Aktuální článek
Lékař radí: Nebojte se léčebného konopí!

Lékař radí: Nebojte se léčebného konopí!

  • Co je špatného na tom, že v případě bezpečného užívání jsou hlavními vedlejšími účinky zvýšená kreativita, vnitřní klid a zintenzivnění smyslů?

Pracuji jako praktický lékař. Poté co stát Pensylvánie v listopadu 2017 rozhodl, že někteří pacienti mohou být zařazeni do speciálního celostátního programu pro léčebné konopí, stal jsem se také doktorem, jenž předepisuje cannabis. 

Zpochybňování nezpochybnitelného

Odpůrci této rostliny zpochybňují její terapeutický potenciál. Sám jsem ale toho názoru, že konopí by rozhodně mělo být předmětem zájmu moderní medicíny, a to jako bezrizikový a často účinný lék vhodný na nejrůznější zdravotní obtíže potíže.  Ano, konopí se samozřejmě řadí mezi rekreační intoxikanty a občas je zneužíváno jako droga. I z toho důvodu je úkolem lékaře předepisujícího cannabis pomoci trpícím pacientům tak, že je poučí o tom, jak účinně, bezpečně a zodpovědně tuto rostlinu využívat k léčbě. 

Pacientům, kteří potřebují být přes den produktivní, doporučuji, ať si první dávku dají vždy méně než předchozí večer, případně volíme preparáty s nižším obsahem THC. 

Navzdory mylným představám může i oficiální „léčebné konopí“ obsahovat psychoaktivní kanabinoid THC a tím pádem dostat uživatele „do rauše“. V některých případech je tato změna vědomí dokonce důležitou součástí terapeutického účinku byliny, například v případě léčby posttraumatické stresové poruchy. Jindy může spíše mít vedlejší účinky – například při léčbě epilepsie. 

Synergie kanabinoidů a terpenů

I bez lékařského předpisu však můžete zakoupit konopné produkty, které nemají psychoaktivní účinek. Jedná se o preparáty převážně z technického konopí s vyšším obsahem nepsychoaktivního kanabidiolu (CBD), které dle zákonů nesmějí obsahovat takřka žádné THC. Nicméně současný pohled na věc je takový, že nejlepší terapeutické výsledky obecně mají právě takové konopné přípravky, které obsahují nejen CBD, ale i THC a další kanabinoidy a terpeny (látky s vlastními léčivými účinky, které jsou zodpovědné za vůni a aroma) v menším množství. Tento jev, kdy určité látky mají v kombinaci s jinými lepší účinek než samostatně, se nazývá synergií („entourage effect“ v angličtině). Vysoký počet pacientů upřednostňuje před preparáty pouze s CBD nebo syntetický izolovaným THC (prodávané pod obchodním názvem Marinol) takové, které mají rostlinný původ a obsahují celou řadu látek obsažených v konopí, a to včetně THC.

Nicméně platí, že řada uživatelů, kteří užívají konopí k terapeutickým účelům, se snaží obzvláště ve dne, kdy potřebují být produktivní, předcházet psychoaktivnímu působení THC. Takovým pacientům doporučuji, ať si během dávají méně než předchozí večer, případně volíme preparáty s nižším obsahem THC. Nespočet pacientů obecně užívá alespoň dva druhy konopných přípravků, tedy jeden s menším obsahem THC ve dne a druhý s vyšším v noci.

Navzdory mylným představám může i oficiální „léčebné konopí“ obsahovat psychoaktivní kanabinoid THC a tím pádem dostat uživatele „do rauše“.

Jen menší množství pacientů potřebuje konopí užívat v průběhu celého dne. Většina obvykle trpí chronickými bolestmi a užívají pouze jednu nebo dvě dávky denně, a to hlavně večer před spaním. Dále jsou častými pacienty lidé například s Crohnovou chorobou nebo migrénami, kteří rostlinu užívají pouze, když se u nich projeví příznaky jejich nemoci. K tomu může dojít jednou týdně nebo jen jednou za měsíc – liší se to pacient od pacienta.

Rauš je vedlejší, ale přínosný

Konopí k léčebným účelům se neužívá hlavně proto, aby se člověk omámil a odpoutal se od reality. Nemocní si především potřebují ulevit od svých zdravotních potíží, nicméně je na místě přiznat, že většina z nich si občasné odpoutání od reality – zejména večer – pochvaluje. Lékaři, kteří nemají pochopení pro tyto změněné stavy vědomí, by mohli být tím, co píšu, poněkud znepokojení. Řada z nich by okamžitě namítla, že opiáty a alkohol také mění vědomí, které ale mohou být pro zdraví uživatele devastující. Tito lékaři ale jen zkrátka nechápou, že konopí je zcela odlišné od ostatních zakázaných i povolených substancí ovlivňujících naši mysl a tělo. 

Co je nejdůležitější: Nikdy se nevyskytl žádný případ úmrtí v důsledku předávkování konopím. Nemůžete se na něm ani stát fyzicky závislými. Mezi další pověry se řadí to, že slouží jako cesta k tvrdším drogám. Opak je ale pravdou. Mám pacienty, kteří užívají léčebné konopí proto, aby se zbavili nebo alespoň minimalizovali svou závislost na předepispovaných lécích. Nejnebezpečnější jsou přitom právě opiáty, jako je Oxycontin, nebo benzodiazepiny jako Xanax.

Úleva bez nebezpečných vedlejších účinků

Pro mě je zásadní, že konopí je pro naprostou většinu pacientů viditelně účinné a poskytuje jim takovou či onakou úlevu. Rauš patří spíše mezi vedlejší účinky, ale ani ten pacientům nijak neškodí. A to mě hřeje u srdce. Každá látka má přece nějaké vedlejší efekty. Co je špatného na tom, že v případě bezpečného a správného užívání se jako vedlejší účinky můžou projevit zvýšená kreativita, mírumilovnost a zlepšené vnímání? Často mou pomoc vyhledávají lidé, kteří doufají, že tento nový druh léčby jim uleví od jejich trápení, protože všechny ostatní způsoby selhaly. Jiní si zase už nějakou tu dobu předtím „předepisovali“ konopí sami a chtějí jej pouze začít užívat legálně, přestože ilegálně by je vyšlo mnohem levněji. A najdou se i tací, kteří zkrátka upřednostňují přírodní prostředky a snaží se tak uniknout chapadlům farmaceutických korporací. Sám se jakožto lékař nejvíce oháním zdravým rozumem a vědou, nicméně všechny tyto důvody chápu a nemám s nimi problém.

„Mám pacienty, kteří užívají léčebné konopí proto, aby zmenšili nebo naprosto ukončili svou závislost na předepsaných lécích.“ 

Konopí určitě není lék na všechno. Zřejmě nevyléčí ani rakovinu, ani infekci močových cest. Není také vhodné pro každého – působí velmi individuálně a některým pacientům jejich očekávání zkrátka nesplní. Dalším zase můžou být proti srsti i sebemenší psychoaktivní účinky. I v tomto ohledu je to vlastně lék jako každý jiný. Nesmí se ale zapomínat na skutečnost, že na rozdíl od běžně užívaných syntetických farmaceutik je konopí mnohem bezpečnější a má všestranné možnosti využití. Navíc se jedná o rostlinu, která je již po tisíce let využívána léčiteli po celém světě. Konopí je zkrátka osvědčený a účinný lék.

Zdroj: jewishchronicle.timesofisrael.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!