Aktuální článek
Kanada: Počet registrovaných konopných pacientů rapidně roste

Kanada: Počet registrovaných konopných pacientů rapidně roste

  • Na začátku ledna zveřejnilo kanadské ministerstvo zdravotnictví statistiky, které ukazují na strmý nárůst v počtu Kanaďanů, kteří užívají konopí k léčebným účelům a mají na to doporučení od lékaře.i

Z 35 milionů obyvatel druhé největší země světa, která léčbu konopím legalizovala již v roce 2001, bylo v systému ministerstva zdravotnictví ke konci září loňského roku registrováno více než 235 000 pacientů. Jedná se o obrovský 35procentní nárůst během pouhých šesti měsíců (v dubnu 2017 to bylo 174 000 Kanaďanů), přičemž ještě před dvěma lety – v dubnu 2015 – to bylo „pouhých“ 23 000. V Kanadě se tak nyní více než 6,5 procent obyvatel léčí konopím, což by v přepočtu na Českou republiku (budeme-li předpokládat, že v Kanadě žijí stejní lidé se stejnými nemocemi jako u nás) odpovídalo více než 65 000 pacientům. Zatímco ale u nás úřednický šiml a nečinnost politiků brání jakémukoli zvýšení dostupnosti této všestranné a netoxické přírodní léčby, kanadské úřady postupně rozšiřují seznam diagnóz a lékařských specializací, zjednodušují systémy předepisování a licencování pěstitelů a povolují pacientům i samopěstování.

Z nejnovějších statistik kanadského ministerstva zdravotnictví je také vidět, že mezi kanadskými pacienty jsou stále oblíbenější nejen sušené květy, ale i konopné extrakty. V září loňského roku se v celé Kanadě prodalo 1 984 kilogramů palic (v dubnu o 60 méně) a 2 578 kilogramů extraktů (v dubnu „jen“ 1 918), přičemž do této statistiky nejsou samozřejmě započteny výpěstky pacientů, kteří si své léčivo pěstují doma.

Vzestupný trend se zřejmě jen tak nezastaví, jelikož ministerstvo zdravotnictví postupně dále zjednodušuje a zrychluje licenční proces pro nové pěstitele a zpracovatele léčebného konopí, čímž se zároveň federální vláda připravuje na komplexní legalizaci a regulaci konopí od 1. července letošního roku.

Zdroj: www.canada.ca


Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!