Aktuální článek
„Přijďte si pro nás,“ vyzívají pacienti a pěstitelé konopí ve Velké Británii policii

„Přijďte si pro nás,“ vyzívají pacienti a pěstitelé konopí ve Velké Británii policii

  • V malém městečku v odlehlé přírodní rezervaci na severu Anglie asi patnáct kilometrů od nejbližší policejní stanice je chatka se zatlučenými dveřmi. V ní spí Leon, který má na nočním stolku položené kladivo. Očividně je připraven na to nejhorší. „Jsem v zemi nikoho,“ nechal se slyšet v telefonickém rozhovoru. „Takový život mě už štve.“

Dle toho, co zatím o Leonovi víte, by se mohlo zdát, že je paranoidní. Opak je ale pravdou – jen díky ostražitosti zatím o svých osm rostlin konopí, které pěstuje ve vedlejší místnosti, ještě nepřišel. O jeho pěstírně vědí v okolí všichni, překvapivě po jeho rostlinách ale nejdou místní huliči a zlodějíčci, ale poměrně vzdálená ruka zákona. Policie sice vyčmuchá kdeco, v tomto případě se ale Leon přiznal sám. 

Pronásledovaní pacienti

Leon, jehož příjmení a přesné místo bydliště zůstane na jeho přání v utajení, se konopím léčí. Společně s několika sty dalšími konopnými pacienty podepsal petici, která má za cíl učinit přítrž policejním raziím u malých domácích pěstitelů.Skoro všichni signatáři samozřejmě zůstávají v utajení a tváří se, jako by s konopnými pacienty pouze soucítili a sami konopí nepěstovali a neužívali. Zatím jen pár jich vystoupilo z anonymity a v rámci protestu se ohlásilo na policii. 

Pro naprostou většinu nemocných je jediným dostupným zdrojem konopí stále pouze černý trh.

Takový protestní krok je sice vystavuje možnému trestnímu stíhání, ale zároveň poukazuje na nesmyslnost současných britských zákonů o konopí. Hlavním cílem petice je zlepšit dostupnost konopí pro pacienty – mnozí si totiž konopí na předpis nemohou dovolit z finančních nebo jiných důvodů. Loni se legislativní situace ohledně léčebného konopí ve Velké Británii zdánlivě značně zlepšila. Stalo se tak poté co vládou otřásla kauza, během níž rodině chlapce s epilepsií zabavili na letišti Heathrow konopný extrakt k léčbě z Kanady. Tento případ vzbudil pozornost i v zahraničí a nakonec dokonce odstartoval práci na několika reformních zákonech. Kauza jasně ukázala, že Velká Británie je snad největším odpůrcem konopí mezi zeměmi západní Evropy. Statistiky sice ukazují, že počet zadržených za provinění spojená s konopím se v posledních letech snížil, malí samopěstitelé a nemocní ale přesto stále žijí ve strachu.

Teorie a praxe

Ke konopí se ale přitom na ostrovech jiným způsobem nedostanete. Pokud si ho nechcete pěstovat, je to vždy ilegální, nebezpečné a v případě indooru drahé. Dle zákonů je sice léčebné konopí od loňského listopadu na ve Velké Británii legální, v praxi to ale funguje jinak. Většina lékařů zapojená do systému státního pojištění, ve kterém je zaregistrováno 97 procent občanů, ho totiž stále odmítá předepisovat. K léčebnému konopí se tedy dostanete pouze skrze soukromou zdravotní péči. Ani to však není jednoduché řešení – když už se vám podaří najít lékaře, který vám konopí předepíše, může vás recept stát až 30 000 korun. Dle statistiky státní zdravotní péče se dodnes podařilo recept získat pouhým 450 pacientům. Pro naprostou většinu je tak jediným dostupným zdrojem konopí stále pouze černý trh. Situaci neulehčí, ani když se rozhodnete pěstování konopí vzít do vlastních rukou. Sice se nezdá, že by se policie na pacienty přímo zaměřovala, čas od času si ale na některé z nich došlápne. 

Hlavním cílem petice je zlepšit dostupnost konopí pro pacienty – mnozí si totiž konopí na předpis nemohou dovolit z finančních nebo jiných důvodů. 

Současnou kampaň, ve které se pacienti na protest proti absurdnímu systému kriminalizace léčivého konopí sami udávají na policii, odstartovala Carly Bartonová – 32letá odbornice na umění. Vše začalo v loni jejím úspěšným protestem. Poté, co se k užívání konopí veřejně přiznala, jí stát jako první britské pacientce tuto léčbu legálně umožnil. Bartonová rostlinu užívala proti chronickým bolestem způsobeným fibromyalgií, která se u ní projevila po prodělané mrtvici. Při snaze o léčbu ji už dlouho frustrovalo, jak je obtížné konopí sehnat. Proto se rozhodla poslat dopis ministru vnitra, Sajidu Javidovi, který její žádosti loni vyhověl. V reakci na její protest dokonce zahájil podstatné reformy. 

Co se bude dít

Přiznání Bartonové ihned zaplnilo přední strany novin a vyvolalo vlnu dalších protestů a řadu přiznání. K protestujícím pacientům se mimo jiné přidal i Leon. Bartonová v neděli 12. května uvedla, že po svém přiznání pacienti zatím odpověď od policejních úředníků nedostali. Na žádného signatáře petice ale policisté zatím ani nezaklepali s povolením k prohlídce. Nyní uvidíme, jak budou britské autority na tak rozsáhlý protest reagovat. Úředníci a pohlaváři jsou navíc celkem zaneprázdnění – celou situaci komplikuje nekonečné drama okolo Brexitu. „Jsem přesvědčen, že policie vyčkává,“ prohlásil Leon. „Pokud jim nikdo nedá přímé rozkazy, do razií zaměřených proti pacientům se rozhodně nebudou hrnout. Vědí, že jsme nemocí a potřebujeme svůj lék.“

Okolnosti ale často policisty nutí, aby zakročili. Ve chvíli, kdy například soused na pěstírnu upozorní, mají povinnost zasáhnout. I v takových případech jsou si však autority vždy vědomé toho, že se nejedná o komerční pěstírnu, ale pouze o pár rostlin pro vlastní potřebu. Podobně jako ve Spojených státech se přístup policie ke konopí často liší v závislosti na dané oblasti. To ale znamená, že si nikdy nemůžete být jistí, jak se v daném okrsku policie zachová – pár rostlin, nad kterými jinde mávnou rukou, mohou být jinde najednou velký problém.

Osvícený Durham

Například v Durhamu je náčelníkem policie Mike Barton. Jeho policejní sbor je dle magazínu Economist jedním z nejlepších v celé Velké Británii. Bartonovi se mimo jiné povedlo efektivně dekriminalizovat konopí. Svým 1 100 strážníkům sdělil, že na základě držení a pěstování konopí pro vlastní potřebu nemají zatýkat občany. Všichni konopní pacienti ale takové štěstí jako obyvatelé Durhamu nemají. Ann Alstonové je dnes 54 let a před pěti lety ji byla diagnostikována fibromyalgie, kvůli které ztratila práci a musela nastoupit léčbu, při které užívala nehorázné množství opioidních léků na bolest. Alstonová ke své smůle žije v jižním Walesu, kde má policie ke konopí nulovou toleranci. 

Giancarlo zaslal policii dopis, ve kterém se veřejně přiznává, že pro potřeby vlastní léčby pěstuje konopí.

 Spousta jejích sousedů patří mezi vysloužilé policisty a nenávist ke konopí je v nich přímo zakořeněná. „Právě včera někoho v nedaleké vesnici zatkli,“ sdělila Alstonová své obavy našemu magazínu. „Kdyby někdo v okolí tušil, že konopí užívám, už by mi na dveře klepalo pár policistů beranidlem.“ Alstonová na bolest užívá například fentanylové náplasti nebo dokonce i tekuté morfium. Když už má chemie dost, zavolá kamarádovi, který ji připraví pár jointů. Policie se bojí tolik, že si ani netroufne trávu přinést domů. Přitom by si přála, aby si na zahradě mohla zasadit pár rostlin pro vlastní potřebu. „Chtěla bych pěstovat. Už jen proto, abych věděla, co užívám. Stačilo by mi jen trochu, abych mohla přemoct bolest, vstát z postele a prožít den jako normální člověk.“ 

Udat vás může klidně i lékař

Pacienti ve Velké Británii se navíc často musí bát úplně jiných autorit než jen policie. Giancarlo žije v Londýně a za pomoci konopí bojuje s Crohnovou chorobou. Nedávná návštěva jeho ženy u lékaře ale málem skončila pohromou. Giancarlo začal konopí pěstovat, protože si ho již nemohl dovolit kupovat u dealerů. Na ulici ho měsíčně často vyšlo až na cca 30 000 korun. Zpočátku měl obavy, že by jeho domácí mohl objevit jeho pěstební boxy a z bytu ho vyhodit, ale nakonec se ukázalo, že udat vás může i lékař, od kterého byste to opravdu nečekali. Jeho žena na sezení u psychoterapeuta zmínila, že jí proti depresím pomáhá konopí, a o týden později už jim na dveře klepal sociální pracovník s dotazem, jak se daří jejich dvanáctileté dceři. V jednom z pokojů svého malého bytu měl Giancarlo tři rostliny konopí, které nebylo možné necítit, protože jedna z nich zrovna kvetla.

„Bylo to příšerné,“ vzpomínal Giancarlo, který naštěstí situaci s přehledem zvládl. Sociálnímu pracovníkovi přiznal, že konopí užívá v rámci své léčby, ale zároveň ho upozornil, že ho nikdy nekouří před svou dcerou. Pěstování však nezmínil. Zástupce sociálky v tu chvíli uznal, že je vše v pořádku, ale od té doby se Giancarlo orosí, vždy když někdo zaklepe na dveře. Minulý týden nad jeho domem tři čtvrtě hodiny kroužil vrtulník. Snažil se snad objevit únik tepla, který by prozradil pěstírnu? 

„Kdyby někdo v okolí tušil, že konopí užívám, hned by mi na dveře klepalo pár policistů beranidlem.“

To Giancarlo neví, ale okolnosti naznačují, že tento případ ještě uzavřený není. Proto se Giancarlo rozhodl následovat Bartonovou a Leona – také zaslal policii dopis, ve kterém se veřejně přiznává, že konopí pro potřeby vlastní léčby pěstuje. Jedním z jeho argumentů je, že tak alespoň nepodporuje dealery a černý trh. „Nastal čas přijmout veškerá rizika a veřejně se přiznat – je to naše jediná šance, jak něco změnit. Kdybychom to nechali na politicích, nejspíš bychom se řešení nikdy nedočkali,“ povzbudil další pacienty Giancarlo. „Proto jsem to riziko ochotný přijmout. Musím vyjít s pravdou ven a ukázat autoritám, že pacienti nejsou kriminálníci. Už mě nebaví se schovávat. Nedělám nic špatného. Jen se léčím.“

Leonovi konopí pomáhá proti chronické bolesti způsobené mrtvicí, kterou prodělal v roce 2001. Zatímco normální lidi spí, on ve svém domě daleko na severu drží stráž. Rostliny hlídá celou noc a pár hodin spánku si dopřeje až kolem rozbřesku. Jediné, co by si přál, je pěstovat v klidu a beze strachu. Těšilo by ho, kdyby trochu konopí mohl sdílet i s ostatními pacienty, stejně jako je to legálně možné v programech konopné léčby, které dnes již fungují ve Spojených státech. „Věřím, že změnu už máme na dosah,“ prohlásil. „Do té doby toho ale asi moc nenaspím.“ 

Oprava: V předchozí verzi tohoto článku bylo chybně uvedeno, že pacienti, kteří petici podepsali, již konopí pěstovali. Ve skutečnosti se jich k této činnosti přiznalo jen pár. Většina z nich by si jen přála, aby policie ukončila razie zaměřené na malé domácí pěstitele. 

Zdroj: www.leafly.com/ 

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!