Aktuální článek
Natural Technologies – 15 let na trhu

Natural Technologies – 15 let na trhu

  • V letošním roce slaví společnost Natural Technologies, dvojka v pěstební technice na českém trhu, patnáctileté výročí. Majitele společnosti Michala Jakeše jsme se zeptali, co firmu provázelo na její cestě na výsluní a jak se jí dotkl zátah na growshopy v roce 2013.

Proč sis vlastně otevřel growshop? 

Protože rád cestuju, viděl jsem v minulosti podobný obchody v západní Evropě. Zajímalo mě to z toho důvodu, že pěstování rostlin pod umělým osvětlením není nic divného ani špatného, ba naopak s ubývající ornou půdou a nestálostí počasí se s tímto zařízením každému nabízí vytvořit si doma vlastní pěstební klima. A to nemyslím jen pro konopí, to je velmi mylná představa, že growshopy snad prodávají vybavení jen k pěstování konopí, protože mými zákazníky jsou zahrádkáři i zemědělci. Lidé, kteří v umělých podmínkách pěstují zeleninu nebo například orchideje.  

Co považuješ za největší úspěch a neúspěch ve svém podnikání?

Za svůj úspěch jistě považuju to, že se mi na český trh povedlo dostat některé moderní technologie prvotřídní kvality. Patří mezi ně absolutní špička mezi osvětlením, značka Gavita Holland, respektive Gavita Professional, a dále mám radost, že se mezi lidi pomalu dostávají americké technologie společnosti Sunlight Supply, což jsou chlazené reflektory. Tato technika, kterou já prodávám, se ve světě obyčejně používá na osvěcování ohromných skleníků, ve kterých se ve velkém pěstuje zelenina nebo bylinky. To je tedy můj velký úspěch, protože ono dostat něco na český trh není zas tak jednoduché. Ten trh je relativně malý, a navíc český zákazník povětšinou nerad zkouší něco nového, je ke všemu velmi skeptický a dává si pozor na všemožné módní výstřelky. 

A existuje tedy i nějaký ten neúspěch?

Věc, která mě bude trápit až do smrti a beru ji jako největší neúspěch, byla ta blamáž, kdy nás, a myslím tím většinu obchodníků, napadl vlastní stát a já neuspěl u jediného soudu. 

Tím napadením jistě myslíš zátahy na growshopy v roce 2013. Jaký dopad měla tato kauza na tvůj byznys?

Jak říkám, beru to jako ponížení, jako lumpárnu ze strany státu, který mě a další stíhal na základě naprosto gumovém paragrafu šíření toxikomanie se snahou segment našeho podnikání zničit. Ačkoli se jim na malých městech jejich záměr relativně podařil a pro některé regionální obchodníky byl zátah likvidační a dodnes mají dluhy, paradoxně to mělo i opačný efekt, protože když porovnám situaci před a po, tak dnes je growshopů a obchodů se semínky více, než tomu bylo před zátahy. Co se týče mě samotného, zásahem mi policie ve jménu zákona v podstatě ze dne na den zničila deset let tvrdé práce, kdy jsem se usilovně vypracovával z nuly na pozici číslo dvě na trhu s pěstebním vybavením. Finančně to byl pro mě velký průšvih, i když policie mi vyrabovala jen velkoobchod.

Dneska démonizovat a kriminalizovat konopí, které tady bylo dřív než my, mi přijde ze samé podstaty zvrhlé.

Ačkoli jsem v té době měl dvě maloobchodní prodejny, kde by se ta toxikomanie teoreticky směrem k zákazníkům šířit mohla, nevzali mi odtamtud nic. V jednom obchodě nebyli vůbec, v druhém si udělali jen soupis zboží, ale nevzali ani láhev hnojiva. Vykradli mi jen velkoobchod, kam nemá sice veřejnost přístup, ale bylo jim jasné, že to mě bude bolet nejvíc, protože tam jsem měl v podstatě veškeré zboží na zásobování celého českého trhu. No a logicky mě napadlo, že policii moc nejde o zamezení domnělého šíření toxikomanie, ale že je to cílená likvidace. Navíc bylo jaksi v rámci celé té situace úsměvné, že v den zátahu policie společně s URNou přijeli s mačetama a papírovými pytli v ruce v očekávání, že budou kosit nějakou velkopěstírnu konopí. O to víc byli pak překvapeni, když zjistili, že se jedná o obyčejný sklad zboží obchodní firmy, a pak místo na sklizeň došlo na rabování, normální legální loupež za bílého dne, posvěcenou státem. U všech soudů, kterými jsem následně prošel, jsem zjistil, proč je spravedlnost slepá.

 

Prodáváš taky semena konopí. Co říkáš na to, že neustále přibývají nové semenné banky?

Semena jsme prodávali a prodáváme, ale nikdy jsme tak nečinili společně s prodejem pěstební techniky. Tyto činnosti byly vždycky oddělené, měli jsme na za tímto účelem připravené oddělené e-shopy i sklady. Takže i při zátahu policie žádná semena nenašla. Co se semenných bank týče, já se o semínka zajímám od přibližně devadesátého šestého roku, kdy jsem opakovaně navštěvoval Nizozemsko a semínka tam zaregistroval. Za těch více než dvacet let se situace na trhu výrazně změnila, tenkrát byly semenné banky povětšinou jen v Nizozemsku a jednalo se o pár firem jako Sensi Seeds, Dutch Passion nebo Barney’s Farm. Dnes je situace jiná, trh tvrdí Španělsko, kam se i kvůli příznivější legislativě mnoho holandských firem přestěhovalo, a velké věci na poli šlechtění se odehrávají také v Americe, byť jsou tam semena na federální úrovni dodneška nelegální.

U všech soudů, kterými jsem prošel, jsem zjistil, proč je spravedlnost slepá. 

Obecně k dnešním novým semenným bankám mohu dodat, že která banka nemá ve své nabídce semena typu regular, tak by se dalo říci, že není pravá semenná banka. Samozřejmě to neplatí u všech, ten důvod, proč zaběhlé a etablované značky neprodávají regulérní, tedy nefeminizovaná semena, ač by je v nabídce mít mohli, je ten, že nechtějí, aby jim byla kradena genetika. Problém je v tom, že se na trhu objevilo značné množství různých pseudosemenných bank, které se snaží klienty zásobovat takzvanými bulky, tedy semínky ve velkém množství za nízké ceny, ačkoli mnohdy nevalné kvality. Jedná se totiž o semena, která jsou vyráběna ze semen. Správný šlechtitel získává semena tak, že má v zásobě pyl ze samců požadované genetiky, kterým opylí mateční rostlinu, a tím si zajišťuje stabilní genetiku. A to je jeden z důvodů, proč i náš obchod 5semen.cz prodává k dnešnímu dni semena tuším pouze třinácti seedbank, kdy zákazník má u nás jistotu, že dostává semena dané genetiky od skutečné banky, která má svého šlechtitele. 

Jak vidíš dnešní klientelu s ohledem na svou patnáctiletou zkušenost? 

Musím říci, že mi zákazníci přibývají. Nevím, jak je to u ostatních obchodníků, ale mně přibývají zákazníci ve věku našich rodičů nebo můžeme říct střední a střední starší generace. Což je poslední tři roky vzestupný trend, kdy tito zákazníci mají zájem nejen o semena, ale i o pěstební techniku. Přibývá například i takových, kteří si chtějí přisvěcovat ve sklenících. Už si na internetu vyčetli, že když ve skleníku rostlinám svítíte, můžete si zajistit i dva pěstební cykly. Mohu říct, že za mého působení v pěstební branži se informovanost zákazníků mnohonásobně zvedla. Mnoho lidí pochopilo, že konopí je skutečně lék a že pomáhá na spoustu neduhů. A těch lidí, kteří se konopím chtějí léčit a pokud možno si konopí sami vypěstovat, takových přibývá geometrickou řadou a nebude to jinak. 

Jak vnímáš současnou právní úpravu konopí v naší zemi?

Vnímám ji jako gumovou a velmi nejasnou, kdy je v našem „právním státě“ možné vidět od různých soudců různé rozsudky v podstatě za tu stejnou věc. Vnímám ji jako hrůzostrašnou, když může být člověk za pěstování pár kytek odsouzen i na několik let. Chápu, že policie by měla zasahovat u velkopěstíren, u kterých je trestná činnost spojena s vysokými výdělky a které dodávají velké množství konopí na černý trh. To mi v pořádku nepřijde. Každopádně však souhlasím s tím, aby se regulace pěstování určitého počtu rostlin pro jakoukoli osobní potřebu stala co nejdříve politickým tématem. Ideální by byla situace, kdyby existovala nějaká ohlašovací povinnost, v rámci které by samopěstitel nahlásil příslušnému obecnímu úřadu nebo jiné instituci, že na tom či onom katastrálním čísle bude pěstovat tolik a tolik rostlin pro osobní potřebu. Na podzim by k tomuto hlášení přibylo druhé, ve kterém by bylo uvedeno, kolik pěstitel z rostlin sklidil sušiny, kterou si pro další použití bude doma přechovávat. Takto by samopěstitel sám transparentně dodal podklady k tomu, aby bylo jasné, že sice pěstuje, ale nezásobí svým výpěstkem černý trh a nikterak se prodejem konopí neobohacuje. V opačném případě by takový skutek byl i nadále trestným činem. 

Ty sám by ses registroval, abys mohl pěstovat, nebo bys raději úplnou svobodu, tedy pěstování bez ohlášení? 

Samozřejmě, že úplná svoboda by byla ideální, do demokratické společnosti svoboda patří, nicméně víš, jak to je. Dáš lidem svobody moc a první, co udělají, ji zneužijí. Byla by to ve finále voda na mlýn všem odpůrcům legalizace, kteří by hned říkali, tady jste dali lidem svobodu si pěstovat a oni si toho pěstují pětkrát tolik a prodávají to někde po barech nebo snad dětem. Já věřím, že všichni ti lidé, kteří se konopí chtějí samoléčit, by jednoduše podstoupili proceduru registrace a měli by klid. Moje představa je tedy nastavit samopěstování nějakou konkrétní regulaci, připravit zákony, které by byly pro lidi, a nikoli proti nim. 

Jak vnímáš samozásobení a samoléčbu konopím?

Právě ten kontrast v tom, že konopí pro léčebné účely je legální, ale nedostupné, a lidé pak překračují zákony a konopí si pěstují sami a sami se jím léčí, tak přesně tomuto samozásobování bych se snažil dát zelenou. Dneska řešit, démonizovat a kriminalizovat rostlinu, která tady byla dřív než my, mi přijde ze samé podstaty zvrhlé. Každý dospělý člověk by měl mít přeci možnost se sám rozhodnout, jestli se chce léčit tím či oním. Já sám například, namísto klasických farmak využívám maximální možnou měrou tradiční čínskou medicínu, které věřím a která mi pomáhá.

Co bys závěrem vzkázal čtenářům i zákazníkům?

Přál bych si, aby společnost začala víc fungovat na elementárních pravidlech slušného chování a vystupování, poněvadž to, co sleduji poslední dobou v naší společnosti, tak mi to přijde, že se všichni museli úplně zbláznit. Lidi se k sobě chovají jako zvěř, jsou schopni se mlátit na ulicích, zkrátka mi přijde, že nevraživosti a nenávisti je až příliš. Přeji všem více slušnosti, více tolerance a více lásky.

………………………………………………………………………………………………………………

Soutěžte s e-shopem 5semen.cz a Legalizací v sezónní fotosoutěži o ceny v hodnotě
20.000 Kč! Více informací najdete zde.

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!