Aktuální článek
Bavorská policie musela pacientovi kompenzovat zničené konopí

Bavorská policie musela pacientovi kompenzovat zničené konopí

  • Zdá se, že zákony umožňující léčbu konopím konečně začínají fungovat alespoň v Německu, jak ukazuje nedávný případ šikany konopného pacienta v Mnichově. V něm soud na základě stížnosti nemocného rozhodl, že mu policie musí vrátit v přepočtu zhruba 170 korun za zabavení a zničení tří desetin gramu jeho konopí.

Policisté 31letému pacientovi konopí zabavili při osobní prohlídce a na místě jeho lék zničili.„Teď už je bavorské policii snad jasné, že pacienti, kteří se konopím léčí, nejsou žádní zločinci,“ nechal se slyšet Micha Greif, mluvčí mnichovské pobočky konopné aktivistické společnosti Německé Asociace Konopí (Deutscher Hanfverband – DHV). V Německu smí pacienti užívat konopí na veřejnosti, pokud tím tedy neporušují místní zákaz kouření či dle formulace Federálního institutu pro drogy a léky nekonzumují konopí „demonstrativně“.

Policista nazval pacienta feťákem

Případ se odehrál následovně – v květnu roku 2017 ke Christophovi přistoupila hlídka mnichovské policie, když zrovna na břehu řeky Isar kouřil svůj lék. „Policista si mého úředně potvrzeného předpisu na konopí vůbec nevšímal a neváhal mě okamžitě označit za feťáka. Pak mě i další lidi, co tam se mnou tenkrát byli, prošacoval,“ vzpomíná pacient. „K držení konopí jsem přitom měl povolení – přesto mi bylo 0,3 g ihned zabaveno. Proto jsem se rozhodl podat stížnost.“  

Ze současných zákonů v podstatě vyplývá, že se konopní pacienti buď musí schovávat doma, nebo se bát, že je bude neustále někdo šacovat. 

Policie bez váhání nalezené konopí zničila, aniž by se na pacientovy doklady podívala. Christoph se proto rozhodl podat oficiální stížnost ohledně urážky na cti a poškození třetí strany policií na místní odbor vnitřních věcí, který spadá pod bavorský soud. Soud nyní rozhodl, že na prohledání pacienta a jeho společníků měla policie plné právo, protože se nacházeli v problematické oblasti. Břeh řeky Isar totiž oficiálně patří mezi tzv. „riziková místa“. V takových oblastech smí německá policie provádět osobní prohlídky i bez důvodného podezření.

Urážka na cti

Dle rozhodnutí policejní komise byla tedy prohlídka legální. Komise na druhou stranu ale uznala, že policisté zákon překročili zbytečnou urážkou na cti pacienta. Policisté, kteří se přestupku dopustili, však nakonec obvinění čelit nemusí, a to i přesto, že kancelář mnichovského státního zástupce došla ke stejnému závěru jako soud. Kacelář státního zástupce se vyjádřila, že věří, že podobné případy se i bez potrestání proviněných policistů opakovat nebudou.

Policie bez váhání nalezené konopí zničila, aniž by se na pacientovy doklady podívala. 

Christoph se rozhodl, že kompenzovanou částku činící přibližně 170 Kč symbolicky věnuje organizaci DHV. „Po tomto incidentu jsem se ještě několik týdnů bál, že se podobné věci budou opakovat. Proto jsem se rozhodl, že stížnost podám. Nelíbí se mi, že by pacienti měli odnášet celý ten pochybný lov na uživatele konopí ve jménu zákona. Ze současných zákonů v podstatě vyplývá, že se konopní pacienti buď musí schovávat doma, nebo se musí bát, že je bude neustále někdo šacovat. A to ani nemluvím o tom, že tomuto nátlaku musíme čelit zrovna v situaci, kdy je konopí v lékárnách nedostatek.“ 

Zdroj: www.marijuana.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!