Aktuální článek
Odkazujeme na filmy

Odkazujeme na filmy

SAMOTÁŘI

Sedm mladých lidí ve věku od třiadvaceti do třiatřiceti let se na konci devadesátých let ve velkém městě pokouší praktikovat cosi, čemu se dříve říkalo milostný vztah. A tak na sebe milostně narážejí a nechávají se unášet napříč dlouhodobějšími anebo krátkodobějšími romancemi, které je dovedou zpět do samoty. Vesna tvrdí, že do Čech přijela proto, že zde nejčastěji přistávají mimozemšťané. Robert pracuje v cestovní kanceláři a rád zaplétá a splétá osudy lidí. Napomůže rozchodu Hanky a Petra, který se pokouší pochopit život skrze nahrávky „opravdového života“ pouštěné do éteru. Zatímco Hanka je pronásledována Ondřejem, do té doby uznávaným lékařem a otcem rodiny, seznamuje se s Jakubem, jehož pozitivnímu pohledu na svět pomáhá marihuana. Na druhé straně způsobuje zhoršování jeho paměti, takže se v jejich vztahu objevují problémy. Hanka hledá pochopení u rodičů, ale doma najde jen dvacet Japonců sledujících „normální rodinku při normální večeři“. Zárukou toho, že v Samotářích jde o víc než o pouhý záznam příběhu lidí tápajících v milostných vodách, jsou jména jeho autorů – scenáristy Petra Zelenky a režiséra Davida Ondříčka.

www.samotari.cz

ZAHULÍME, UVIDÍME!

Hrdiny stoprocentně nekorektní huličské komedie jsou dva naprosto rozdílní kámoši: upjatý Harold svůj život zasvětil bankovním investicím a tajnému pokukování po hezké sousedce Marii. Zato ležérní Kumar si navzdory svému talentu pro medicínu nedělá hlavu s ničím –  včetně toho, že by už konečně měl dospět. Na co nestačí, to okecá. Odjakživa však ty nejdůležitější věci rozhodují spolu. Co se stane, když se tihle dva rozhodnou oslavit konec pracovního týdne společně? Obyčejný hamburger od firmy White Castle se během nekonečné, divoké páteční noci mění v nedosažitelnou vidinu. Zato oba kámoši se na cestě do New Jersey a zase zpátky dostávají do neuvěřitelných problémů. Režisér Danny Leiner navazuje na fenomenální úspěch své teenagerské veselohry Hele, vole, kde mám káru?

haroldandkumar.warnerbros.com

BEZSTAROSTNÁ JÍZDA

Dva hippíci, Billy a Wyatt, zvaný kapitán Amerika, právě vydělali nějaké peníze na drogách, a tak stočili řidítka svých motorek na východ a vyrazili z horkého Los Angeles do vzdáleného New Orleansu na karneval. Film je vyprávění o jejich bezstarostné cestě, kde můžeš kdykoli zastavit a dát si práska marihuany, namazat se v provinčním zapadákově nebo se nevázaně pomilovat s místními krasavicemi. Nic nelze předem plánovat a předvídat. Jednou je odmítne nedůvěřivá recepce omšelého motelu, vzápětí snídají s neznámou farmářskou rodinou a náhodný stopař na chvíli odkloní jejich cestu do osamělé komuny jejich spřízněnců. Nová přátelství se tu navazují snadno a nečekaně a stejně neodvolatelně končí. Tak jako jejich setkání s mladým právníkem Georgem Hansonem, s nímž společně strávili nějaký čas v cele venkovského vězení, popojeli kus cesty, vykouřili pár cigaret – a pak už byli jen bezmocnými svědky jeho smrti. Zbyla jim po něm jen kreditní karta, adresa vyhlášeného bordelu a pocity, které nepřekryla ani bouřlivá karnevalová noc. Revoltující poselství ze sklonku 60. let dodnes neztratilo svoji výmluvnost a naléhavost.

www.easyridertherideback.com

BIG LEBOWSKI

Jeff „Dude“ Lebowski je nejlínější muž v okresu Los Angeles. Miluje bowling, koktejl Bílý medvěd, marihuanu a svůj koberec. Spokojeně tráví dny povalováním, dokud mu dva gangsteři jeho koberec nezničí. Spletou si totiž Duda s jeho milionářským jmenovcem a vymáhají od něj dluhy marnotratné milionářovy manželky. Když se rozhněvaný Dude vydá do domu velkého Lebowskiho hledat zadostiučinění a náhradu za zničený koberec, začíná příběh vtipně kombinující příběhy z detektivek a film noir. Dude se má stát prostředníkem mezi milionářem a vyděrači, kteří unesli jeho ženu. Vše se však komplikuje, když se povalečský antihrdina rozhodne spolu se svými kamarády – katolickým Polákem, slavícím židovské svátky, Waltrem a přihlouplým Donnym – vyfouknout oběma stranám pod nosem milion dolarů. Pseudochandlerovská kriminální zápletka filmu je půdorysem, na kterém bratři Coenové postavili košaté vyprávění plné bizarních postav a absurdních situací okořeněných typickým humorem. 

www.lebowskifest.com

BÍLÁ VDOVA

Idylický život Grace Trevethanové se hroutí. Sebevražda manžela, po němž zbyla hromada dluhů, k tomu jeho bývalá milenka a představa, že by Grace měla přijít o svůj nádherný venkovský dům, to vše naši hrdinku donutí, aby se pustila do práce. S pomocí svého zahradníka Matthewa vymění Grace své milované orchideje za marihuanu. Dny i noci tráví ve skleníku, který se promění v jakousi tajnou laboratoř, a doufá, že se Bůh smiluje a dá dobrou úrodu. A vskutku, první ubalený joint z vlastní zahrádky by skolil i indiánského náčelníka. Grace se tedy vydává z bezpečí své vesničky do drsného podsvětí Notting Hillu, aby nalezla odběratele. V úspěšné britské komedii, která sklidila nadšený divácký aplaus už při svém předpremiérovém pražském uvedení na letošních Dnech evropského filmu, ztělesnila hlavní roli renomovaná Brenda Blethynová (známe ji například z filmů Tajnosti a lži či Tichý hlas), dále hrají Tcheky Karyo (Brutální Nikita, Johanka z Arku) a Craig Ferguson. 

www.newline.com/properties/savinggrace.html

PINEAPPLE EXPRESS

Lenoch Dale (Seth Rogen) se stal jediným svědkem vraždy, v níž jedou podlý drogový boss a zkorumpovaná policajtka. Ve stavu, který má ke střízlivosti hodně daleko, se pouští do boje o holý život, do něhož zatáhne i svého věčně zhuleného dealera. Dale (Seth Rogen) je flákač a budižkničemu, který pracuje jako poslíček, ale většinu pracovní doby tráví hulením trávy. Saul (James Franco) je jeho dealer a kámoš, k němuž občas zajde pro další dávku a na kus řeči. Jenže jednoho dne se Dale náhodou stane svědkem vraždy. Jak asi tušíte, není v té chvíli zrovna ve stavu, kdy by mohl situaci zvládnout v klidu, a tak naprosto zpanikaří. Vrazi si ho samozřejmě všimnou a zběsilá honička může začít. Pod americkou akční komedií je podepsán producent Judd Apatow, který má na svém kontě další komediální tituly jako 40 let panic, Zbouchnutá, Superbad nebo Kopačky. Režie se ujal David Gordon Green, scénář napsali Seth Rogen a Evan Goldberg.

www.sonypictures.com/homevideo/pineappleexpress

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!