Aktuální článek
Evropští investoři lační po severoamerických konopných akciích

Evropští investoři lační po severoamerických konopných akciích

  • V zemi javorových listů se z konopí stalo horké zboží, o které je takový zájem, že se začínají šířit zvěsti o další ekonomické bublině. Pro investory sledující dění zpoza Atlantiku vyvstává palčivá otázka, zda a kdy mají začít sázet na rychle rostoucí akcie největších světových konopných byznysů.

Ceny akcií kanadských firem pracujících s konopím letí od poloviny léta nahoru v očekávání úplné legalizace rekreačního užívání konopí, které bylo stanoveno na 17. října. Do boje vstoupily velké pivovary a pouhá zmínka o konopí v hlavních médiích může způsobit další skokový růst. Konopné akcie tak získávají pověst podobnou bitcoinové mánii, která zachvátila trhy loni. Krátcí prodávající (tzv. short-sellers) ostatně již vyrazili do útoku a sázejí na výrazný pokles. Kdy ale přijde a jak dlouho ještě porostou, to nikdo neví.

Starý kontinent zaspal

Evropský trh s legálním konopím (k léčbě a posléze i rekreaci) se teprve musí nastartovat, avšak potenciál je obrovský, tvrdí analytická společnost Canaccord Genuity Group ve své srpnové zprávě. Nejlepší by samozřejmě z hlediska rozvoje trhu byla úplná legalizace trhu s konopím pro rekreační účely na celém kontinentu. 

Doposud jediným opravdu velkým hráčem, který se v Evropě objevil mezi investory do konopí, je tabákový gigant Imperial Brands. 

Okamžité prodeje by podle odhadů překročily půl bilionu korun, avšak to v Evropě zatím v žádné zemi není na pořadu dne. Oproti tomu kanadský statistický úřad odhaduje, že Kanaďané po zahájení prodejů všem dospělým utratí do konce roku za legální konopí až 25 miliard korun. Po extrapolaci na celý rok vychází, že kanadské prodeje by dosáhly přibližně osminy toho, co by podle Canaccordu mohl generovat celý evropský trh. 

Léčba se pomalu rozvíjí

Už jen prodej konopí pro léčebné účely nabízí v Evropě významné příležitosti. Na základě údajů o spotřebě v Nizozemsku Canaccord konstatuje, že prodej léčebného konopí by do roku 2022 mohl v Evropě ročně přinést více než deset miliard korun. Současný trh s legálními konopnými přípravky, jakými jsou oleje a doplňky stravy obohacené o kanabinoid CBD, roste o 40 procent ročně a do roku 2022 dosáhne ročního obratu kolem patnácti miliard korun. Zásadní zlom přišel poté, co konopí pro léčebné účely v roce 2017 legalizovalo Německo, sdělil e-mailem analytik společnosti Canaccord Alex Brooks. Poté se k němu a k Nizozemsku, Itálii, České republice a dalším zemím, v nichž k legalizaci léčby konopím v posledních deseti letech došlo, přidalo Portugalsko, Španělsko a Dánsko

Další velikán: Velká Británie

Legální konopný sektor ve Velké Británii v příštích dvanácti měsících prudce zrychlí růst díky narůstající popularitě zmiňovaných doplňků stravy a především díky legalizaci léčebného konopí, které Británie uzákonila letos na podzim jako poslední evropská země. Na ostrovech se tak očekává, že se velké množství zemědělských a biotechnologických společností pustí do testování kanabinoidů, vývoje aplikačních zařízení či distribučních center. To vše ale zatím pouze v oblasti léčebné, nikoli rekreační. „Pokud se změní veřejné mínění, což je dost dobře možné, pak může být celkem rychle legalizováno konopí pro všechny dospělé – dnes se ale nikdo na tomto základě zatím nepouští do velkých investic,“ dodává Alex Brooks.

Ve Francii podporuje 82 procent obyvatel uvolnění konopí do prodeje pro léčebné účely. 

„Myslím, že britská investiční komunita ještě konopí zcela nepřišla na kloub,“ prohlásil v polovině září Geremy Thomas, muž, který doufá, že brzy dojde k změně. Poté co loni na konferenci Canaccordu ve Vancouveru zažil nadšení spojené s léčebným konopím, založil totiž společnost Sativa Investments, která je jedním z pouhých tří britských investičních subjektů zaměřených na konopí pro léčebné účely. Zbylé dva jsou Ananda Developments a High Growth Capital a všechny jsou kótované na londýnské burze malých investičních společností NEX. Doposud jediným opravdu velkým hráčem, který se v Evropě objevil mezi investory do konopí, je tabákový gigant Imperial Brands, jenž v červnu investoval do startupu zabývajícího se léčebným konopím. 

Drobné

Avšak částky, o které jde výše, jsou jen drobné v porovnání se sumami, jež proudí do kanadského konopného průmyslu. Ze tří výše uvedených subjektů na londýnské burze rostla nejvíce Sativa, a to o cca 30 milionů korun od března, kdy vstoupila na burzu. Pro srovnání, tržní hodnota kanadské společnosti Tilray se pohybuje nad 200 miliardami korun a Canopy Growth dokonce překračuje 300 miliard. Sativa Investments vlastní podíl ve společnostech studujících, jaké odrůdy jsou nejlepší na různé nemoci, a také  ve výrobci tenkých proužků s konopným extraktem, které se rozpouštějí na jazyku. V pátek firma oznámila vytvoření společného projektu se společností Lexamed GmbH se sídlem nedaleko Stuttgartu, a to se záměrem proniknout na obrovský německý trh s léčebným konopím. Geremy Thomas tvrdí, že Sativa by eventuálně mohla ve Velké Británii a Evropě nabízet služby kanadských společností v oblasti rekreačního užívání. To však nenastane, dokud se nezmění veřejné mínění a regulace v oblasti konopí.

Zřejmý trend

Ve Velké Británii i Evropě však začíná docházet ke změně postoje. Dva britští chlapci, Alfie Dingley a Billy Caldwell, v první polovině roku dostali speciální povolení k dovozu konopného oleje poté, co se díky sporům se státní správou dostaly léčivé účinky konopí do centra pozornosti. „Proti takovým důkazům se jen velmi těžko argumentuje,“ konstatoval Thomas. 

Zásadní zlom přišel poté, co konopí pro léčebné účely legalizovalo na jaře roku 2017 Německo. 

Ve Francii podporuje 82 procent obyvatel uvolnění konopí do prodeje pro léčebné účely. Alespoň to tvrdí výsledky průzkumu, který v červnu provedl think tank Terra Nova. A 75 procent Britů podporuje konopí na lékařský předpis, oznámila v květnu analytická YouGov ještě předtím, než se na veřejnost dostaly případy Dingleyho a Caldwella. Německo legalizovalo léčebné konopí v březnu 2017. 26. července oznámil britský ministr vnitra Sajid Javid, že konopné deriváty, jež splňují bezpečnostní a kvalitativní normy, budou letos na podzim konečně legalizovaný. Ten samý den poskočily akcie Sativa Investments o 25 procent. „Reklasifikace dá britským investorům reálnou představu o tom, jak bude fungovat trh s léčebným konopím,“ myslí si Geremy Thomas. Většina populace stále nemá pro konopí dostatečné pochopení a „v hlavě má pořád představu budižkničemů kouřících jointy někde v tmavých uličkách,“ dodal Thomas. „To ale není pravdivá představa a brzy zmizí.“ 

www.businesstimes.com.sg

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!