo

V roce 2013 obletěly svět fotografie „statečné Mykayly“ bez vlasů, ale s úsměvem na tváři. Usmívala se, protože si díky konopí zase konečně mohla vesele hrát. Její rodiče však za zveřejnění odvážného příběhu museli čelit kritice a spousta chytráků v televizi se vyjádřila, že Mykayle určitě THC poškodilo mozek. Mnohým lidem ale tento příběh otevřel oči a nejednomu pacientovi dal novou naději. Mykaylina matka Erin Purchaseová uvádí, že i po několika letech jí chodí stovky mailů od rodičů z celého světa, kteří se snaží svým dětem zachránit život.

Veselá a hladová

Její rodiče jsou hrdí na to, že Mykayla během léčby rakoviny nemusela brát jediný opioidní lék ani farmaka proti úzkostem. Dnes jsou si svým rozhodnutím ještě jistější než kdy dříve. Díky konopí se totiž Mykayla vyhnula spoustě zbytečných léků, které ostatním dětem způsobují neuropatii, hubnutí, deprese či extrémní bolesti. Místo toho byla jen „veselá a hladová“. Purchaseová se svěřila, že ohledně rozhodnutí podávat své dceři konopí tehdy i přes rozsáhlé znalosti o léčivých účincích konopí samozřejmě trochu nervózní byla. Zároveň ale tvrdí, že velká část nejistoty plynula z pochyb lékařů a z vědomí rozporu se zákonem.

„Když se u dětí projeví závažné vedlejší účinky oficiálních léků, paradoxně se necítíte tak provinile, neboť jste prostě jen následovali rozhodnutí lékařů. S konopím to však tak nebylo – kdykoli ho dáte dítěti do ruky, cítíte se hned jako zločinci,“ popsala své pocity Purchaseová. „Většina rodičů tak bohužel čeká, až jejich dítě vyčerpá všechny možnosti, které nabízí tradiční léčba. V takovou chvíli však často bývají doslova na prahu smrti. My jsme se však rozhodli jinak.“

Případy dětí, kterým konopí zachránilo život, poukazují na neuvěřitelnou absurdnost celé kriminalizace konopí.

Když si teď povídáme s Mykaylou, je nám nanejvýš jasné, že obavy z vlivu vysokých dávek konopí na vývoj jejího mozku byly zcela neopodstatněné. Působí navíc mnohem dospěleji než její vrstevníci, ale přitom si s ostatními dětmi hraje ráda. Pomáhá s hlídáním vlastní sestry a bratra. Občas si volá s kamarády, chodí do hodin tance a brzy chce nastoupit do kurzu dramatické výchovy, aby se mohla ucházet o své první role v divadle. Tvrdí, že až vyroste, chce být „kadeřnicí, vizážistkou nebo obojím“. 

Malá konopná celebrita

Status „konopné celebrity“ Mykaylu dle vlastních slov celkem bavil. Nevadí jí být centrem pozornosti a očividně si užila i spoustu nových setkání. Jen jí na tom přišlo divné, že její jméno zná tolik cizích lidí. Přála by si, aby i ostatní děti věděly, jak jí konopí pomohlo. Ve škole ale o svých zkušenostech moc často nemluví. Teprve nedávno přestala skrývat jizvy a začala před kamarády mluvit otevřeně o tom, čím si prošla. Nejvíce nervózní je totiž z toho, jak budou vrstevníci na její příběh reagovat. „Google umí dneska používat všichni,“ konstatuje Mykayla. „Co když se rozkřikne, že jsem užívala konopí, a lidi to nevezmou dobře?”

Do toho hned skočí její matka: „Tady vidíte, jak dokáže prohibice škodit. Kvůli nějakým nelidským nařízením se bude muset spousta dětských pacientů vypořádat s vyloučením z kolektivu, posměšky a odsouzením. Právě případy dětí, kterým konopí zachránilo život, poukazují na neuvěřitelnou absurdnost celé kriminalizace konopí.“ Purchaseová dodává, že ani školský systém v této problematice příliš nepomáhá. Loni musela Mykayla projít školením v rámci prevence proti drogám, kde se děti mimo jiné učily i o tom, jak je THC „nebezpečné“.


Mykayla zatím doufá, že se ke konopí dostanou všichni dětští pacienti, kteří ho potřebují stejně jako kdysi ona sama. „Chtěla bych, aby se ostatní mým příběhem inspirovali. Mám radost, že o této léčivé rostlince dnes už ví tolik lidí,“ nechala se slyšet.

 Dvojznačné THC

Diskuze o léčbě dětí pomocí konopí většinou naráží na přemíru obav a nedostatek vědeckých poznatků. Největší ironií ale v tomto případě je, že všichni se nejvíce bojí podávat THC dětem. Přitom je to oficiálně schválená látka, která se v syntetické formě dětem s rakovinou často podává. Mykaylin případ je v tomto ohledu zářným příkladem. Její dětský lékař se jí zdráhal doporučit léčbu konopím, ale zároveň jí předepsal Marinol, který není nic jiného než syntetické THC. Mykaylini rodiče se však tento lék rozhodli odmítnout. Když se v Americe osmdesátých let v komunitě pacientů AIDS začaly objevovat první poznatky o léčivých účincích konopí, Úřad pro kontrolu potravin a léčiv schválil první léčiva na jeho bázi. Jeden z prvních byl právě Marinol – čisté, synteticky izolované THC.

V takové formě je tetrahydrokanabinol velmi silný, protože ho ostatní látky, které se přirozeně v konopí vyskytují, nemají šanci tlumit. Ironií dodnes zůstává, že konopí je od roku 1970 zařazené do skupiny nejnebezpečnějších drog bez lékařského využití, zatímco syntetické THC najdete ve skupině bezpečných léčiv. Lékaři tak mohou Marinol běžně předepisovat dospělým i dětem. Druhý zásadní kanabinoid, tedy kanabidiol (CBD), je dnes předepisovaný na epilepsii ve formě extraktu prodávaného pod názvem Epidiolex. Ale ani Epidiolex není zázračným lékem pro všechny s epilepsií. Pomoci nedokázal například desetileté Laile z oregonského Portlandu. Její matka Shanna vysvětluje, že Laila smí naštěstí díky lékařskému povolení legálně užívat konopí, dokonce je zapsaná do státního programu léčby konopím. Přesto její současní ošetřující lékaři tento způsob léčby příliš nepodporují. Shanna proto tají konopí dokonce i před svými kamarády a známými. 

Potřeba THC

Epidiolex Laile nezabíral kvůli nízkému, v podstatě stopovému obsahu THC – její stav se zlepšil až po léčbě „klasickým“ konopím s poměrem CBD a THC 1 : 1. Shanna navíc zjistila, že konopí jí pomáhá nejvíce, když Laila minimálně každého půl roku změní odrůdu. V posledních třech letech Laila už žádné syntetické léky užívat nemusí díky kombinaci konopné léčby a ketonické diety. Většinu života do té doby strávila užíváním koktejlu až devíti silných léčiv na epilepsii, a přesto denně trpěla záchvaty. Po změně jídelníčku a nasazení konopí záchvaty ustaly téměř na rok a nyní se stabilizovaly přibližně na jednom za měsíc.

Laile pomáhá střídat každého půl roku různé odrůdy se stejným poměrem THC a CBD.

Než přešla na kombinaci diety a konopné léčby, Laila tři roky v podstatě nemohla vstát z postele. Nemohla vůbec mluvit a její vývoj se v důsledku spousty léčiv a záchvatů zastavil na věku tří let. „Byla na topiramátu, lorazepamu, levetiracetamu a fenobarbitalu,“ odříkává Shanna zpaměti. „Ale přestože jsme jí je pravidelně podávali, záchvaty neustávaly. Ptala jsem se lékaře, jak si může být jistý, že ty léky zabírají, když se její stav v podstatě nelepší. Doktor však jen stále přidával další prášky a tvrdil, že kombinace léčiv někdy fungují lépe.“

Mezi vedlejší účinky léků patřilo nechutenství, nespavost, zpomalení vývoje a paradoxně i stále více záchvatů. Spasil je až lékař ze San Franciska, který jim doporučil vyzkoušet konopnou léčbu v kombinaci s ketodietou – díky němu si rozhodla dohledat více informací. THC se jí dceři podávat nechtělo, ale příběh Mykayly ji inspiroval. Proto nejprve začala Laile podávat výtažky s vysokým obsahem CBD. Když sledovala, jak se dceřin stav zlepšuje, začala pomalu zvyšovat dávky THC.

„Dceři už stejně nic jiného nezbývalo. Byla jsem ochotna vyzkoušet cokoli, co by jí mohlo aspoň trochu pomoct. Chtěla jsem svou holčičku zpět – je to mé jediné dítě. V tu chvíli jsem byla odhodlaná ji zachránit za každou cenu, jen jsem potřebovala zjistit jak.“

Shanniny obavy brzy zahnalo zásadní zlepšení Lailina zdravotního stavu. Dnes si už hraje a směje se jako každé jiné dítě. Daří se jí lépe mluvit a dokonce chodí do školy. Shanna svého rozhodnutí léčit dceru konopím nelituje. Jen je jí líto, že tu možnost neměla mnohem dříve.

THC v roli zachránce životů

Dnešní věda potvrzuje, že konopí lze využít při léčbě lidí různého věku s různými zdravotními problémy. Samozřejmě každý člověk reaguje jiným způsobem a konopí je přece jen přírodní látka – nikdy nebude tak stabilní a standardizované jako syntetická farmaka. Laile například pomáhá střídat různé odrůdy se stejným poměrem THC a CBD. V případě Mykayly zase účinkoval výtažek ze směsi různých odrůd s vysokým obsahem THC. Ani jednomu z těchto dětí by nepomohla jedna jediná odrůda natož izolované jednotlivé substance.

Dle informačního serveru o rakovině Cancer.org mohou radikální způsoby léčby, mezi které patří chemoterapie a ozařování, ve vzácných případech způsobit druhotnou rakovinu, která se může vrátit až deset let po ústupu rakoviny prvotní. Díky tomu, že Mykaylini rodiče odmítli léčbu ozařováním, má jejich dcera nyní mnohem menší šanci, že se u ní projeví druhotná rakovina, než je tomu u běžných dětských pacientů s leukémií.

Dnes je Mykayla ve stadiu remise již šestým rokem a s každým dalším rokem se pravděpodobnost návratu rakoviny jen snižuje. Za dva až tři roky bude čelit stejnému riziku výskytu rakoviny jako každý jiný zdravý člověk. 

Předávání zkušeností

„Mykaylina cesta hraje v našich životech obrovskou roli. Nepřestává nás inspirovat ve všem, co děláme. Můžete se rozhodnout – špatné zážitky se buď rozhodnete uzavřít někam hluboko do sebe a na celý svět zanevřít, nebo s tím můžete naložit úplně jinak – vytvořit něco nového a krásného,“ tvrdí Purchaseová. Během několika posledních let si oba Mykaylini rodiče vyslechli spoustu kritiky – podle mnohých například využívají neštěstí své dcery k propagaci šíření konopí mezi děti. Když se matky zeptáme, proč se tak rozhodla, s odpovědí neváhá: „Abych dali i dalším těžce nemocným dětem naději na záchranu.“ „Díky konopí jsem se cítila mnohem lépe. Předtím jsem byla pořád jen smutná. Najednou jsem se ale uzdravila. A konečně jsem našla chuť k jídlu,“ vzpomíná dnes Mykayla. „Proto jsem to udělala,“ potvrzuje Erin. „Přes všechny morální rozpory jsem si to nemohla nechat pro sebe. Rozhodně nelitujeme, že jsme se o příběh naší dcery podělili.“ 

Zdroj: bigbudsmag.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!