Aktuální článek
Neprůhledné světlo – 5. díl

Neprůhledné světlo – 5. díl

  • Vítejte u dalšího dílu seriálu, který se věnuje efektivnímu využívání světla při pěstování rostlin pod umělým osvětlením. Všechny výsledky zveřejňované v této sérii vycházejí z rozsáhlého měření, provedeného v Elektrotechnickém zkušebním ústavu v Praze, a to za výrazného přispění Advanced Hydroponic of Holland – předního výrobce hnojiv a největšího growshopu v Česku, firmy Growshop.cz. Pohodlně se usaďte, jdeme na to.

Test reflektorů

Jak jsem vám slíbil v minulém čísle Legalizace, podíváme se tentokrát především na reflektory. Snad každý grower totiž vždy dlouze přemýšlí, který reflektor zvolit pro svou zahrádku. A pokud jste se nad výběrem reflektoru nikdy nezamysleli a rovnou sáhli po tom nejlevnějším řešení, pak za chvilku poznáte, zda jste udělali chybu, či nikoliv. Nejprve si zopakujeme, k čemu reflektor slouží a co je jeho nejzásadnějším úkolem. Jak název napovídá, reflektor reflektuje, tedy odráží světlo. Důležitými parametry každého reflektoru je odrazová a rozptylovací schopnost. Od reflektoru tedy očekáváme, že odrazí maximum světla k rostlinám a rovnoměrně ho rozprostře po celé pěstební ploše. Pro testování jsem zvolil nejprodávanější modely, které jsou snadno k dostání u nás v Česku. Bohužel jsem nemohl srovnat více typů, ale věřím, že se k testování v letošním roce ještě vrátím. Dnes tedy máme v pěstebním boxu zavěšené tyto reflektory: Reflektor Hobby 50×40 cm, Waveflector XL a XXL a reflektor Adjust A-Wing střední velikosti s/bez malého tepelného štítu (difuseru).

Aby byl test objektivní, proběhlo porovnání všech čtyř reflektorů za stejných podmínek. Pěstební stan Homebox Silver o rozměrech 120×120×200 cm, výbojka OSRAM Plantastar 400 W poháněná předřadníkem GIB Lighting NXE 400 s přepínačem, nastaveným na polohu 400 SL. Všechna měření byla prováděna ve vzdálenosti 40 cm od výbojky.

Testované reflektory: 1 – Hobby 50×40 cm, 2 – Waveflector XL a Waveflector XXL (vypadají stejně, jen XXL je o něco větší), 3 – Adjust A-Wing

Reflektor Hobby 50×40 cm

Hobby reflektor včetně patky a objímky pořídíte do 400 korun. Za tuto cenu získáte reflektor, který vám velmi dobře odrazí a rozprostře světlo na ploše 80×80 cm. Už na ploše 100×100 cm ovšem intenzita na okrajích plochy výrazně klesá, a to až ke 30 FAR W/m2. Jistou nevýhodu spatřuji v tom, že ve středu pěstební plochy, tedy přímo pod výbojkou, je intenzita FAR velmi vysoká a blíží se k hodnotě 200 FAR W/m2. Lepší by bylo, kdyby intenzita byla rozprostřena po ploše rovnoměrněji. Pokud byste chtěli reflektor Hobby použít pro námi testovanou plochu 120×120 cm, pak je značně nevyhovující. Potřebnou dávkou FAR W/m2 pokryje pouhých 39 % této plochy (graf 1). Pro indoor pěstování jsou optimální hodnoty mezi 60 a 100 FAR W/m2.

Graf 1: Reflektor Hobby 50×40 cm, je vhodný pro plochu do velikosti 80×80 cm. V případě použití pro plochu 120×120 cm pokryje světlo o potřebné intenzitě pouhých 39%.

Waveflector XL

Dalším testovaným reflektorem je Waveflector XL, který pořídíte zhruba za 1 000 korun. Za tyhle peníze už rostliny dostanou potřebnou dávku FAR na 68 % plochy o velikosti 120×120 cm. Pokud bychom se soustředili na plochu 100×100 cm, pak potřebnou dávkou FAR ozáříme pěkných 86 % plochy, a to není málo. Navíc je třeba vzít v úvahu, že při osvětlování plochy 100×100 cm bychom použili i menší pěstební box, tudíž bychom světlo využili ještě lépe – dá se celkem přesně předpokládat, že v takovém případě bychom potřebnou dávkou FAR ozářili zhruba 95 % plochy, a to už je vynikající výsledek. Waveflector XL společně s 400 W výbojkou tedy dokonale osvětlí plochu 100×100 cm a ani na ploše 120×120 cm si nevede špatně.  Všimněte si, že ještě u horního a spodního okraje dosahuje dávka FAR hodnot okolo 80 FAR W/m2 a ve středu plochy se pohybujeme u hodnoty 100 FAR W/m2 (graf 2). To je velká výhoda oproti reflektoru Hobby, který většinu světla soustřeďuje do středu plochy.

Graf 2: Waveflector XL je nejvhodnějším řešením pro plochu 100×100 cm s ohledem na poměr výkon/cena. Na tomto grafu vidíte výsledky na ploše 120×120 cm.

Waveflector XXL

Větší bratr předchozího reflektoru je zhruba o 400 korun dražší, je také o něco lepší. Pro plochu 120×120 cm se ukázal jako vynikající řešení, jelikož ozáří celých 75 % dávkou vyšší než 60 FAR W/m2 (graf 3). Když navíc místo 400 W výbojky nasadíme 600 W, dosáhneme excelentního osvětlení celé plochy, a to průměrnou dávkou 100 FAR W/m2 (graf 4). To také dokazuje, že 600 W výbojka je pro danou plochu úplně ideálním řešením. Za povšimnutí stojí fakt, že maximálních hodnot není v případě Waveflectoru XXL dosaženo ve středu pěstební plochy, jak je tomu u předchozích typů. Široké křídlo reflektoru rozptyluje světlo ještě více do okrajových částí plochy, kde se ho běžně dostává nejméně.

Graf 3: Waveflector XXL dosahuje téměř stejné průměrné dávky FAR jako XL. Ovšem světlo rozptyluje o něco lépe, takže dávkou vyšší než 60 FAR W/m2 je ozářeno 75 % plochy, oproti 68 %, které naměříme u Waveflectoru XL.
Graf 4: Když do Waveflectoru XXL osadíme 600 W HPS výbojku, dosáhneme naprosto dokonalého osvětlení plochy 120×120 cm. 95 % plochy je pak ozářeno dávkou vyšší než 70 FAR W/m2. Kdybychom reflektor více uzavřeli, dosáhneme ještě rovnoměrnějšího osvětlení.

Adjust A-Wing střední velikosti (medium)

Od cenově výhodnějších řešení se nyní přesuneme k reflektoru, před jehož koupí bude většina growerů dlouze přemýšlet. Není se čemu divit. Cena středně velkého A-Wingu šplhá až k 3 000 korun a to není málo. Proč je tomu tak? Důvodů je hned několik a poznáte je až ve chvíli, kdy máte možnost osobně srovnat Waveflectory a A-Wingy v praxi. Rozdíl poznáte už při rozbalení a sestavování reflektorů. A-Wing složíte velmi jednoduše, bez použití šroubováku nebo jiného nářadí. Také míra rozevření reflektoru se nastavuje velmi snadno, pouhým posunutím tenkého lanka o jednu dírku dál nebo blíž. Tím ovšem výhody A-Wingu nekončí. A-Wing nabízí snadnou změnu vzdálenosti výbojky od reflektoru, čímž lze nastavit ohniskovou vzdálenost v závislosti na míře rozevření reflektoru. Čím více je reflektor uzavřený, tím větší může být vzdálenost výbojky od reflektoru. Navíc vám tato vychytávka umožní do reflektoru uchytit i větší CFL výbojky. Vyšší cenu odráží i obsah balení A-Wingů. Zatímco u Waveflectorů budete marně hledat kabel nebo tepelný štít, obě tyto věci jsou součástí ceny A-Wingů. Kabel je dost dlouhý a tepelný štít snadno nasadíte bez použití nářadí. Křídla Waveflectoru XXL se navíc časem malinko prověsí a není už možné je tak snadno narovnat. Materiál, použitý na výrobu A-Wingů, je pevnější a lépe drží tvar.

Abych to shrnul. Waveflectory se hůře skládají a neobsahují kabel a tepelný štít, za které si připlatíte zhruba 600 korun. A-Wingy mají vynikající dílenské zpracování, jsou z velmi kvalitních materiálů a navíc obsahují kabel i tepelný štít. Kdybych se měl rozhodnout a kupovat také s ohledem na peníze, vybral bych si takto: V případě střední velikosti bych sáhnul po Waveflectoru XL (namísto A-Wing medium), naopak v případě větší velikosti bych si připlatil za pevný reflektor A-Wing Large (místo Waveflectoru XXL). Kdyby mi na penězích nezáleželo, volil bych vždy A-Wing.

Nyní se podívejme na výsledky. Adjust A-Wing medium předčí svého konkurenta Waveflector XL v průměrné dávce FAR W/m2 o téměř 10 bodů (graf 5). Ovšem co se týče celkového osvětlení plochy, pak A-Wing ozáří dávkou vyšší než 60 FAR W/m2 69 %, což je ve srovnání s 68 % Waveflectoru XL téměř totožné. Grafy koneckonců můžete porovnat sami. Jen nezapomeňte vždy sledovat i barevnou škálu, protože barvy reprezentují vždy o něco jiné hodnoty a rozdíl je někdy dost výrazný. Zatímco u Waveflectoru XL reprezentuje červená barva hodnotu 110 FAR W/m2, u A-Wingu je to 150 FAR W/m2.

Graf 5: Adjust A-Wing medium dosahuje vyššího průměru dávky FAR ve srovnání s předchozími reflektory, ovšem celkově ozáří dávkou vyšší než 60 FAR W /m2 pouhých 69 %, což je téměř stejné, jako u Waveflectoru XL.

Adjust A-Wing s tepelným štítem

Jelikož součástí balení A-Wingu je také tepelný štít, je přirozené, že jsem ho neváhal použít a měření zopakovat. A dobře jsem udělal. Jakmile totiž tepelný štít použijeme, může středně velký A-Wing konkurovat i Waveflectoru XXL, a to nejen tím, že ozáří 74 % plochy dávkou vyšší než 60 FAR W/m2 (75 % u Waveflectoru XXL), ale také dosahuje vyššího průměru, konkrétně 72,5 FAR W/m2 (67,7 u Waveflectoru XXL) (graf 6). Všimněte si, jak rovnoměrně světlo dopadá na plochu. Nejvyšší dávku opět nenaměříme uprostřed, ohniska jsou pěkně rovnoměrně rozdělena. Kdybychom ještě výbojku dali dál od reflektoru, dosáhli bychom většího rozestupu obou ohnisek, a tím také docílili vyšší intenzity ozáření u okrajů pěstební plochy.

Graf 6: Díky tepelnému štítu může Adjust A-Wing směle konkurovat Waveflectoru XXL na ploše 120×120 cm. Dávkou vyšší než 60 FAR W/m2 je ozářeno 74 % plochy.

Samozřejmě by bylo dobré porovnat Waveflectory rovněž s tepelným štítem, abychom mohli prověřit, jak rozptyl světla ovlivní. Zajímavé by to bylo především u XL, zvláště v případě, že měříme dopad světla na plochu 120×120 cm. Ono je totiž z grafů zřejmé, že výhody větších reflektorů by se mohly lépe ukázat na větších plochách, kde je jejich využití ještě efektivnější. Testování velkých reflektorů na větších plochách ovšem provádět nebudeme, alespoň ne v nejbližších měsících. Zato Waveflector XL s tepelným štítem se jistě do dalších pokusů vejde.

600 W + Waveflector XL

Když už jsem dnes vytáhl jednu 600 W výbojku v reflektoru Waveflector XXL, ukážu vám i výsledek stejné výbojky v menším Waveflectoru, tedy XL. Tato ukázka jenom potvrzuje to, že 600 W výbojka je k osvětlení plochy o rozměrech 120×120 cm naprosto ideální volbou, která zaručuje rostlinám výborné osvětlení. Waveflector XL zde navíc ukazuje, že má svou kvalitu. Ohniska nejvyšších hodnot jsou rovnoměrně rozdělena a na celé ploše nenajdete místo, kde by hodnota FAR klesala pod 60 FAR W/m2 (graf 7). I přesto je z grafů zřejmé, že Waveflector XXL se pro tento účel hodí lépe, neboť průměrné hodnoty FAR jsou o 8 bodů vyšší. Sám výrobce doporučuje použití verze XXL pro výbojky 600 W a silnější. Toto doporučení se zde ukazuje jako správné a opodstatněné.

Graf 7: Waveflector XL  ve spojení s 600 W HPS výbojkou OSRAM Vialox poskytuje velmi dobrý stupeň osvětlení a rozptýlení světla, a to i bez použití tepelného štítu.

Celkové hodnocení

Často mívám pocit, že zveřejňování výsledků měření je příliš technické a složité, a to i přesto, že se snažím o co nejjednodušší výklad a grafické znázorňování. Abych se vrátil ke kořenům celého testování, tedy snadnému a srozumitelném návodu, jak nejefektivněji využít osvětlení pro pěstování rostlin, vytvořil jsem tabulku (tab 1). Z té snadno vyčtete, které kombinace z testu reflektorů vyšly jako nejvhodnější pro konkrétní velikost plochy.

Opět jen připomínám, že výbojky byly napojeny na elektronický předřadník GIB lighting NXE 400 W, resp. 600 W, a přepínač v poloze Super Lumen. Rozdíly mezi jednotlivými předřadníky jste mohli poznat v 6. vydání Legalizace, které si můžete prohlédnout a stáhnout na webu magazin-legalizace.cz.

Reflektor

Výbojka

Vhodné pro osvětlení plochy

Ideální vzdálenost od rostlin

Hodnocení vhodnosti

Hobby 40×50 cm

Osram Plantastar 400 W

80×80 cm

40 cm

1

Hobby 40×50 cm

Osram Plantastar 400 W

100×100 cm

40 cm

4

Waveflector XL

Osram Plantastar 400 W

100×100 cm

40 cm

2

Waveflector XXL

Osram Plantastar 400 W

100×100 cm

40 cm

3

A-Wing medium

Osram Plantastar 400 W

100×100 cm

40 cm

2

A-Wing medium + tepelný štít

Osram Plantastar 400 W

100×100 cm

40 cm

1

A-Wing medium + tepelný štít

Osram Plantastar 400 W

120×120 cm

40 cm

3

Waveflector XL

Osram Plantastar 600 W

120×120 cm

60 cm

2

Waveflector XXL

Osram Vialox 600 W

120×120 cm

60 cm

1

Tab 1: Hodnocení je jako ve škole. Pokud se vám zdají známky příliš hezké, pak je to tím, že porovnáváme pouze kombinace pro danou plochu vhodné.

Ještě nekončíme

Tento díl seriálu Neprůhledné světlo ještě není poslední. Pokud vás tedy zaujal a rádi ho čtete, můžete se těšit na nejméně jeden díl, který najdete v příštím čísle Legalizace. V něm se podíváme na výsledky, na které se v dosavadních číslech nedostalo, a které jsou neméně zajímavé. Mrkneme se například na 750 W výbojku, srovnáme světelná spektra některých dalších světelných zdrojů a hlavně si ukážeme některé kompletní kombinace, které se ukázaly být na základě tohoto testování nejvhodnějšími. Pokud byste měli nějaké dotazy ohledně výsledků měření, neváhejte napsat do redakce Legalizace na redakce@legalpub.cz, nebo přímo mně na info@pestovat.cz. Rád vaše dotazy zodpovím. Díky za pozornost a pěstujte chytře!

Nic není zadarmo

Celý seriál „Neprůhledné světlo“ vznikl proto, aby pomohl domácím pěstitelům poznat rozdíly v různých typech světelných zdrojů a pěstitelského příslušenství, poskytl spolehlivý klíč při instalaci světel do správné vzdálenosti od rostlin a ukázal, jak dostat k rostlinám co nejvíce potřebného záření. Myšlenka vznikla snadno, provedení testů je ovšem finančně náročné. Děkuji proto všem sponzorům, kteří podpořili tento projekt a svoji podporu neváhali opakovat, abych mohl udělat další testy a měření. Ukázali tak, že jsou ochotní investovat do získání užitečných informací, které jsou k dosažení úspěchů tak důležité.

Mr. José – autor nejrozsáhlejší a nejpřehlednější knihy o pěstování pod umělým osvětlením v českém jazyce. Jak pěstovat „INDOOR“ koupíte v každém dobrém growshopu, nebo přímo od autora na pestovat.cz

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!