Aktuální článek
Kolik THC je už za hranou?

Kolik THC je už za hranou?

  • Existuje hranice? Přestože vědeckých výzkumů o vlivu konopí na lidské tělo i mysl je k dispozici stále relativně málo, vědci se do značné míry shodují na tom, že jak silně se člověk dokáže „zhulit“ – a to dokonce i z těch nejúčinnějších odrůd –, závisí takřka výhradně na individuálních dispozicích a zkušenostech jednotlivých uživatelů.

„U každého opravdu záleží na předchozím individuálním užívání,“ říká profesor farmakologie Richard Miller z Feinbergovy lékařské fakulty Severozápadní univerzity. Naše mozkové buňky jsou pokryty receptory, které si můžeme představit jako úchytky, na něž se mohou vázat chemické látky, jako je například THC. Stejně jako otočení klíčem ve dveřích spouští i vazba THC na receptor celou řadu biologických změn, které ovlivňují náš způsob myšlení i cítění a vytvářejí tak stav omámení. Stejně jako vše, co se užívá příliš často, se však mohou i tyto receptory přetížit.

Přehlcené receptory

„V závislosti na tom, jak moc je používáme, pracují buď lépe, nebo hůře,“ vysvětluje Miller. Lidé, kteří kouří nebo jinak užívají velká množství konopí, jsou mnohem náchylnější ke znecitlivění mozkových receptorů a vytvoření si tolerance i na ty nejsilnější moderní odrůdy. „Pokud receptory zahltíte obrovskou spoustou konopí, mohou mít tendenci pracovat méně efektivně,“ komentuje Miller. „Pozorujeme to u všech léků a drog,“ dodává. „Stejné je to s aspirinem, nikotinem, LSD a tak dále.“ Miller však poznamenává, že vědci mají stále velké mezery v pochopení toho, proč nás silné konopí nebo koncentrované THC užívané například ve vaporizérech ovlivňuje jinak než jeho slabší varianty.

Pokud receptory zahltíte obrovskou spoustou konopí, mohou mít tendenci pracovat méně efektivně. 

Cinnamon Bidwellová, neurobioložka z Ústavu kognitivních věd na Coloradské univerzitě v Boulderu, zdůrazňuje, že takto silné produkty jsou něčím úplně novým a nezmapovaným. „Většina našich dosavadních údajů pochází z výzkumů založených na státem pěstovaném a velice slabém konopí,“ konstatuje Bidwellová a dodává, že bylina je stále ještě federálně zakázaná, a tudíž je její výzkum velmi složitý. I přesto však byla její laboratoř schopna zahájit bádání v oblasti vlivu extrémně silných a koncentrovaných konopných produktů na lidskou fyziologii. „Získané údaje naznačují, že vytvoření si tolerance je rozhodně reálná možnost,“ komentuje. V tom případě bude mít odrůda Matanuska Thunder Fuck – jakkoli může být opravdu silná – na občasného uživatele obrovský účinek, ale na notorického huliče s přetíženými receptory účinek mnohem menší. „Je to tedy spíše otázka vzorců užívání,“ zdůrazňuje Miller.

Jak silné je vlastně dnešní konopí?

Silné odrůdy jsou dnes ve státech s legalizací dostupné velmi jednoduše, to je bez debat. (Existují ale důkazy, že mnohé populární odrůdy mají, bez ohledu na to, jak je výrobci inzerují, všechny zhruba stejný obsah THC a CBD.) Silné konopí, které momentálně máme k dispozici, však možná není až taková novinka, jak si mnozí myslí. Opravdu silné odrůdy existují totiž už dlouho.

 Oproti dřívějšku máte dnes mnohem menší šanci narazit na odrůdy s nízkým obsahem THC. 

„Představa, že dnes máme konopné odrůdy mnohem silnější, zkrátka není založená na pravdě,“ informuje v interview Peter Hendricks, specialista vyučující na Ústavu veřejného zdraví Alabamské univerzity v Birminghamu. „Odrůdy s velmi silným účinekm byly na trhu vždycky.“ Již stovky let lidé po celém světě také extrahují hašiš – vysoce koncentrovanou pryskyřici – a to právě ze všemožných konopných odrůd, dodává Hendricks. To, co se opravdu změnilo, tvrdí, je procento špatných nebo slabých rostlin. „Oproti dřívějšku máte dnes mnohem menší šanci narazit na odrůdy s nízkým obsahem THC,“ tvrdí. Obecně tedy může být kuřivo lepší, ale mnohem významnějším faktorem – a také potenciálním problémem – je popularizace moderních vaporizérů, které se plní vysoce koncentrovanými výtažky THC. Existují výrobky obsahující až 100 % THC (pro srovnání, konopí s obsahem 20 % THC je již považováno za hodně silné). „To může být opravdu poněkud problematické,“ poznamenává Hendricks. „Může to vést k neuváženému užívání. Člověk prostě vloží náplň do vaporizéru a inhaluje,“ dodává. Takové produkty také mohou vést ke značnému zvýšení tolerance. „Uživatelé pak musí volit silně koncentrované výrobky, aby na ně měly vůbec nějaký efekt,“ vysvětluje Hendricks. Pro někoho, kdo má nízkou toleranci k THC, může však užití příliš velkého množství nebo i menšího množství velmi silné odrůdy způsobit značnou „přehulenost“, což se projevuje nevolností, závratěmi a někdy i dezorientací, jak vysvětluje Hendricks. Celkově vzato však „není tato bylina zdaleka tak nebezpečná jako alkohol nebo tabák,“ dodává. 

Terpeny vstupují na scénu

Je také důležité podotknout, že nové konopné produkty bývají často obohaceny o další přírodní sloučeniny podobné THC, obecně nazývané terpeny, které mohou ovlivnit povahu zážitku nebo omámení – neboť působí synergicky, což znamená, že navzájem znásobují své účinky. 

Celkově vzato však není konopí zdaleka tak nebezpečné jako alkohol nebo tabák.

 Při propagování léčivého efektu, chuti a psychoaktivních účinků terpenů výrobci často citují známou studii z roku 2011 zveřejněnou v odborném časopise British Journal of Pharmacology, ale abychom měli opravdovou jistotu, je zapotřebí mnohem více odborných výzkumů, nadto nezávisle posuzovaných a přísně vyhodnocovaných dalšími vědci. Jisté však je, že ve své rostlinné podobě bylo konopí užíváno v různých kulturách po tisíce let. Dnes běžně dostupné odrůdy opravdu mohou být obecně silnější. Proto je nutné si uvědomit, že musíme dbát na jejich bezpečné užívání – stejně jako u každé jiné drogy. „Stejně jako všechny léky musí být i konopí užíváno správně,“ říká Hendricks. „Pokud chceme něčemu říkat lék, musíme se k tomu chovat s respektem.“ 

Zdroj: mashable.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!