Aktuální článek
I technické konopí má významné protirakovinné účinky

I technické konopí má významné protirakovinné účinky

  • Na odborné konferenci Experimental Biology 2018, která se konala ve dnech 21. až 25. dubna v kalifornském San Diegu, zveřejnili dva doktorandi z Lékařské fakulty Sullivanovy univerzity v Kentucky nejnovější výsledky svého bádání v oblasti možných antikarcinogenních vlastností technického konopí.

Jednalo se o dva samostatné výzkumy, kdy oba pracovaly s extraktem označeným jako KY-hemp, který byl vyroben z technického konopí pěstovaného právě ve státě Kentucky. „Technické konopí – stejně jako marihuana využívaná k rekreačním a léčebným účelům – obsahuje terapeuticky využitelné složky jako třeba kanabidiol (CBD), kanabinol (CBN) a tetrahydrokanabinol (THC), nicméně na rozdíl od marihuany nebyl terapeutický potenciál technického konopí detailně prozkoumán,“ vysvětlují motivaci k výzkumu jeho autoři Sara Bielaová a Chase Turner.

První studie zjistila, že různé dávky extraktu aplikované na buněčné kultury vaječníku vedly k signifikantnímu zpomalení buněčné migrace, což podle autorů naznačuje, že extrakt KY-hemp by mohl účinně zpomalovat metastáze rakovinných buněk. Účinnost se přitom odvíjela od podaného množství extraktu (čím větší množství, tím výraznější účinek).

V druhé studii se mladí vědci věnovali pozorování protektivních vlastností extraktu KY-hemp. Výsledky potvrdily, že extrakt zpomaluje v nádorových buňkách vaječníku sekreci interleukinu-1-beta a tím brání rozvoji zánětlivých procesů, které jsou škodlivé a mohou souviset s nádorovými onemocněními. 

„Naše výsledky i předchozí výzkumy ukazují, že extrakt KY-hemp zpomaluje progresi rakoviny vaječníku srovnatelně nebo dokonce lépe než v současnosti využívané léčivo cisplatina, které je vysoce toxické,“ prohlásil Turner.

Zdroj: www.sciencedaily.com


Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!