Aktuální článek
Může konopí pomoci ženám trpícím endometriózou?

Může konopí pomoci ženám trpícím endometriózou?

  • „Bolestmi jsem trpěla od první menstruace,“ popisuje Olivia, třicetiletá žena ze Severní Karolíny. „Křeče byly tak hrozné, že jsem nemohla ani stát. Když přicházely ve vlnách, doslova jsem se skácela k zemi. Nepomáhalo mi nic – jenom konopí.“ Jeho užívání je ale v Severní Karolíně nelegální, proto Olivia nechtěla zveřejnit své příjmení.

„Jako by moje tělo vůbec nedokázalo vykonávat normální fyziologické funkce,“ vzpomíná žena. „Pokaždé, když jsem šla na velkou, dokonce i při každém močení jsem měla pocit, jako by se mi vnitřnosti draly ven.“ Bolesti, kterými Olivia trpěla, se lékařům dlouho nedařilo diagnostikovat: „Myslela jsem si, že je to prostě normální a podobná muka prožívá během svých dnů každá žena.“ Endometrióza, onemocnění, kdy tkáň podobná děložní sliznici začne růst na jiných místech těla, u ní byla potvrzena až v roce 2014, kdy se během nesouvisející operace ukázalo, že její tlusté střevo je srostlé s dělohou. 

Endometriózou je postižena každá desátá žena

Lékař Olivii předepsal léky, které sice zastavily menstruační cyklus, nedokázaly ale zmírnit bolest při pohlavním styku: „Mám kvůli nim suchou pochvu a nedokážu dosáhnout orgasmu. Když už se odhodlám k sexu, mám během něj a někdy i několik dní potom bolesti a křeče. Je to pro mě vážně utrpení.“ Odhaduje se, že endometriózou trpí v období pohlavní dospělosti, za niž obvykle považujeme věk mezi 15 a 49 lety, každá desátá žena. Celosvětově tedy choroba postihuje až 176 milionů žen. Náboženské i kulturní předsudky brání řadě z nich otevřeně hovořit o svých sexuálních obtížích nejen s partnerem, ale i s lékaři.

Konopí zvyšovalo pravděpodobnost dosažení orgasmu až dvojnásobně. 

Pohlavní styk nás fyzicky spojuje, uvolňuje stres, je zdrojem radosti, přináší pocit blízkosti i dobrodružství. Zároveň ale může být zdrojem studu, frustrace a fyzického i psychického utrpení. Onemocnění jako endometrióza mohou navíc vést k vážným zraněním při porodu.

Naděje je na obzoru

Zprávy uživatelů konopí o jeho afrodiziakálních účincích nejsou žádnou novinkou, vědeckých studií je ale pomálu a nejsou dostatečně průkazné. Jedna z nich, zveřejněná v březnu letošního roku v odborném periodiku Journal of the International Society of Sexual Medicine, hledala odpověď na otázku, zda může mít konopí příznivý dopad na pohlavní zdraví žen.

„Tento nový výzkum je skvělým přírůstkem na zatím jen řídce osetém poli. Stejně jako u jiných účinků konopí je i tady potřeba najít solidní důkazy, jimiž dokážeme podpořit subjektivní zkušenosti jednotlivců,“ napsala doktorka Adie Wilson-Poeová, neuroložka a pedagožka Washingtonovy univerzity v St. Louis a odborná poradkyně společnosti Weedmaps.

Endokanabinoidy jsou organické látky produkované lidským organismem a svou stavbou se podobají kanabinoidům přítomným v konopí, jako je THC, CBD i další. „Kanabinoidní receptory, objevené v devadesátých letech 20. století, se nacházejí i v oblastech mozku spojených se sexuálními funkcemi,“ napsali autoři studie. „Kanabinoidy a endokanabinoidy reagují s hormony a neurotransmitery, které ovlivňují sexuální chování.“ 

Kvalitnější sex

Studie se zúčastnilo 373 pacientek jedné gynekologické ordinace. Účastnice vyplnily důvěrný anonymní dotazník, který mimo jiné obsahoval otázky týkající se užití konopí před pohlavním stykem. Ženy byly dotazovány na spokojenost se svým sexuálním životem, libido, orgasmus, suchost poševní sliznice a bolestivost pohlavního styku. 

Téměř 70 procent žen, které užily konopí před pohlavním stykem, pak uvedlo, že celkový prožitek byl intenzivnější a příjemnější. 

„34 procent dotázaných připustilo, že alespoň jednou užilo konopí před pohlavním stykem,“ stojí v závěru studie. „Většina žen pak pociťovala zvýšenou chuť na sex, kvalitnější orgasmus a menší bolestivost. Na pocit suchosti poševní sliznice ale konopí vliv nemělo.“ Když byly výsledky vyhodnoceny s ohledem na věk respondentek a jejich rasovou příslušnost, ukázalo se, že užití konopí zvyšovalo pravděpodobnost dosažení orgasmu až dvojnásobně. Pravidelné uživatelky pak dosahovaly orgasmu dvakrát častěji než ty občasné. Téměř 70 procent žen, které užily konopí před pohlavním stykem, pak uvedlo, že celkový prožitek byl intenzivnější a příjemnější. V Severní Karolíně zatím lékaři v naprostém rozporu se všeobecným trendem ze strachu před možným trestním stíháním provádějí pacientům testy na přítomnost THC, a pokud jsou výsledky pozitivní, nepředepíší dotyčné osobě žádné léky k tlumení bolesti.

„Moje neuroložka mi otevřeně řekla, že je pro mě konopí lepší než jakékoli léky, které mi ona sama může předepsat,“ konstatuje Olivia. I ona byla v minulosti testována na přítomnost THC v organismu. „Trpím endometriózou a bohužel žiju ve státě, který mi odepírá potřebnou léčbu.“

Zdroj: news.weedmaps.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!