Aktuální článek
Přátelé konopí

Přátelé konopí

Pamela Anderson (*1. 7. 1967, Kanada; modelka, herečka, aktivistka)

Krátce nato, co po získání dvojího občanství poprvé odvolila v USA (2008), napsala hvězda nejen seriálu Pobřežní hlídka otevřený dopis nově zvolenému prezidentu Obamovi. V něm ho vyzývala k legalizaci marihuany, podpoře vegetariánství a ukončení války v Iráku. Tehdy se Obama teprve chystal k nástupu do úřadu. Ani po třech letech ji, zdá se, nevyslyšel.

Kdo dokoukal slavné ukradené domácí video Pamely s jejím již ex-manželem Tommym Lee až do konce, mohl si spolu s Tommym vychutnat, jak blondýna zkušeně, ač před kamerou trošku nervózně, balí baličkou špeka – poté, co pár společně usoudí, že konopné burgery à la „Pammy and Tommy Stoney Camping Creations Cookbook“ by je příliš odrovnaly (a taky je unavená).

Anderson se narodila a vyrůstala v kanadské Britské Kolumbii, a tak není divu, že s touto rostlinkou má zřejmě bohaté zkušenosti. Přestože to i díky práci plastických chirurgů celkem třináctkrát dotáhla na obálku amerického Playboye (světový primát), zůstala v jádru hipísačka. Silikonu je už míň a Pamela žije střídavě na plážích Kalifornie a ve své rodné BC. Věnuje se mimo aktivismus či umění zejména svým synům, které má z pětiletého manželství s Tommym (14 a 15 let). Další dvě manželství trvala již jen několik měsíců, v druhém případě dokonce jen necelých 10 týdnů.

Kareem Abdul-Jabbar (*16. 4. 1947, USA, rozený Ferdinand Lewis Alcindor;  basketbalista)

Jeden z nejlepších basketbalistů všech dob a držitel mnoha rekordů zámořské NBA vyrůstal na newyorském Manhattanu jako Lew Alcindor, syn prodavačky v obchoďáku a policisty-jazzmana. Od mládí vynikal v basketbalu a když v roce 1971 ve své druhé sezóně v NBA s týmem Milwaukee Bucks získal první titul, konvertoval k islámu a přijal jméno Kareem Abdul-Jabbar (volně přeloženo „vznešený služebník všemohoucího“). Za svou dvacetiletou kariéru získal se svými týmy (později LA Lakers) titulů celkem šest, šestkrát byl také vyhlášen nejužitečnějším hráčem NBA, nastřílel rekordních 44 149 bodů a nesmazatelně se zapsal do basketbalové síně slávy.

Jeho náklonnost k huleníčku vyšla poprvé na veřejnost, když byl v roce 1998 zadržen s malým množstvím marihuany na letišti v Torontu. Případ se vyřešil pokutou na místě. Jednoho červencového večera v roce 2000 pak byl zadržen v Los Angeles za řízení pod vlivem marihuany. Hlídkující policista z otevřeného okénka jeho vozu totiž ucítil charakteristický závan. Testy intoxikaci potvrdily a Kareem se poroučel na stanici, kde byl obviněn z přečinu a následně propuštěn na kauci.

Při následném stání soudci vysvětlil, že mu kouření pomáhá na zdravotní potíže: „Používám to proti nevolnosti při bolení hlavy,“ uvedl do protokolu. Nakolik mu tráva pomohla při nedávném úspěšném boji s jistou formou leukémie však již zdroje neuvádějí. 

Pierce Brosnan (*6. 5. 1953, Irsko; herec, producent a enviromentalista)

Čtyřnásobný představitel nesmrtelného agenta 007 sice nikdy veřejně svou náklonnost ke konopí neventiloval, i tak ale vyšla najevo. To když ho v roce 2003 v proslulém obchodě s kuřáckými potřebami Dementia (s firemním sloganem „Hulíme první ligu“) na kalifornském Malibu nafotil jakýsi náhodný návštěvník při nákupu vodní dýmky zvané bong a používané prakticky výhradně na kouření trávy. Ten snímky hbitě prodal bulvárnímu magazínu The Star.

Brosnan strávil v obchůdku delší dobu, důkladně si nabízené bongy prohlédl a nakonec si po konzultacích s potetovaným týpkem s bradkou vybral luxusní zdobený model za tisíc dolarů. Podle vyjádření fotografa se „James Bond“, který žije nedaleko, choval v krámku velmi nenuceně. Nechal tak vzpomenout na vtipné zhulenecké video z roku, ve kterém si zahráli mimo jiné Tommy Chong nebo Jack Herer, nazvané Secret Agent 420 James Bong – License to Chill (Tajný agent 420 James Bong – povolení relaxovat; parafráze na Licence to Kill – povolení zabíjet).

Herec je znám svou charitativní činností a aktivní podporou ochrany životního prostředí, je například členem dozorčí rady organizace Sea Shepherd Conservation Society. Ve volném čase se věnuje malování a výtěžky z prodeje jeho obrazů putují, jak jinak, také na charitu.

Pepek Námořník (*kolem 1898; námořník a komiksová postavička)

Slavný milovník jisté zelené rostliny se poprvé objevil na papíře v roce 1929, to mu bylo prý kolem třiceti. Z vedlejší role v komiksu Elzieho Segara se rychle vypracoval až na superhrdinu, který s fajfkou v koutku úst a za pomoci blahodárného špenátu nedal nepřátelům šanci a rozesmál milióny dětí po celém světě. Někteří experti na jeho život jsou však přesvědčeni, že to nebyl špenát, co dávalo Pepkovi jeho nadpřirozenou sílu. Poukazují na to, že v době zrodu postavičky byl v Americe špenát slangovým výrazem pro marihuanu. Kromě toho právě probíhala mediální masáž, tvrdící – mimo jiné nesmysly – také to, že hrozná marihuana způsobuje mocnou sílu. Pepek byl koneckonců světaznalý námořník a kdo jiný než námořníci přivezli trávu do Ameriky. V šedesátých letech se Pepek opakovaně objevuje, jak konzumuje svůj špenát za pomoci vodní dýmky, a snad nejpřesvědčivější důkaz nacházejí znalci v kousku z roku 1980, ve kterém za svitu měsíce Pepek s přítelem Wimpym vyzvedávají na molu v Miami zásilku „čistého bolívijského špenátu“ od jakéhosi Latinoameričana, kterého Pepek nazývá svou spojkou. Takže děti, pěkně papejte špenát, je tam hodně železa a budete silné jako Pepek Námořník!

John Lennon (*9. 10. 1940 Velká Británie – 8. 12. 1980 USA; hudebník, skladatel, malíř, herec, spisovatel, politický aktivista)

Stejně jako ostatní členové legendární kapely The Beatles patřil John Lennon k největším milovníkům a propagátorům konopí. S marihuanou slavné Brouky údajně seznámil při jejich první návštěvě New Yorku v létě roku 1964 další slavný hulič Bob Dylan, který je přišel navštívit do hotelu. Od té doby se stala nedílnou součástí tvorby skupiny. Sám John k tomu uvedl: „Kouřili jsme marihuanu hned k snídani. Byli jsme stále zhulení a nikdo s námi nemohl komunikovat, všichni jsme měli skelné oči a jen se tiše hihňali.“ V roce 1970 přiznal Lennon v jenom interview, že si zahulili dokonce v mahagonem vykládané šatně Buckinghamského paláce krátce předtím, než byli britskou královnou v říjnu 1965 vyznamenáni vysokým řádem britského impéria.

John i ostatní členové kapely byli nejen nadšenými huliči, ale také aktivními bojovníky za legalizaci konopí. V červenci 1967 si zaplatili celostránkový inzerát v Sunday Times, který začínal velkým nadpisem Zákony proti marihuaně jsou z principu nemorální a v praxi nefunkční. Obsahoval také petici za zásadní zmírnění tehdejších zákonů, kterou podepsalo mnoho vlivných osobností té doby. Nastartovala tříletý proces, na jehož konci k jistému zmírnění zákona skutečně došlo.

Lennonův aktivismus se neomezoval pouze na Anglii, angažoval se při různých příležitostech i v USA nebo Kanadě. Za svou veřejnou činnost si vysloužil značnou pozornost úřadů včetně FBI i CIA, nevyhnul se ani zatčení za přechovávání marihuany (kterou mu údajně sami policisté podstrčili při šťáře v Londýně v roce 1968) nebo pokusům o vyhoštění z USA. Za mír a legalizaci konopí však John Lennon bojoval až do své tragické smrti v roce 1980. Některé konspirační teorie odhalují dokonce poměrně věrohodné indicie, že právě kvůli této činnosti vládnoucí establishment zinscenoval jeho zavraždění. R.I.P. John!

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!