Aktuální článek
Zemřel Ralph Metzner, legendární psychonaut a cestovatel do hlubin lidského vědomí

Zemřel Ralph Metzner, legendární psychonaut a cestovatel do hlubin lidského vědomí

  • Ralph Metzner zahájil svou kariéru jako student psychologie po boku Timothy Learyho. Pracovali spolu na kontroverzních studiích na Harvardu, ve kterých se zabývali účinky LSD a dalších drog. V dalším profesním životě se Metzner mimo psychoterapie zabýval rozšířeným vědomím v řadě různých kultur a kontextů. Tento svět opustil 14. března letošního roku ve věku 82 let u sebe doma v kalifornském městě Sonoma.

Ralph Metzner se začal psychedeliky zabývat už během studií na Harvardu, které zakončil doktorátem v roce 1962. Významná byla především jeho spolupráce na výzkumu terapeutického potenciálu LSD, psilocybinu i dalších psychedelik s tehdejšími profesory klinické psychologie Dr. Learym a Richardem Alpertem. Společně se později stali autory kultovní publikace: Psychedelická zkušenost: Příručka vycházející z Tibetské knihy mrtvých (1964), která se stala jedním ze základních pilířů rodící se psychedelické komunity. 

Drop out

Dr. Leary a Dr. Alpert, který později přijal jméno Ram Dass, byli roku 1963 z Harvardu vyloučeni poté, co vedení zjistilo, že během výzkumu podali svým studentům různé halucinogeny. Dr. Leary se následně stal jednou z celebrit tehdejšího psychedelického undergroundu díky propagaci LSD s heslem: „Zapnout, naladit, vypadnout“ (anglicky „Turn on, tune in, drop out“). 

Metzner během výzkumu s Timothy Learym a Ram Dassem sehrál velmi důležitou roli – dařilo se mu myšlenky i výrazné osobnosti svých dvou kolegů usměrňovat a uzemňovat. 

Metzner se naopak popularitě rozhodl obloukem vyhnout, ale jeho zájem o psychedelika neopadl. Dalších několik desítek let se neúnavně věnoval výuce i publikační činnosti. Mezi známé knihy věnující se mnoha podobám psychedelické zkušenosti patří například: Maps of Consciousness, (1971), The Unfolding Self:Varieties of Transformative Experience (1986) a The Expansion of Consciousness (2008). Metznerovy knihy, které byly přeloženy do češtiny, najdete také v Legalizační edici. Jeho odborné zájmy však dalece přesahovaly problematiku halucinogenních látek a hub.

„Už mě nezajímá jen oblast psychoaktivních roslin a drog,“ nechal se slyšet v interview v mexické veřejnoprávní televizi pro program Report from Santa Fe v roce 2015. „V poslední době jsem se zaměřil na výzkum oblasti lidského vědomí obecně. Chtěl bych prozkoumat všechny jeho zákoutí a podoby.“ Oblast zájmu se tedy rozšířila o východní školy meditace, spirituální praktiky různých domorodých kultur… dle svých slov chtěl pochopit „jakékoliv lidské jednání, které se zaměřuje na rozšiřování vědomí s cílem nabýt vědomosti a duchovně se napojit na zdroje života.“ Mimo jiné se také zabýval léčebným potenciálem různých látek, jako je např. MDMA, které válka proti drogám démonizovala jako čistě škodlivé drogy. Dle jeho zjištění by tyto látky přitom mohly být užitečné například při léčbě posttraumatické stresové poruchy či v paliativní péči. 

Skrytý přínos pro vědu

 „Ralph Metzner byl součástí generace vědců, která navzdory propagandě a značnému útlaku ze stran zbytku vědecké veřejnosti neúnavně a v ústraní pracovala na výzkumu psychedelik a změněných stavů vědomí,“ uvedl v e-mailu Jesse Jarnow, autor biografie zabývající se právě psychedelickými vědci s titulem Heads: A Biography of Psychedelic America (2016). „Metzner je sice známý díky své průkopnické práci na Harvardu v průběhu šedesátých let, ale pro dnešní vědu je důležitější jeho dlouhodobý seriózní výzkum psychedelik. Jeho poznatky jsou navzdory předsudkům vůči výzkumu psychedelik jako součásti moderních ezo-nesmyslů naprosto koherentní a důkladně zpracované.“ K umrtí se například vyjádřil i syn Timothyho Leary, Zach Leary: „Ralph byl jednou z hlavních postav psychedelického hnutí,“ uvedl Zach na Facebooku. 

V roce 1989 se svou manželkou založili Nadaci pro zelenou Zemi (Green Earth Foundation), která má za cíl podporovat výzkum a šíření osvěty s cílem „léčit a harmonizovat vztah člověka a planety Země“. 

Metzner zdůrazňoval, že rozšiřování vědomí nemusí vždy být jen mystický či transcendentální jev. „Vaše vědomí se ve skutečnosti rozšiřuje pokaždé, když se ráno vzbudíte,“ uvedl v interview v roce 2015. „Vracíte se ze snů do reality a uvědomujete si: ‚Aha, tady je můj pokoj, moje postel, moje žena, moje rodina, můj pes, má práce.‘ Každý z těchto poznatků vám vědomí o kousek rozšiřuje. Naopak každý večer, když usínáte, se vaše vědomí uzavírá a smršťuje. Jedná se o naprosto přirozený proces. Člověk umí své vědomí jak rozšiřovat, tak v rámci soustředění smršťovat. V ideálním případě byste měli mít tento proces pod kontrolou.“ 

Němec ve Skotsku

Ralph Humphrey Guenther Metzner se narodil 18. května roku 1936 v Berlíně. Jeho otec, Wolfgang, vlastnil vydavatelství a matka Jessie pracovala pro Ligu národů (předchůdce OSN – pozn. překladatele). Metznerova matka byla ze Skotska, a tak Ralph po druhé světové válce střídal školy ve Skotsku a Německu. Později se dostal na oxfordskou Queen‘s College. Poté, co zde absolvoval bakalářské studium, přestoupil v roce 1958 na Harvard, kde se potkal s Learym. V jednom experimentu, na kterém se Metzner podílel, dostali vězni z přísně hlídané věznice halucinogenní látku obsaženou v psychedelických houbách, psilocybin. Cílem bylo zjistit, zda by u nich mohla zmírnit míru recidivy. Tato studie byla stejně jako ostatní experimenty vedené Learym založená na poněkud nezvyklém přístupu. Vědci většinou účastníkům podají drogu, a pak nezúčastněně pozorují, jak na ně působí. „My jsme si ale drogu vzali s nimi,“ vysvětlil jejich tehdejší přístup Metzner v jedné epizodě podcastu Multidisciplinární asociace pro studium psychedelik (MAPS – Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies), ve kterém vystupují hosté Zacha Learyho. „Se skupinou vězňů jsem absolvoval přibližně deset psychedelických sezení.“ Ostatní kolegové z katedry psychologie považovali takové jednání za nebezpečné drogové dýchánky s kriminálníky, ale podle Metznera byly jejich obavy neopodstatněné. „Za celou dobu jsme nezaznamenali jediný projev násilí,“ nechal se slyšet. „Dokonce ani jediný okamžik strachu.“ 

Profesionální a odborný přístup

Metzner tvrdil, že všichni badatelé v oblasti psychedelik v této i ostatních studiích brali svou práci naprosto vážně. „Shromažďovali jsme data,“ vzpomínal. „Používali jsme standardizované dotazníky. Rozhodně se nejednalo o nějaká lehkovážná drogová povyražení. Nás přístup byl čistě vědecký.“

„Ralph byl jednou z hlavních postav psychedelického hnutí.“ – Zach Leary, syn Timothy Learyho. 

Zach Leary, jehož otec zemřel v roce 1996, ocenil především střízlivý přístup Metznera k prvním výzkumům psychedelik v šedesátých letech. Leary na Facebooku uvedl: „Myslím si, že Metzner během výzkumu s Timothym a Alpertem (Ram Dassem) sehrál velmi důležitou roli – dařilo se mu myšlenky i výrazné osobnosti jeho dvou kolegů usměrňovat a uzemňovat.“ Metzner později pracoval jako psychoterapeut v oblasti Bay Area v San Francisku a v roce 1957 se připojil k fakultě, ze které se později stal Kalifornský institut asijských studií (California Institute of Asian Studies) – ten je dnes známý pod názvem Kalifornský institut integrálních studií (California Institute of Integral Studies). V této instituci učil a přednášel 31 let a v období od roku 1977 do roku 1989 byl dokonce jejím děkanem. V roce 2006 zde přijal titul emeritního profesora. 

Astrologie, alchymie a filozofie aktualismu

Dr. Colemanová, kterou si Metzner vzal v roce 1988, prohlásila, že jeho zájmy byly opravdu rozmanité – mimo jiné se zabýval astrologií, alchymií a filozofií aktualismu. Z řady knih, které napsal, manželka vyzdvihuje především publikaci The Unfolding Self (1986), která podle ní zasáhla široké čtenářské publikum díky kombinaci psychologie, filozofie, výzkumu vědomí a mnoha dalších témat, která se dotýkají široké řady kultur i tradic. V úvodu druhého vydání této knihy z roku 1997 Dr. Metzner uvedl, že transformační potenciál psychedelik se netýká jen jednotlivců: „Mnoho jedinců uvádí, že poté, co osvobodí své vlastní vědomí, mají často potřebu své zkušenosti a poznatky sdílet s ostatními a celou společností. Na základě psychedelické zkušenosti také mění své sociální, ekonomické a politické zvyklosti názory a vztahy.“ 

Velká rodina a obavy o planetu

První Metznerův sňatek se Susan Homerovou skončil v roce 1964 rozvodem. Kromě dnešní manželky na něj dnes vzpomíná i jeho dcera, Sophie Metznerová, nevlastní syn Elias Jacobson, dva bratři Robin a Ken, dva nevlastní bratři Gunther Metzner a Otto Metzner a nevlastní sestra Anna Metznerová. 

Metzner zdůrazňoval, že rozšiřování vědomí nemusí vždy být jen mystický či transcendentální jev. 

Jedním z cílů Metznera bylo také vzbudit zájem veřejnosti o zdraví naší planety. V roce 1989 se svou manželkou založili Nadaci pro zelenou Zemi (Green Earth Foundation), která má za cíl podporovat výzkum a šíření osvěty s cílem „léčit a harmonizovat vztah člověka a planety Země.“ Tato myšlenka je také hlavním tématem knihy z roku 1999 s titulem Zelená psychologie. K jejímu napsání Ralpha inspiroval rituál, kterého se zúčastnil u domorodého kmene v Mexiku, v jehož průběhu vypil slabší omamnou látku zvanou balché. „K lidem, se kterými jsem se tam setkal, jsem ihned pocítil obrovské sympatie a obdiv, aniž bych je dříve potkal,“ popsal svou zkušenost. „Zároveň jsem cítil, že stejná náklonnost z nich vyzařuje i ke všem ostatním. Pak mi došlo, že ta síť empatie nezahrnuje pouze účastníky rituálu – bylo v ní zapojeno vše od zvířat a rostlin v okolním lese až po celý svět, nebe, zemi, déšť, slunce, vítr, kameny a stromy.“

Zdroj: www.nytimes.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!