Aktuální článek
Merkelová proti legalizaci

Merkelová proti legalizaci

  • Německá kancléřka Angela Merkelová v listopadu napodobila příklad amerického prezidenta Baracka Obamy a souhlasila, že na YouTube odpoví na deset nejpopulárnějších otázek, které jí položili a o kterých hlasovali němečtí občané. Německá konopná asociace DHV využila této šance, aby se zeptala na legalizaci marihuany. Díky rozsáhlé síti této asociace na Facebooku a dalším partnerům se tato otázka stala otázkou číslo jedna.

„Hodina otázek“ s německou federální kancléřkou, Dr. Angelou Merkelovou

Reportér: Pojďme k otázce s největším počtem hlasů, tedy k té nejpopulárnější. Uživatel jménem „Deutscher Hanfverband“ (Německá konopná asociace) se ptá: Jaký je Váš názor na požadavek na nahrazení existujícího černého trhu s konopím regulovaným trhem, omezeným na dospělé osoby a s kontrolou kvality (včetně obsahu THC) a na využití takto získaných daňových výnosů na zvýšení preventivních opatření?

Merkelová: S tím nesouhlasím. Myslím, že ve velmi specifických případech jsme učinili výjimky. Nicméně obecně bychom konopí legalizovat neměli. Otázkou samozřejmě je, zda je celková prohibice důvodem existence černého trhu. Někteří to mohou tvrdit. Na druhé straně, legalizace by ještě více snížila práh pro užívání konopí a my považujeme vedlejší účinky konopí za tak nebezpečné, že by k tomu nemělo dojít. Koneckonců máme zde dva milióny uživatelů konopí a i to už je podle mého názoru příliš mnoho. Takže můj názor je celkově konopí nelegalizovat.

Reportér: Takže máme zde dva milióny uživatelů konopí, tedy kupujících. Nicméně je zde také mnohonásobně vyšší počet lidí, kteří užívají alkohol nebo tabák. Tyto látky jsou zdaněny a tudíž integrovány do naší normální společnosti. Proč je zde tento rozdíl? Jde o historický precedens, nebo to lze ospravedlnit nějakými věrohodnými fakty?

Merkelová: Přemýšlíme o konopí jako o droze, v souladu s mezinárodním míněním. To znamená, že konzumace dokonce i malého množství může vést k těžké závislosti. U alkoholu a cigaret však citlivě omezená konzumace nepřináší riziko bezprostřední závislosti, jako je tomu podle našeho názoru u konopí. U alkoholu je určitě důležitý také prvek tradice. Nicméně, je-li užíván umírněně, jako doplněk k jídlu například, není alkohol látkou, která by způsobovala okamžitou závislost. Každopádně je v této záležitosti velká potřeba prevence a informovanosti.

Překlad: Michal Řehák

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!