Konopné pokrmy a nápoje budou hitem roku 2019, tvrdí špičkoví šéfkuchaři

Sypou se jím koblihy, je součástí mléčných koktejlů, přidává se do olivového oleje. Ano, s konopím se budete v kuchyních a restauracích setkávat stále častěji.

Konopné pokrmy a nápoje budou hitem roku 2019, tvrdí špičkoví šéfkuchaři
Je ještě příliš brzy na to tvrdit, zda konopná CBD mánie není jen výstřelek, jenž zmizí v propadlišti dějin stejně jako molekulární gastronomie či jídla servírovaná v zavařovačkách.

Šéfkuchaři po celé zemi se shodují, že pokrmy a nápoje s konopí se v roce 2019 zařadí mezi nejžhavější trendy ve stravování, ačkoli zde nemáme na mysli jídlo, po kterém se „sjedete“ – tyto výrobky používají CBD, nepsychoaktivní sloučeninu extrahovanou z rostlin konopí, o níž je známo, že prospívá zdraví, ale nemá psychoaktivní účinky spojované s THC. 

Lékaři, sestry a právníci

„Podívejte, tři čtvrtiny mé klientely tvoří lékaři, sestry a právníci,“ tvrdí Josh Schwab, jehož koblihárna Glazed & Confuzed v hlavním městě Colorada Denveru nabízí koblihy s polevou obsahující kanabidiol doplněný kandovanými konopnými listy. O víkendech jich prodá víc než třicet denně. „Dokonale se uvolníte, ale hlava zůstane čistá. Prostě a jednoduše upustíte páru.“ 

Nový zemědělský zákon, který legalizoval technické konopí na celém území USA, v příštích letech ještě více podpoří extrémně rychlý růst konopného sektoru. 

Jonathan Eppers zažil nárůst zájmu o konopí z první ruky. Před rokem začal v Los Angeles vyrábět nápoje s vyšším obsahem CBD pod značkou Vybes, které jsou dnes k dispozici v 19 státech, včetně New Yorku a Floridy, v příchutích jako borůvka s mátou nebo ostružina s levandulí. „Ubíjelo mě, jak mě každý den trápily úzkostné stavy. Chtěl jsem se zklidnit a užívat si života. A přesně to mi nabídlo CBD,“ popisuje Eppers, jehož začínající společnost vloni prodala přes milion lahví. Průzkum mezi šéfkuchaři byl součástí každoročního výzkumu Národní asociace provozovatelů restaurací, jež oslovila více než 650 profesionálních kuchařů. 77 procent z nich uvedlo, že nápoje s kanabinoidy jsou podle jejich názoru hlavním trendem pro rok 2019, přičemž konopím obohacené pokrmy se umístily těsně za nimi. Šéfkuchaři, vesměs členové Americké federace kuchařů, zvolili třetím nejvýznamnějším trendem bezodpadové kuchyně, přičemž v předchozím hlasování volili řemeslné sýry, domácí chuťové přísady a slané moučníky. 

Příliš brzy na závěry

Hudson Riehle, výzkumný ředitel asociace provozovatelů restaurací, si myslí, že je ještě příliš brzy na to tvrdit, zda konopná CBD mánie není jen výstřelek, jenž zmizí v propadlišti dějin stejně jako molekulární gastronomie či jídla servírovaná v zavařovačkách. Americké restaurace představují odvětví s obratem 850 miliard dolarů ročně a 15 miliony zaměstnanců a průzkumy jsou založené na každodenních rozhovorech šéfkuchařů s hosty jejich restaurací. „Poslední slovo ale má jako vždy zákazník,“ dodává Riehle. 

Přestože se spousta výrobků vyrábí z krystalického CBD bez vůně a chuti, Amirault raději používá extrakt z celé rostliny rozpuštěný v oleji, který nápojům dodává nezaměnitelnou „bylinnou“ chuť. 

Ačkoli je k dispozici relativně omezený počet klinických výzkumů v oblasti zdravotní prospěšnosti CBD, jeho zastánci tvrdí, že napomáhá při léčbě nespavosti, úzkosti, bolesti a záchvatů. Další uvádějí, že poskytuje mírné uvolnění bez intoxikace. (Pokrmy s konopím s obsahem THC jsou ale zcela jiný příběh.) V Coloradském podniku The Cereal Box si zákazníci mohou za tři dolary přidat do svých cereálií, kávy či mléčného koktejlu lžičku CBD prášku bez chuti. Jeho spolumajitelka Lori Hoferová říká, že spoustu času musí trávit vysvětlováním rozdílu mezi CBD a THC. Tvrdí, že coloradští zákazníci obvykle mají o kanabinoidech větší povědomí, protože tento stát jako první legalizoval veškeré konopí už v roce 2012. „Přesto musíme neustále opakovat, že z tohohle se do rauše nedostanou,“ vysvětluje Hoferová. 

Zmatení zákonů

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) uvádí, že pokud někdo přichází s tvrzením o zdravotní prospěšnosti výrobků s CBD extrahovaným z technického konopí, musí tyto výrobky nejprve předložit k přezkoumání, a dodává, že výrobky s CBD extrahovaným z netechnického konopí zůstávají nelegální na federální úrovni bez ohledu na to, zda jsou legální v jednotlivých státech. Bez ohledu na federální nejistotu si mohou zákazníci zakoupit výrobky s CBD, jako je například olivový olej JuJu Royal za 50 dolarů, kávu Clockwork Coffee od Stillwateru a pivo Two Flowers IPA. Výzkumná společnost Greenwave Advisors předpovídá, že průmysl s konopím bohatým na CBD dosáhne do roku 2021 obratu tři miliardy dolarů a časem až více než 200 miliard dolarů v celých Spojených státech. Nový zemědělský zákon, který legalizoval technické konopí na celém území USA, v příštích letech ještě více podpoří růst konopného sektoru. 

Neobyčejná chuť a zvídavost zákazníků

V losangeleském baru Otium barman Chris Amirault míchá několik drinků s CBD, například Pineapple Express, který vychází z koktejlu Negroni, a Blue Dream, což je varianta long drinku Mai Tai. Přestože se spousta výrobků vyrábí z krystalického CBD bez vůně a chuti, Amirault raději používá extrakt z celé rostliny bohatý na CBD a rozpuštěný v oleji, který podle jeho slov nápojům dodává nezaměnitelnou „bylinnou“ chuť. „Naši hosté se jich nemůžou nabažit. Jsou mimořádně zvídaví.“ 

Kanabidiol by měl poskytovat mírné uvolnění bez intoxikace.

Jeden z nejznámějších propagátorů konopí bohatého na CBD Joel Stanley, který se proslavil před šesti lety v televizní stanici CNN, kdy jeho odrůda Šarlotina pavučinka s obsahem CBD kolem 20 procent dokázala zachránit život malé holčičky s epilepsií, už dlouho sleduje, jak CBD pomalu získává uznání. Nejprve jako lék na nezvladatelné záchvaty u dětí, pak v širším měřítku jako lék na bolest, prostředek k uvolnění a potlačení úzkosti. A nezůstává jen u lidí – majitelé domácích zvířat dnes v čím dál větší míře upřednostňují konopné přípravky pro stárnoucí mazlíčky trpící bolestmi kloubů. „Objevili jsme teprve špičku ledovce, co se týče toho, co CBD a další kanabinoidy a terpeny nabízejí,“ upozorňuje Stanley. „Tyto mocné přírodní léčivé látky byly kvůli prohibici konopí dlouhá léta zakázané, ale to už je – alespoň v Coloradu – minulost. Teď můžeme konečně naplno prozkoumat a zjistit, co všechno konopí dokáže.“

Zdroj: eu.usatoday.com


Dále by vás mohlo zajímat…
Konopné pokrmy a nápoje budou hitem roku 2019, tvrdí špičkoví šéfkuchaři

13.10.2013
Kanabidiol CBD - Kanabinoid se zvláštním významem pro léčbu

Konopné pokrmy a nápoje budou hitem roku 2019, tvrdí špičkoví šéfkuchaři

22.1.2015
Kanabinoidy a psychiatrie

Konopné pokrmy a nápoje budou hitem roku 2019, tvrdí špičkoví šéfkuchaři

22.10.2015
Kanabinoidy nejen konopné

Konopné pokrmy a nápoje budou hitem roku 2019, tvrdí špičkoví šéfkuchaři

9.10.2018
Kanada: Legalizace jen na oko?


Magazín Legalizace je určen pouze osobám starším 18 let.

Je Vám více než 18 let?

ANO NE

Souhlasem potvrzujete pravdivost své odpovědi a dáváte výslovný souhlas vlastníkovi stránek k ukládání informací na Vašem počítači ve formě "cookie" nebo podobném souboru.
© 2013 Legal Publishing, s.r.o.

© Copyright Legal Publishing, s.r.o. 2019 | | Autorská práva

Vytvořil Goodshape.cz | O webu