Aktuální článek
IACM: Izrael: U více než 93 % konopných pacientů důchodového věku se zlepšil zdravotní stav

IACM: Izrael: U více než 93 % konopných pacientů důchodového věku se zlepšil zdravotní stav

  • Vědeckých důkazů na podporu tvrzení, že konopí může výrazně pomáhat seniorům (čemuž jsme se v Legalizaci detailně věnovali opakovaně, naposledy ve vydání č. 41 – pozn. red.), v poslední době přibývá jako hub po dešti. Nejnovějším a vzhledem k výsledkům poměrně zásadním přírůstkem je práce týmu odborníků z Ben Gurionovy univerzity v Negevu a z Institutu pro klinický výzkum kanabinoidů ve městě Beerševa, mezi nimiž figuruje i nestor konopné vědy profesor Raphael Mechoulam.

Autoři studie nazvané „Léčba konopím je pro starší generace bezpečná a účinná“, jejíž výsledky byly zveřejněny v polovině února v odborném časopise European Journal of Internal Medicine, sledovali průběh šestiměsíční konopné terapie u 2 736 pacientů ve věku 65 let a vyšším (průměrný věk byl 74,5 roku). Nejčastějšími zdravotními problémy byla bolest (66,6 procent pacientů) a rakovina (60,8 procent). Pacienti dále trpěli Parkinsonovou chorobou, posttraumatickou stresovou poruchou, ulcerativní kolitidou, Crohnovou chorobou, roztroušenou sklerózou a dalšími nemocemi. V abstraktu studie izraelští výzkumníci uvádějí, že „po šestiměsíční konopné léčbě uvedlo 93,7 respondentů, že se stav jejich nemoci zlepšil a intenzita bolesti poklesla na desetibodové škále v průměru z osmi na čtyři.“ Mezi konvenčními farmaceutiky bychom těžko hledali léky s takovou mírou úspěšnosti. 

Nejčastěji uváděnými vedlejšími účinky, které však nebyly vyhodnoceny jako závažné, byly závratě (9,7 procent) a sucho v ústech (7,1 procent). U 18,1 procent pacientů se navíc podařilo dosáhnout toho, že přestali užívat opioidní analgetika, a to buď zcela, nebo alespoň snížili jejich dávky. V závěru autoři konstatují, že „konopí může pomoci omezit užívání řady léků na předpis, a to včetně opioidů.“

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov


Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!