Aktuální článek
V České republice se uskuteční první klinické výzkumy konopí jako léku

V České republice se uskuteční první klinické výzkumy konopí jako léku

  • V průběhu již pátého ročníku konference Konopí a věda, která se konala 17. dubna v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny a na které přednášel mimo jiné Lumír Hanuš nebo MUDr. Radovan Hřib, bylo oznámeno, že místní Mezinárodní centrum klinického výzkumu (FNUSA-ICRC) zahájí první ryze české klinické studie zabývající se působením konopné léčby na pacienty.

„Kde jinde dělat klinický výzkum medicinálního konopí než ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně, která má, troufám si říct, největší zkušenosti v léčbě bolesti právě konopím. Dalším velkým potenciálem je nejmodernější klinicko-farmakologická jednotka, která je ojedinělá svým propojením klinické části s prostory lékárny, která byla zbudována v rámci našeho výzkumného centra,“ sdělil ředitel nemocnice Martin Pavlík. „Jedním z prvních úkolů výzkumu bude sledování odbourávání THC u lidí a stanovení možnosti řízení motorového vozidla po užití léčebného konopí,“ doplnil cíle výzkumu Pavlík.

„Ve spolupráci s Farmakologickým ústavem Lékařské fakulty Masarykovy univerzity budeme zahajovat sledování efektu léčebného konopí na úlevu od bolesti dle standardů Evidence Based Medicine (EBM), tedy medicíny založené na důkazech,“ popisuje budoucí činnost MUDr. Radovan Hřib, který je průkopníkem využívání konopí v českém zdravotnickém systému.

Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně se také ve spolupráci s Mezinárodním institutem pro výzkum konopí a kanabinoidů (ICCI) a společností Spectrum Cannabis Czech podílí na vzdělávacích seminářích, které jsou akreditované Lékařskou komorou. V roce 2019 zatím proběhly tři – v Jihlavě, Praze a Ústí nad Labem –, přičemž další se bude konat 13. června v českobudějovické nemocnici.

Zdroj: iweb3.fnusa.cz

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!