Aktuální článek
Konopí by mohlo být cenným zdrojem pylu pro včely

Konopí by mohlo být cenným zdrojem pylu pro včely

  • Výsledky odborného průzkumu provedeného v Coloradu naznačují, že včely mají zvláštní zálibu v konopném pylu. Z 66 rodů včel žijících v Coloradu se celá třetina vydala za obživou do lánů konopí.

Pro včelaře a milovníky medu máme dobrou zprávu. Podle výzkumu studenta entomologie z Coloradské státní univerzity mohou konopná pole představovat hotové skladiště živin pro vyhladovělé včelí kolonie, pokud by mělo dojít na nejhorší. Minulý týden Colton O’Brien na sjezdu entomologů oznámil, že v pastech, které v srpnu rozmístil po konopných polích, objevil celkem 23 různých rodů včel. Takové množství okřídlených tvorů, jež student našel mezi řádky konopí, ukazuje na to, že tato plodina může mít nečekanou ekologickou hodnotu – cenný bonus, pokud se současná vlna legalizace konopí překlopí do rozmachu průmyslové produkce této rostliny. 

„Chytal velké čmeláky, maličké kovově zelené ploskočelky a mnoho dalších tvorů, kteří se hemžili v zeleno-žlutém pylu, jenž se snášel ze samčích rostlin.“

V některých ohledech jsou rostliny konopí pro včelstva překvapivě přitažlivé. Konopí nevytváří nektar a jeho pyl obvykle roznáší vítr, a ne hmyz. O’Brien svou studii prováděl během jednoho měsíce v období, kdy nekvete mnoho dalších rostlin, což částečně vysvětluje, proč hladové včely hledaly obživu právě na konopí. Portál ScienceNews ke zprávě o studii dodává, že nejsou známé účinky konopného pylu na včelí larvy. Je však možné, že v těžkých časech může být konopí pro hladovějící včelí kolonie dobrým zdrojem výživy. V rámci své prezentace na schůzi amerických a kanadských entomologických společností O’Brien zdůraznil, že jeho objev včel dělnic, které si zamilovaly konopí, zvyšuje odpovědnost farmářů. Uvedl, že by měli volit takové prostředky odpuzující hmyz, které včelám nebrání v přístupu ke konopným rostlinám.

Ekologický i ekonomický přínos

Významný republikánský senátor Mitch McConnell přišel s návrhem zákona o pěstování konopí a v rozhovoru po nedávných doplňovacích volbách novinářům sdělil, že ustanovení týkající se pěstování konopí budou zakotvena i v letošním zemědělském zákoně. Pokud by k tomu došlo, znamenalo by to, že konopí zmizí ze seznamu regulovaných látek a bude legalizován jeho prodej. 

Představa smaragdově zbarvených včel prolétající mezi rostlinami konopí je nesmírně přitažlivá. 

Na včely bychom měli pamatovat z mnoha důvodů. Za poslední půlstoletí se ztrojnásobila zemědělská produkce, která na včelách závisí. Ve stejném období však populace včel dramaticky poklesla a vědci začali intenzivně hledat řešení od globálních sítí sledujících včelstva za pomoci umělé inteligence až po miniaturní „batůžky“ s QR kódy pro jednotlivé včely. Třebaže studie provedená v konopných polích mapovala nové území, není to poprvé, co byl zkoumán vztah mezi včelstvy a rostlinami konopí. V současnosti probíhá několik projektů, které zkoumají, jak by včely mohly být nápomocné v pěstování léčebného konopí v bio kvalitě. Francouzský včelař přezdívaný Nicolas Trainerbees je jedním z těch, kdo experimentují s interakcí mezi včelami a odrůdami konopí s vyšším obsahem THC, čímž mimo jiné vzniká takzvaný „kanamed“. Izraelská společnost PhytoPharma prodává různé verze konopného medu Pure Bee s vysokým obsahem CBD a THC v kuchyňských stříkačkách s předváženým množstvím aktivní látky. Tento med může podle společnosti efektivně zprostředkovávat pacientům léčebné účinky různých odrůd. 

V těžkých časech může být konopí pro hladovějící včelí kolonie dobrým zdrojem výživy. 

Vedle ekologického a ekonomického významu připravované konopné legislativy lze jen stěží popřít, že představa smaragdově zbarvených včel prolétající mezi rostlinami konopí je nesmírně přitažlivá. Shrnutí O’Brienovy prezentace, které se objevilo na webu ScienceNews, zní jako kapitola z Čaroděje ze země Oz: „Chytal velké čmeláky, maličké kovově zelené ploskočelky a mnoho dalších tvorů, kteří se hemžili v zeleno-žlutém pylu, jenž se snášel ze samčích rostlin.“

Zdroj: hightimes.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!