Aktuální článek
První velká klinická studie bude zkoumat vliv konopí na agresivní nádor mozku

První velká klinická studie bude zkoumat vliv konopí na agresivní nádor mozku

  • Australští lékaři a výzkumníci stále ještě hledají dobrovolníky pro celosvětově první studii použití kanabinoidů k léčbě glioblastomu.

Dvojice australských vědců se připravuje na zahájení klinického výzkumu, který má prokázat nebo vyvrátit hypotézu, podle níž konopí dokáže zpomalit růst glioblastomu, tedy vysoce agresivní formy nádoru mozku. Jen v Austrálii je tento typ rakoviny každoročně diagnostikován asi tisícovce pacientů. V průměru se u nich délka života pohybuje kolem jednoho roku a déle než pět let žije pouhých pět procent. Nadějné preklinické výzkumy s kanabinoidy dávají nyní nemocným i jejich rodinám novou naději. 

U zvířat máme celkem jasno

Možný vztah mezi užíváním konopí a léčbou rakoviny byl zatím ověřován na buněčných kulturách a zvířatech, pokusů s lidmi bylo zatím velmi málo a týkaly se hrstky pacientů.

Vědci doufají, že by konopí společně s ozařováním a chemoterapií mohlo přispívat ke zmenšování zhoubných nádorů a bránit jejich opětovném výskytu a růstu. 

Doktorka Janet Schlossová, odbornice na přírodní medicínu z Brisbane, a její kolega, profesor neurochirurgie Charlie Teo, se ale chtějí věnovat výzkumu kanabinoidové terapie (především THC) jako plnohodnotné léčebné metody a jejího srovnání s dnes nejčastěji užívanými chirurgickými zákroky, chemoterapií a ozařováním. Australská vláda legalizovala v roce 2017 užívání některých konopných produktů v medicíně a umožnila tak lékařům je předepisovat. Legalizace zároveň ukončila dlouhotrvající omezení výzkumu medicínského potenciálu rostliny a jejích jednotlivých složek. Vědci se před uvolněním zákonných podmínek mohli zabývat prakticky výlučně vedlejšími účinky užívání konopí, dnes se oproti tomu mohou soustředit na realizaci klinických studií jeho možných léčebných vlastností.

Velká otázka dneška

Doktorka Janet Schlossová je specialistkou na přírodní medicínu a výživu a společně s neurochirurgem Teem upírají své síly právě tímto směrem. Chtějí zjistit, zda by konopný extrakt s vysokou koncentrací kanabinoidů mohl podporovat a zesilovat účinnost konvenční léčby rakoviny. Doufají přitom, že by konopí společně s ozařováním a chemoterapií mohlo přispívat ke zmenšování zhoubných nádorů a bránit jejich opětovném výskytu a růstu. Právě boj s recidivou je u glioblastomu naprosto zásadní pro zlepšování délky i kvality života pacientů. Oba vědci považují za důležitý odrazový můstek pro své bádání dvě starší studie. V průběhu jedné z nich zjistili jejich kolegové ze Španělska, že nitrožilní podávání kanabinoidů mělo za následek zmenšování nádorů a následně prodlužování života nemocných.

Možný vztah mezi užíváním konopí a léčbou rakoviny byl zatím ověřován na buněčných kulturách a zvířatech, pokusů s lidmi bylo zatím velmi málo a týkaly se hrstky pacientů.

Menší výzkum společnosti GW Pharmaceuticals pak potvrdil, že konopí má pozitivní vliv na velikost nádorů i jejich recidivu.   

Hledají se dobrovolníci

Doktorka Schlossová a profesor Teo si jako základnu pro svou práci vybrali Katedru přírodního zdraví univerzity Endeavour College of Natural Health, alma mater jmenované lékařky. Dobrovolníci budou paralelně s absolvování standardní léčby užívat konopný extrakt podávaný v malých dávkách (2 ml) večer před spaním, takže nebude docházet k narušení spánkového vzorce a pacienti by neměli trpět ranní únavou ani pocity otupělosti v každodenním životě. 

Zdroj: hightimes.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!