Aktuální článek
IACM 50: Rodiče v Brazílii mohou léčit synovu epilepsii vlastním konopím

IACM 50: Rodiče v Brazílii mohou léčit synovu epilepsii vlastním konopím

  • Soud ve městě Uberlandia na jihovýchodě Brazílie povolil na začátku listopadu rodičům čtyřletého hocha, který od narození trpí mozkovou obrnou a později se u něj rozvinul také takzvaný Westův syndrom (závažná forma dětské epilepsie), pěstování a zpracování konopí určeného na léčbu malého pacienta.

Soudce trestního soudu Antonio Jose Pecego své přelomové rozhodnutí odůvodnil tím, že je v souladu s „ochranou práva na život, důstojnost a zdraví. Intervence soudní moci ve prospěch nemocného dítěte, která mu může zajistit zdravější život, je naprosto ospravedlnitelná.“ Během posledního roku byli rodiče nuceni ilegálně pěstovat konopí a vyrábět z něj extrakt pro syna. Otec, který si nepřál být jmenován, uvedl, že předchozí léčba valproátem, topiramátem a klonazepamem vedla k tomu, že syn byl zhruba dvacet hodin denně v bezvědomí.

Jak konstatoval soud, zlepšení chlapcova stavu a kvality života díky léčbě podomácku vyrobeným extraktem je nepopiratelné bez ohledu na nezákonnost takového počínání. Dokazují to mimo jiné záznamy o hospitalizacích v nemocnici, jejichž počet po zahájení konopné terapie výrazně klesl.

Léčba konopím byla v Brazílii nedávno legalizována, ale jediným dostupným konopným léčivem je v současnosti extrakt s převahou CBD a minimem THC, dovážený licencovanou společností ze Spojených států. Ten si podle dostupných statistik v červenci letošního roku pořídilo na lékařský předpis více než 1 500 Brazilců. Celkem má ale povolení užívat konopí k léčbě více než 4 500 obyvatel páté nejlidnatější země světa. Pro naprostou většinu z nich je ovšem importovaný extrakt finančně nedostupný, a proto volí stejnou cestu jako rodiče výše zmiňovaného chlapce s epilepsií.

Zdroj: www.upi.com


Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!