Aktuální článek
Na Floridě je léčebné konopí legální, ale stejně jako v České republice prakticky nedostupné

Na Floridě je léčebné konopí legální, ale stejně jako v České republice prakticky nedostupné

  • Loni začal Seth Hyman kupovat své dceři Rebecce léčebné konopí, protože doufal, že by jí mohlo pomoci zastavit nebo alespoň snížit počet život ohrožujících záchvatů. Kvůli genetické poruše nemůže dvanáctileté děvče mluvit ani chodit a denně trpí kolem stovky záchvatů, jež mohou trvat od pár sekund po celé minuty. Ačkoli zákon umožňující léčbu konopím vešel na Floridě v platnost už v roce 2014, Hyman tvrdí, že místní legislativa mu léčbu dcery dodnes nesmírně znesnadňuje.

Regulace omezují počet pěstitelů a pacienti tak mají přístup jen k omezenému výběru odrůd. Účinnost odrůd se přitom u jednotlivých pacientů i indikací liší. Sethova dcera tedy nemůže potenciál konopné léčby využít naplno a stále musí čelit více než 50 záchvatům denně. Malý výběr ale není zdaleka jediným problémem – konopí je na Floridě totiž obecně nedostatek.

Nedostatkové zboží

„Současný systém vás nutí vybírat pouze z pár odrůd,“ nechal se slyšet Hyman, který se již dříve zapojil do právního boje za lepší dostupnost konopí. „Někteří pacienti se ke konopí dokonce vůbec nedostanou.“ 

Byla vytvořena speciální parlamentní komise, která už ministerstvu zdravotnictví poslala kolem dvaceti stížností upozorňujících na chyby, jichž se při implementaci zákona o léčebném konopí dopustilo. 

K přijetí zákona, který konopí legalizoval, došlo už před dvěma lety – přesto si i dnes spousta pacientů stále stěžuje na jeho nedostupnost. Celý proces zpomaluje čekání na řadu rozhodnutí, jež závisí na ministerstvu zdravotnictví. Odbor ministerstva zaměřený na léčbu konopím se ale hájí, že za zpoždění mohou četné administrativní a právní překážky. (Nepřipomíná vám to výmluvy českých úřadů a ministerstva zdravotnictví? – pozn. překladatele.

Ministerstvo zpomalenosti

Řadě zákonodárců se ale taková zpoždění zdají zbytečná. Pochybné důvody ministerstva proto začali v několika posledních týdnech otevřeně kritizovat. V poslední době ministerstvo překročilo několik závazných termínů a obdrželo řadu písemných stížností, na které se po celé měsíce neobtěžovalo odpovídat. Některým vysoce postaveným politikům proto už došla trpělivost a bezohledné postupy ministerstva začali řešit. V současnosti projednávají nový státní rozpočet a vše naznačuje, že pracovníci ministerstva si svými nekorektními postupy vyslouží snížení platů. Nejvíce na chyby a nečinnost pracovníků floridského ministerstva zdravotnictví doplácejí rodiče malých pacientů, kteří za legalizaci konopné léčby pro své těžce nemocné děti bojovali dlouhé roky. „Jsem rád, že ses tím zákonodárci doopravdy snaží něco dělat,“ kvituje kritiku ministerstva Ben Pollara, jenž stál v čele hnutí za změnu ústavy v roce 2016. „Jsem rád, že většina politiků stojí na straně pacientů. Zamysleme se nad tím, jak dlouho už vlastně na uvedení zákonů v praxi čekáme.“

K přijetí zákona, který konopí legalizoval, došlo na Floridě už před dvěma lety, přesto si i dnes spousta pacientů – podobně jako v České republice – stále stěžuje na jeho nedostupnost.

Dle slov Setha Hymana se jeden z prvních zádrhelů vyskytl už ve chvíli, kdy se měly začít vydávat registrační průkazy, jež mají pacientům umožňovat nákup léčebné konopí. Čekání na tak jednoduchý administrativní úkon se protáhlo na několik měsíců. „Osobně znám pacienty, kteří museli na svou kartičku čekat přes devadesát dní. V jiných případech se zase po šedesáti dnech dozvěděli, že mají doložit jinou fotografii,“ vzpomíná.

Ticho po pěšině

Zákonodárci se snaží po důvodech těchto zpoždění už nějakou dobu na ministerstvu dopátrat. Dokonce byla vytvořena speciální komise, která už ministerstvu poslala kolem dvaceti stížností upozorňujících na chyby, jež se při implementaci nového zákona dopustilo.Spousty chyb se úředníci dopustili právě v procesu udělování povolení pro odběr léčivého konopí pacientům a pečovatelům. Ministerstvo se ale až do nedávna neobtěžovalo na stížnosti odpovědět. Teprve minulý týden se právní zástupce ohradil, že stížnosti komise pravděpodobně zapříčiní další zpomalení celého procesu.

Zákonodárce tato odpověď na setkání speciální komise řádně rozčílila. Christiana Baxe, předsedu odboru ministerstva zdravotnictví pro léčebné konopí však jejich reakce ponechala poměrně chladným – jednomyslnou stížnost zákonodárců vůči jeho postupům jen mlčky sledoval. Senátor Kevin Rader, který se na vyšetřování podílí, označil mlčení ministerstva za urážlivé a reportérům sdělil, že zákonodárnému sboru doporučí při dalším vyjednávání o státním rozpočtu pracovníkům ministerstva snížit platy. Zákonodárci se rozhodně takových zásahů nebojí. Minulý týden poslanec Jason Brodeur prosadil změnu v rozpočtu na výplaty a fondy ministerstva zdravotnictví – nyní bude jeho strop na 2,1 milionech dolarů. Senátor Rob Bradley, výkonný předseda rozpočtového výboru, se změnou souhlasil a dodal, že zákonodárci jsou připraveni se pasivitě ministerstva bránit.

Mluvčí ministerstva Mara Gambineriová hájila své kolegy prohlášením, že na zavedení všech požadovaných zákonů do praxe usilovně pracují a že na stížnosti zákonodárců brzy odpoví. „Léčebné konopí je přece již přístupné,“ argumentovala (opět podobně jako v České republice – pozn. překladatele). „Pacienti se k němu již dostanou – denně se zabýváme novými žádostmi… není to zrovna málo práce. Proces dále komplikuje to, že některá pravidla pro udělování povolení stále nejsou přesně definovaná.“ Ben Pollara ale ministerstvo přesto obvinil z laxního přístupu. Především upozornil na to, že zdržování „bohužel odnášejí právě pacienti“. 

Teorie a praxe

Zatímco někteří trpělivě čekají, jiní se už rozhodli vzít věci do vlastních rukou. Mezi ně patří i Moriah Barnhartová, která se do kampaně za legalizaci konopné léčby zapojila kvůli své dceři s nádorem mozku. Nedávno upozornila, že o licenci na povolení lze žádat již několik měsíců, ale konopí pro svou dceru musí i nadále shánět za hranicemi Floridy, protože oficiální cestou si ho jednoduše nemůže dovolit z finančních důvodů. 

Senátor Kevin Rader prohlásil, že v reakci na nečinnost ministerstva zdravotnictví při zavádění zákona o léčebném konopí navrhne při dalším vyjednávání o státním rozpočtu snížení platů zaměstnanců tohoto ministerstva. 

„Na Floridě jsem si nikdy legální konopí nekoupila,“ uvedla Barnhartová a dodala, že největší překážkou je pro ni dlouhé čekání a vysoká cena. „Při takových cenách bychom si léky pro dceru dlouhodobě nemohli dovolit.“ Barnhartová tak upozorňuje na to, že oficiálně dnes sice na Floridě legální přístup ke konopné léčbě existuje, ale pro mnohé občany je už jen registrace, která stojí 75 dolarů (asi 2000 korun), finančně nedostupná. Dále si stěžuje, že cena odrůd dostupných na Floridě je o celé stovky dolarů vyšší než v jiných státech USA. Důvodem je prý nižší počet licencovaných pěstíren a horší distribuce.

„Kdyby zákony ohledně léčivého konopí začaly fungovat rychleji, mohlo teď vše být v pořádku. Stačilo jen dodržet stanovené termíny,“ tvrdí pacientka. „Florida tak i přes úspěšnou legalizaci „na papíře“ stále nedokáže svým pacientům v praxi zajistit přístup ke konopí. I když to nerada říkám, musíme si přiznat, že v tuto chvíli výrazně zaostáváme za jinými progresivními státy.“

Zdroj: www.420magazine.com

Nahoru
Je vám více než 18 let?
Tak pojďte dál!