Aktuální článek
Britští lékaři volají dekriminalizaci konopí a všech dalších drog

Britští lékaři volají dekriminalizaci konopí a všech dalších drog

  • Jeden z nejstarších a nejuznávanějších odborných lékařských magazínů British Medical Journal se poměrně nečekaně razantně vyslovil proti kriminalizaci uživatelů ilegálních látek a místo válčení proti drogám volá po změně přístupu, který bude odpovídat principům ochrany zdraví.

Zatímco vědecká komunita neustále diskutuje o potenciálních zdravotních výhodách ilegálních drog jako třeba konopí, lékaři a vědci ve Velké Británii začali tvrdit, že dekriminalizace těchto látek je nezbytná pro ochranu veřejného zdraví, a to bez ohledu na to, nakolik zdraví prospěšné nebo škodlivé tyto látky jsou. Lékařský časopis British Medical Journal (dále jen BMJ), jeden z nejstarších a nejcitovanějších medicínských žurnálů v anglicky mluvících zemích, jehož první číslo spatřilo světla světa již v roce 1840, se nedávno formálně vyslovil pro ukončení represí a kriminalizace za užívání drog, a zároveň požaduje legalizaci a regulování drog pro rekreační či lékařské účely. 

Výzvy týkající se ukončení „války proti drogám“ obvykle vycházejí od advokátů pohybujících se v trestním právu nebo od nadšenců do konopí, nikoli od lékařů. 

BMJ rozhodně podporuje snahy o legalizaci, regulaci a zdanění prodeje drog pro rekreační a lékařské účely,“ tvrdí článek napsaný šéfredaktorkou časopisu Dr. Fionou Godleeovou. „Jedná se o problém, ke kterému se lékaři mohou vyjádřit a měli by se k němu vyjádřit.“

Vyšší příjmy a kvalita zdravotní péče

Článek Godleeové se zaměřoval na Velkou Británii, kde se ale neúspěch vlády zamezit zneužívání drog i přes miliardy vydané na stíhání jednotlivých uživatelů a „malých ryb“ podobá neúspěšnému pokusu vyhrát válku s drogami kdekoli jinde ve světě. „Nezáleží na tom, zdali považujete drogy za dobré či špatné,“ napsala Godleeová. „Je to o přístupu založeném na důkazech, který je zcela v souladu s veřejným zájmem o ochranu zdraví a prevenci násilnému jednání.“ Šéfredaktorka BMJ poukazuje na příjem z daní v těch státech v Americe, kde je konopí nyní legální, nicméně její návrh má ještě vyšší ambice než jakékoli zákony ve Spojených státech a v Evropě, požaduje totiž dekriminalizaci držení všech drog. Podle Godleeové by dekriminalizace poskytla občanům více prostředků, které by umožňovaly veřejnou léčbu pro závislé osoby, a také by vedla k poklesu násilných trestných činů.

S podobnou výzvou jako BMJ přišla nedávno i Královská lékařská univerzita v Londýně (Royal College of Physicians of London), což je zdravotnická asociace, která se skládá z 34 000 lékařů pocházejících z celého světa a která nedávno vydala prohlášení, z něhož si v BMJ zjevně vzali inspiraci. Toto lékařské těleso totiž minulý měsíc totiž prohlásilo, že válka proti drogám zastrašila ty pacienty, kteří kvůli své závislosti potřebují lékařskou pomoc, avšak nyní se ji bojí vyhledat.  

Zdravotnické organizace postupně mění názor

Lékařská komunita jako celek i přes pozitivní výsledky výzkumů z posledních let stále váhá, zda má požadovat reformy v oblasti drogové politiky. Výzvy týkající se ukončení „války proti drogám“ obvykle vycházejí od advokátů pohybujících se v trestním právu nebo od nadšenců do konopí, nikoli od lékařů.

„Nezáleží na tom, zdali považujete drogy za dobré či špatné. Je to o přístupu založeném na důkazech, který je zcela v souladu s veřejným zájmem o ochranu zdraví a prevenci násilnému jednání.“

Americká zdravotnická asociace (The American Medical Association), největší asociace sdružující profesionály pohybující se v lékařství, byla proti jakýmkoli dekriminalizačním krokům vůči konopí až do roku 2016, kdy zveřejnila první „mírnější“ zprávu týkající se této rostliny, ve které tvrdí, že je potřeba ho více studovat. I když tato asociace uvádí, že „strategie primárně zohledňující zdravotní aspekt“ jsou pro uživatele konopí vhodnější než kriminalizace, zároveň trvá na tom, že „konopí je nebezpečná droga a jako taková představuje pro veřejnost problém“.  

Minulý rok se stážista na americkém ministerstvu spravedlnosti zeptal přímo svého ministra a známého odpůrce konopí Jeffa Sessionse, proč tak tvrdošíjně odmítá jakékoli zmírnění zákonů týkajících se konopí. V odpovědi přitom ministr odkazoval právě na postoj Americké zdravotnické asociace: „Dle mého názoru není konopí zdravá látka. Ostatně pohled Americké zdravotnické asociace je naprosto stejný. Věřil byste tomu?“ 

Zdroj: www.consumeraffairs.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!